Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ζωντανεύει η φρίκη της Ζακύνθου στη δίκη του πατροκτόνου

Ζωντανεύει η φρίκη της Ζακύνθου στη δίκη του πατροκτόνου
ΦΩΤΟ thebest

Με καταθέσεις βασικών μαρτύρων ξεκίνησε το πρωί, στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Πάτρας η δίκη του 26χρονου Αλέξη από τη Ζάκυνθο που κατηγορείται ότι Μάιο του 2018 πυροβόλησε με μία καραμπίνα και σκότωσε τον πατέρα του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο ενώ το νησί βρίσκεται στο πλευρό του 26χρονου που μετά το έγκλημα που ομολόγησε, αποκάλυψε πώς το έκανε να σώσει τα μικρότερα αδέλφια του από την κακοποίηση.

Όπως είχε αναφέρει κατά την προανάκριση, όταν αντιλήφθηκε πώς κακοποιούσε τα αδέλφια του, όπως και εκείνον όταν ήταν σε μικρή ηλικία, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος και να τα γλιτώσει.

Τον 26χρονο περίμεναν έξω από τα δικαστήρια οι συγγενείς του. Ο αδελφός του έκλαιγε βουβά ενώ η μητέρα του ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. «Μην στεναχωριέστε» ήταν τα μόνο λόγια που κατάφερε να ψελλίσει ο 26χρονος όταν τους αντίκρισε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Πριν την έναρξη της δίκης, μέσα στη δικαστική αίθουσα, ο κατηγορούμενος χάθηκε στις αγκαλιές των δικών του ανθρώπων που του έλεγαν να μη φοβάται. «Γιατί εσύ παιδί μου; Ήσουν ο μόνος που δεν έφταιγε» ήταν τα λόγια της μητέρας που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έβλεπε το γιο της με χειροπέδες, στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

«Έχω υποφέρει πολύ. Δεν ήθελα να σκοτώσω τον άνθρωπο που με έφερε στη ζωή» ήταν τα λόγια του ενώπιον του δικαστηρίου, όταν άκουσε την κατηγορία που του απαγγέλθηκε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 26χρονος το βράδυ της 27ης Μαΐου 2018 πήγε σε ραντεβού που είχε κλείσει στον πατέρα του με το αυτοκίνητο της αδελφής του από το οποίο είχε αφαιρέσει τις πινακίδες. Φορώντας γάντια και έχοντας καλύψει το πρόσωπο του με μια μπλούζα πλησίασε το αυτοκίνητο του πατέρα του ο οποίος τον περίμενε στο σημείο όπου είχαν ορίσει το ραντεβού. Πυροβόλησε και από τις δύο πλευρές του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Το ότι ο 26χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του εν βρασμώ ψυχικής και όχι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι αυτό που θα προσπαθήσει να αποδείξει η υπεράσπιση.

“Θυμίζει υπόθεση Κωσταλέξι”

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας χρονίζουσας άρρωστης κατάστασης με θύματα όλα της οικογένειας» επεσήμανε στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης, Βασίλης Ταούξης, τονίζοντας ότι υπήρξαν σε αυτή την υπόθεση συνθήκες που αναβιώνουν αρχαίες τραγωδίες όπου κάποιος θυσιάζεται για το καλό όλων. Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι στην πορεία της ακροαματικής διαδικασίας θα υπάρξουν στοιχεία που δείχνουν ότι η υπόθεση μοιάζει με την υπόθεση «Κωσταλέξι» λόγω των άθλιων συνθηκών στις οποίες ζούσαν τα αδέλφια του 26χρονου κατηγορούμενου. Το σπίτι είχε σιδεριές και σύρματα σε πόρτες και παράθυρα αλλά και βαριές κουρτίνες.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ο κ. Ταουξής ανέφερε ότι μέλημα της υπεράσπισης είναι να καταδείξει τους λόγους που οδήγησαν τον 26χρονο στο έγκλημα ενώ ο άλλος συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Κεφαληνός ανέφερε ότι στόχος και σκοπός είναι να αναδειχθεί η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα ενώ χαρακτήρισε τον 26χρονο, που έχει μετανιώσει, ως μεγάλο θύμα.

Η συγκλονιστική περιγραφή του αστυνομικού

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του αστυνομικού που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Ο ίδιος περιέγραψε πως φτάνοντας στο σημείο είχε τα τζάμια του αυτοκινήτου σπασμένα και το θύμα πεσμένο στη θέση του συνοδηγού. Όπως κατέθεσε, υπήρχαν ίχνη αίματος παντού ενώ τα κλειδιά του αυτοκινήτου ήταν πεσμένα στο «πάτωμα» του συνοδηγού. Όπως εξήγησε, δίπλα από το θύμα βρέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο. Σε αυτό βρέθηκαν κλήσεις που όπως εξακριβώθηκε έγιναν από το θύμα προς τον 26χρονο γιο του.

Μακέτα από τον τόπο του εγκλήματος – ΦΩΤΟ thebest

Δύο μέρες μετά τη δολοφονία, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, οι αρχές πήγαν στο σπίτι του 26χρονου ο οποίος υποστήριζε ότι το κινητό του είχε χαλάσει. Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ο ίδιος το έριξε στο νερό για αν το καταστρέψει και να μη βρεθούν οι κλήσεις.

Όπως είπε, το είχε πετάξει σε κάδο ενώ στη συνέχεια οδήγησε τους αστυνομικούς στην αποθήκη όπου είχε την καραμπίνα του εγκλήματος.

Ο αστυνομικός ανέφερε στη κατάθεση του ότι όσο ο 26χρονος βρισκόταν στο κρατητήριο εκείνος τον επισκεπτόταν και μιλούσε φιλικά μαζί του. Ο ίδιος είπε πως ο 26χρονος του μίλησε για την χρόνια ενδοοικογενειακή βία που ασκούσε στα μέλη της οικογένειας ο βίαιος πατέρας του που ήταν βίαιος και σεξουαλικά άρρωστος.  

Η κατάθεση του αδελφού του θύματος

Ο αδελφός του θύματος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που φρόντιζε μόνος του τα παιδιά του μετά το θάνατο της τελευταίας του γυναίκας, χωρίς να τους λείψει τίποτα. Σύμφωνα με όσα είπε ο αδελφός του δεν ήταν ποτέ παιδεραστής, βίαιος ή ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του. Τόνισε ότι ο αδελφός του έβαλε σύρματα σε πόρτες και παράθυρα, μετά το θάνατο της γυναίκας του, το 2017, καθώς φοβόταν μήπως τον ληστέψουν αλλά και για λόγους προστασίας των παιδιών. Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι δε γνώριζε να έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος του αδελφού του, αν και το 2009 είχε κληθεί από τις αρχές να καταθέσει για μία από αυτές.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο 26χρονος δεν είχε σχέσεις με τον πατέρα του από τότε που ήταν 15 χρόνων και ότι μόνο τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία είχαν αποκτήσει επαφές.

Ο αδελφός του θύματος ανέφερε ότι μετά τη δολοφονία εκείνος και ο 26χρονος άφησαν τα παιδιά σε συγγενείς της τελευταίας γυναίκας του θύματος που κατάγονταν από την Ρουμανία και τόνισε ότι ο 26χρονος στην κηδεία ήταν νηφάλιος και δεχόταν συλλυπητήρια.

Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας ανέφερε ότι το θύμα μέχρι το τέλος της ζωής είχε αμφιβολίες για το αν ο 26χρονος ήταν γιος του. Παρά το γεγονός ότι τον είχε αναγνωρίσει (δεν ήταν ακόμα παντρεμένος με τη μητέρα του 26χρονου) δεν τον είχε γράψει στο μητρώο αρρένων με αποτέλεσμα ο 26χρονος να εμφανίζεται ως Αλβανός υπήκοος (από την αλβανία κατάγεται η μητέρα του).

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για τις σχέσεις που είχε ο αδελφός του με τον γιο του από τον πρώτο του γάμο και απάντησε πως δεν είχαν επαφές.

Η κατάθεση του πρώην Δημάρχου

Στο δικαστήριο κατέθεσε και άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά για πολλά χρόνια και υπήρξε και Δήμαρχος της περιοχής. Ο ίδιος μίλησε για το αυτοκίνητο- κλούβα του θύματος που διέθετε μάλιστα κουρτίνες που δεν επιτρέπουν στο φως να περάσει καθόλου. Μίλησε για την εικόνα που αντίκρυσαν όταν πήγαν στο σπίτι του θύματος, το 2011, άνθρωποι από τις υπηρεσίες του Δήμου, μετά από καταγγελίες.

Όπως είπε, είδαν τα παιδιά δεμένα σε ένα στύλο, στο υπόγειο και τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μία σιωπή γι΄αυτά που βίωναν τα παιδιά. «Όλοι ξέραμε, κανείς δε μιλούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως η κοινωνία του νησιού, αναστατωμένη πήγε στο δικαστήριο, όταν ο 26χρονος απολογήθηκε στον ανακριτή, για αν του συμπαρασταθεί. Πλήρωσε το τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Πήγε να λύσει αυτό που έπρεπε να λύσει η κοινωνία» ανέφερε.

“Το παιδί ήταν ένας άγγελος”

Στο δικαστήριο κατέθεσε κι άνθρωπος που δήλωσε ότι γνώριζε το θύμα από παλιά και το χαρακτήρισε ως άτομο με διπλή προσωπικότητα, που του είχε ζητήσει κάποιες φορές να του βρει γυναίκα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο νησί είχε ακουστεί ότι θύμα ασελγούσε στα παιδιά του αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από πουθενά. Χαρακτήρισε «άγγελο» τον 26χρονο. Ως ένα παιδί που ήταν εργατικό και δεν προκαλούσε προβλήματα σε κανέναν περιέγραψε τον 26χρονο ταξιτζής της περιοχής που μάλιστα ήταν και αυτός που βρήκε το πτώμα του θύματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 1 Ιουλίου με τις καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: thebest

Ιόνιο Τελευταίες ειδήσεις