Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Καιρός: Συναγερμός στους δήμους – Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Καιρός: Συναγερμός στους δήμους – Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές σε όλη τη χώρα, για την κακοκαιρία που ήδη πλήττει πολλές περιοχές.

Με οδηγίες προς τους πολίτες αλλά και τον κατάλληλο σχεδιασμό, δήμοι και περιφέρειες ετοιμάζονται για τον χιονιά.

Ηράκλειο: Οδηγίες της Περιφέρειας προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου πολιτικής προστασίας, «στην Κρήτη ήδη υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων κατά την αιχμή των καιρικών φαινομένων και για όσους μετακινούνται προτείνεται το ταξίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις κεντρικές αρτηρίες και όχι από τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Όσοι μετακινούνται καλούνται να εξοπλίσουν το όχημα τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και να υπακούουν στις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σχέδιο για την πιθανότητα χιονόπτωσης στη Λάρισα

Σε σχεδιασμό για την πιθανότητα χιονόπτωσης στη πόλη της Λάρισας για αύριο Πέμπτη, έχει προχωρήσει ο δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο δήμος Λαρισαίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων (προετοιμασία μηχανημάτων και εξοπλισμού, προμήθεια αλατιού, οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες κ.α.)

Μεταξύ άλλων, ο δήμος καλεί του πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης στη πόλη της Λάρισας, όπως είναι η μόνωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων με τα αυτοκίνητα, η τήρηση κανόνων οδικής συμπεριφοράς, αλλά και να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία (αποχιονισμός πεζοδρομίων μπροστά από σπίτια και καταστήματα κ.α.).

Θεσσαλονίκη: Συστάσεις από τον κεντρικό δήμο ενόψει του κύματος κακοκαιρίας

Συστάσεις στους πολίτες απευθύνει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει του κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει από αύριο την περιοχή. Ειδικότερα καλεί τους Θεσσαλονικείς να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο, τη ραγδαία βροχόπτωση ή χαλαζόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Για επιδείνωση του καιρού από απόψε και από τα βορειοδυτικά προειδοποιεί, με ανακοίνωσή της, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία θα σημειωθούν απόψε χιονοπτώσεις που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικά για τις περιπτώσεις χιονοπτώσεων και παγετού, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνεται:

-να διατηρούν το σπίτι ζεστό και να παραμένουν σε αυτό όσο μπορούν,

-να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα,

-να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια,

-να ελέγξουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα,

-να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές,

-να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις,

-να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες,

-να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη,

-να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν ζεστές αδιάβροχες μπότες,

-να ελέγξουν τον υδρομετρητή (ρολόι) του σπιτιού καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης,

-να βεβαιωθούν ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι,

-να ελέγξουν αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια και

-να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Θεσσαλονίκη: Να προφυλάξουν τα δίκτυα ύδρευσης από την παγωνιά, καλεί τους πολίτες η ΕΥΑΘ

Να ελέγξουν τα υδρόμετρα, τις βρύσες των μπαλκονιών και τις εξωτερικές σωληνώσεις και να φροντίσουν να τις μονώσουν εξειδικευμένοι τεχνίτες, καλεί τους πολίτες, με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, με αφορμή την πρόγνωση για κύμα ψύχους τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, τους καλεί να επιβεβαιώσουν ότι οι διακόπτες των εσωτερικών τους δικτύων υδροδότησης ανοιγοκλείνουν κανονικά και ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια.

Με την ανακοίνωση υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι βλάβες που αφορούν την ΕΥΑΘ (η εταιρεία είναι υπεύθυνη για βλάβες μέχρι του σημείου σύνδεσης των κεντρικών αγωγών με τα ιδιωτικά δίκτυα των οικοδομών) δηλώνονται τηλεφωνικά στο 11124 και ηλεκτρονικά στο www.eyath.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για γενική προστασία από την παγωνιά είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις