Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ρέθυμνο: Αναβιώνει ο “ανεξήγητος θάνατος” του μικρού Διονύση – Στο εδώλιο 4 παιδίατροι που τον εξέτασαν!

Ρέθυμνο: Αναβιώνει ο “ανεξήγητος θάνατος” του μικρού Διονύση – Στο εδώλιο 4 παιδίατροι που τον εξέτασαν!

Η πολύκροτη υπόθεση του 4χρονου Διονύση που «έσβησε» τον Μάιο του 2014 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά από επιπλοκή στην υγεία του αναβιώνει στο Εφετείο…

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις παιδίατροι, οι τρεις από το νοσοκομείο και μία ιδιώτης που είχε αρχικά εξετάσει το μικρό αγοράκι. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρωτόδικη διαδικασία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχε αθωώσει την ιδιώτη και δύο παιδιάτρους του νοσοκομείου ενώ στην τέταρτη επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, στο πλευρό των κατηγορουμένων βρίσκεται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου που πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι προκειμένου να παραστούν στη δίκη.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση

“Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσει στάση εργασίας 11.00-13.00 για τις 18 Ιουνίου 2019 ημέρα του Εφετείου της δίκης για το θάνατο ενός 4χρονου παιδιού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου πριν από 5 χρόνια. Τέσσερις γιατροί είχαν παραπεμφθεί πρωτόδικα και τελικά μία γιατρός καταδικάστηκε.

Αυτή που πάλεψε περισσότερο από όλους για να σώσει το παιδί. Η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει το θάνατο ως ανεξηγητο. Παραταυτα, μετά από μία δίκη γεματη ιατρικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική μας και αυθαίρετες εικασίες η εισαγγελέας πρότεινε -χωρίς να βασίζεται σε κάποια πραγματογνωμοσύνη – και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ λάμβανε ενδοφλέβια υγρά!

Στο Εφετειο ξαναδικαζονται και οι τεσσερις γιατροι. Θυμίζουμε ότι μετά από 7 χρόνια ενός εξοντωτικού δικαστικού μαραθωνίου για το θάνατο από αλκοόλ της Στέλας Ακουμιανάκη και παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση όλοι οι γιατροί αθωώθηκαν. Θελουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την ίδια εξέλιξη.

Ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε κάτω από την “απειλή” μιας δικαιοσύνης που πρωτόδικα τουλάχιστον δίνει προέχουσα σημασία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στην «αδηφάγα» κοινή γνώμη.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να παραπέμπονται εξαρχής στα δικαστήρια. Γι αυτό το λόγο πάγιο αίτημα μας είναι η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες.

Σημαντική επίσης είναι η ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές  για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων. Θεωρούμε ότι οι αλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και πρωτόδικης καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια οδηγούν στην ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και στην άσκηση αμυντικής ιατρικής που κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας.”

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις