Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Χαλκιδική: Θάνατος και χαλάσματα – Συγκλονιστικές εικόνες και αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τη φονική κακοκαιρία!

Χαλκιδική: Θάνατος και χαλάσματα – Συγκλονιστικές εικόνες και αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τη φονική κακοκαιρία!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική μετά το χτύπημα της φονικής κακοκαιρίας.
Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά.
Κόβουν την ανάσα οι εικόνες αλλά και οι μαρτυρίες εκείνων που έζησαν τον όλεθρο.
Πάνω από 100 οι τραυματίες. Στο κόκκινο η αγωνία για τον αγνοούμενο ψαρά.

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία, που στοίχισε τη ζωή σε έξι τουρίστες. Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.

Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία. Κάτοικοι και φορείς επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ώρες ότι πρώτη φορά αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση στην περιοχή τους.

Μαρτυρίες για τη Θεομηνία στο newsit.gr

“Ήμουν έξω κατά τη διάρκεια του φαινομένου, μέσα σε δυο λεπτά οι ριπές του ανέμου έγιναν καταιγιστικές, μας έπιασε απροετοίμαστους. Σε δυο λεπτά νόμιζες ότι θα σου ΄έρθει ο ουρανός στο κεφάλι. Δέντρα ξεριζωμένα, υπόστεγα αναποδογυρισμένα, κολώνες ριγμένες κάτω… Από την κατάσταση της απόλυτης νηνεμίας μέχρι την κορύφωση του φαινομένου πέρασαν μόλις δυο λεπτά, ο κόσμος δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Είχαμε και έντονη βροχόπτωση, αλλά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον αέρα.

Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση από εκείνη την ώρα στην περιοχή. Έγιναν ζημιές σε επιχειρήσεις, σε ομπρέλες και εξωτερικό εξοπλισμό, κυρίως. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία και ελπίζουμε να επανέλθουμε στην ομαλότητα σε μια, δυο μέρες” τονίζει στο newsit.gr ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης.

“Οι άνεμοι έτρεχαν με 120 χιλιόμετρα”

Ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκλήθηκαν πολλές ζημιές από τις έντονες ριπές του ανέμου. Ο άνεμος μπορεί να έτρεχε και με 120 χιλιόμετρα για ένα λεπτό. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας και αύριο, το αργότερο μεθαύριο θα τα έχουμε καταφέρει, αλλά, δυστυχώς, έχουμε νεκρούς” μας λέει, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

“Ο κόσμος στην ταβέρνα έτρεχε να σωθεί”

Ο Θεόδωρος Αγγελίδης, είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Χαλκιδική και περιγράφει στο newsit.gr, πως έζησε τη χθεσινή φονική κακοκαιρία. “Ήταν βιβλική καταστροφή. Είχα κόσμο στο μαγαζί και τους έβαλα όλους μέσα για να προστατευτούμε. Καταστράφηκαν τα πάντα. Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί τη ζωή μου. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Σπασμένα τα πάντα, ρεύμα δεν έχουμε, τα τηλέφωνα δε λειτουργούν, δέντρα έχουν πέσει.”

Ανάλογες σκηνές περιγράφει και ιδιοκτήτης καφέ – ουζερί στα Νέα Πλάγια. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ο αέρας είχε απίστευτη ορμή. Φοβηθήκαμε πάρα πολλοί όλοι μας και μπήκαμε στο μαγαζί. Βλέπαμε ανθρώπους στο δρόμο να τρέχουν πανικοβλημένοι  να κρυφτούν κάπου και στον αέρα αιωρούνταν καρέκλες, ομπρέλες…

Τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε ό,τι μπορούμε, χωρίς ρεύμα…Όλα είναι ένα κουβάρι… Έχουν φύγει σκεπές, έχουν σπάσει δέντρα έχουν σπάσει πράγματα. Έχουμε νεκρούς και πολλούς τραυματίες.”

Τα σημεία που σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι

Η ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου σκοτώθηκαν μάνα και γιος
Το τροχόσπιτο που ξεψύχησαν δύο άτομα στη Σωζόπολη
Δέντρα καταπλάκωσαν και σκότωσαν πατέρα και γιο στη Νέα Ποτίδαια

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα η 54χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 11 μποφόρ. Εκείνη την ώρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο, περιθώρια διαφυγής και προστασίας δεν υπήρχαν…

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1108545952672069/

Αγωνία για τον αγνοούμενο ψαρά

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις