Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τσίπρας: Φουλ επίθεση εναντίον Μητσοτάκη! Αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ και… Εκάλη! video

Τσίπρας: Φουλ επίθεση εναντίον Μητσοτάκη! Αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ και… Εκάλη! video
Intime news

Επίθεση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να αντικρούσει τη μομφή του αντιπάλου του ότι ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας δηλαδή) είναι λαϊκιστής.

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο CNN και τη φράση του ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

“Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας.

Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης – συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας – δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;”, ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

Δείτε σχετικό video από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Δευτερολογία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει συνεντεύξεις λέγοντας πως νίκησε τον λαϊκισμό. Είναι ο ίδιος που ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια, καταστροφολογώντας και προεξοφλώντας την αποτυχία μας, παρότι γνώριζε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έκαναν το λαϊκισμό κινητήρια δύναμη της πολιτικής τους επικράτησης και αυτή η επιλογή θα τους ακολουθεί. Έτσι άλλωστε συγκρουστήκαμε. Εμείς με τα πεπραγμένα μας και την αλήθεια, εκείνοι με το ψέμα και την παραπλάνηση. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και στην ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις. Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα σε όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει: Θα ακυρώσει όσα νομοθετήσαμε και όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρώ για το 2020; Διότι τόσο είναι το κενό που δημιουργείται με βάση το στόχο του 3,5%. Oι Πρωθυπουργοί δεν είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της εκτελεστικής εξουσίας. Ο μόνιμος ιδιοκτήτης είναι ο λαός και μας κρίνει όλους μας. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του με λιγότερη έπαρση και με μεγαλύτερη επίγνωση. Δευτερολογία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. #Βουλή #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 22. Juli 2019

Τσίπρας: “Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι”

“Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε”, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: “Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ.

Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί”.

Τσίπρας: Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

“Aπό τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

“Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις” συμπλήρωσε. “Η πρώτη ήταν στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ μόνιμων μέτρων το 2018.

Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νοικοκυριά. Μείωση εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Προσλήψεις (4.500 ειδική αγωγή και 3.000 Βοήθεια στο σπίτι). Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και συνεταιρισμούς. Απόδοση ενός δισ. για τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών και πανεπιστημιακών. Απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων στο τέλος του 2018. Και ακύρωση περικοπής συντάξεων από 1/1/19, ύψους 1,8 δισ. ευρώ”.

“Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

– Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

– Τη μείωση του ΦΠΑ στο υπερεκπτωτικό 6% για την ενέργεια

– Την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης

Και η τρίτη ήταν η κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισ.

– Η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 50%.

– Η κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

– Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

– Η μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

– Οι φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

– Η μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Η μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

– Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων”.

Ποιό 4ο Μνημόνιο; Στην κωλοτούμπα έχει σημασία πώς προσγειώνεσαι

“Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε, έχουμε επτά δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης (2018 – ’19 και 2020) και 1,7 δισ. εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο Μνημόνιο; Προφανώς και όχι. Αυτό ήταν το τέλος των Μνημονίων. Από τα επτά δισ. μέτρα, τα 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ’18 και ’19. Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Τα βαφτίσατε παροχολογία” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Και εσείς ήρθατε προχθές – δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά με επιβεβαιώσατε, όταν σας είπα ότι δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι παραλάβατε καμμένη γη- και είπατε ότι θα κάνετε την μεγάλη αλλαγή. Πως θα κάνετε προς τα πίσω κωλοτούμπα. Αλλά σημασία έχει πως προσγειώνεσαι. Είπατε ότι πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκατ. περισσότερο, για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους. Ωσαννά…”, σημείωσε.

“Εδώ είμαστε και θα τα πούμε…”!

“Σε λίγους μήνες εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα και όχι με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών. Επιτρέψτε μου όμως να μείνω λίγο παραπάνω στο να εξηγήσω πως καταφέραμε εμείς να πετύχουμε αυτές τις ελαφρύνσεις.

Πως, αντί για τέταρτο μνημόνιο, όπως εσείς λέγατε, φέραμε ένα νέο πλαίσιο που αναγνωρίζουν οι πολίτες ως έξοδο από το μνημόνιο. Γιατί μπορέσαμε; Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος. Γιατί δημιουργήσαμε – με τις θυσίες του ελληνικού λαού – ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ., το οποίο είναι και το διαβατήριο της χώρας στις αγορές. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού” επισήμανε.

Εμείς διώξαμε το ΔΝΤ

“Τι κάναμε λοιπόν; Για να διασφαλίσουμε ότι την πραγματικότητα θα την νιώθει στην τσέπη του ο πολίτης. Πήραμε 5,5 δισ. από τα 37, τα αποθέσαμε σε ένα λογαριασμό ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% από το 2020 ως το 2022 (ότι θα παίρνουν οι δανειστές όσα λεφτά έχει συμφωνηθεί έναν υψηλό στόχο, αλλά χαμηλότερο από αυτό που είχατε συμφωνήσει εσείς επι διακυβέρνησης Σαμαρά). Άρα στην ουσία διώξαμε από πάνω μας το ΔΝΤ, τον πιο αυστηρό εταίρο, που επέμενε για αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να μειώσουμε ουσιαστικά κατά 1% τα πλεονάσματα” εξήγησε.

“Εσείς αυτό το σχέδιο το απορρίπτετε πριν καν το συζητήσετε με τους εταίρους μας. Πριν καν το διεκδικήσετε. Και έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχετε πει στους δανειστές, απ’ όσα τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σας ρώτησα και σας ρωτώ πάλι:

Θεωρείτε ότι θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ’ ό,τι σήμερα, που έχετε εκλεγεί και με την αξιωματική αντιπολίτευση να σας στηρίζει σε αυτή την διεκδίκηση; Εκτός και αν δεν έχετε αυτό το σκοπό και μας κοροιδεύετε.

Το φθινόπωρο είναι κοντά και θα δούμε εκεί τι θα υπάρχει στον προϋπολογισμό. Εκτός από τον προϋπολογισμό του ’20, θα καταθέσετε και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το ’22. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Εδώ θα είμαστε. Με δυο λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γελάτε τώρα, αλλά δεν θα γελάτε το φθινόπωρο”, σημείωσε ακόμη.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Θα ακυρώσετε όσα ψηφίσαμε;

“Είναι και τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται επίσης να έχετε ακυρώσει. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρότασή σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ήδη ψηφίσει και δρομολογήσει.

1) Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

2) Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

3) Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για να βγουν οι στόχοι το 2020;».

“Το μόνο που είπατε ήταν για τον ΕΝΦΙΑ. Είπαμε ωσαννά! Αλλά και εκεί τι ακριβώς κάνετε; Προσθέτετε άλλα 300 εκατομμύρια. Εμείς αυτά τα 300 εκατ. θα προτιμούσαμε να τα δώσουμε στα πραγματικά μεσαία στρώματα. Εσείς διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση στο 30% στις χαμηλές περιουσίες.

Τσίπρας για ΕΝΦΙΑ: 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 έκπτωση στην Εκάλη

“Δηλαδή για ένα σπίτι 60 τμ, αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι, με βάση το σχέδιο που διατηρείται, θα πληρώσει από 224, 157 ευρώ φέτος. 77 ευρώ έκπτωση. Ποια είναι όμως η καινοτομία; Ένα σπίτι 250 τμ στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο ένα εκατομμύριο και εμείς δεν είχαμε προβλέψει να έχει έκπτωση, με σας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6.950 ευρώ, 6.250. 700 ευρώ λιγότερα. Με δυο λόγια 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 έκπτωση στην Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους” υπογράμμισε.

Και φυσικά εξαγγείλατε και το πέρασμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αφού φυσικά περιορίσετε τους πόρους προς την αυτοδιοίκηση. Εδώ δημιουργείται και συνταγματικό ζήτημα, καθώς δημιουργούνται δήμοι δύο ταχυτήτων, αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστα. Αυτό δεν είναι μια πολιτική που ενώνει τους Έλληνες κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δίκαιη πολιτική και πρέπει να δείτε πως θα μπορέσετε να ελαφρύνετε αυτούς που έχουν ανάγκη να ελαφρυνθούν”, σημείωσε.

“Έρχομαι σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα. Μιλήσατε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μη γελιόμαστε. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τους δανειστές, τον κ. Ρέγκλινγκ τον συνομιλητή σας και άλλους, σημαίνει ένα πράγμα. Αυτό που στο λεξιλόγιο του ΔΝΤ σημαίνει μείωση αφορολόγητου που μας το ζήτησαν και εμείς δεν το δεχθήκαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις δικές μας ελαφρύνσεις και να επαναφέρετε την μείωση του αφορολόγητου, θα είναι πισωγύρισμα που δεν θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός”, προειδοποίησε.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

“Άκουσα επίσης το σχέδιό σας για 4.500 προσλήψεις που είχαμε προγραμματίσει στην Ειδική Αγωγή. Αλλά δεν σας άκουσα για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία μας. Δεν είναι τιμή να καλύπτεται ένα μέρος των διδακτικών ωρών με αναπληρωτές. Είχαμε σχέδιο για 15 χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία και 4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή και θέλουμε καθαρές απαντήσεις τι θα κάνετε. Επίσης, είχαμε σχεδιάσει προσλήψεις για τον τομέα Υγείας και περιμένω απαντήσεις. Να μας πείτε αν θα εφαρμόσετε την εξαγγελία σας, την επιστροφή στο 1 προς 5. Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;” διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Τσίπρας για το θέμα της ΔΕΗ

“Τέσσερα χρόνια κρατήσαμε τη ΔΕΗ όρθια, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Χωρίς να πωλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ και να ξεπουλήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της μικρή ΔΕΗ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν αυξήσαμε τα τιμολόγια, σε αντίθεση με σας, που από το 2011 ως το 2014 αυξήσατε τις τιμές αθροιστικά 60%”, ανέφερε.

“Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη πώλησης ακόμα και του ΑΔΜΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου τμήματος μαζί με τα υδροηλεκτρικά. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ; Έχετε αξιολογήσει πως θα γίνει διαχωρισμός των παγίων; Είναι αναχρονιστική και κοντόφθαλμη πρακτική η πολιτική να πωλήσουμε όσο – όσο αυτά τα φιλέτα”, πρόσθεσε.

Για συντάξεις και απλή αναλογική

“Έχουν ακουστεί πολλά γύρω από το ασφαλιστικό. Κάθε συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει τι θα κάνετε”, τόνισε.

Σχετικά με την απλή αναλογική, είπε: “Θεωρούμε ότι απαιτούνται συγκλίσεις και συναινέσεις. Επίσης, διαψεύδονται και όσα καταστροφολογικά λέγατε για ακυβερνησία. Αν θέλετε συνεννόηση για τον εκλογικό νόμο, είμαστε δω να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν”, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις