Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ζάκυνθος: Η μαθητική παρέλαση για την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα – video

Ζάκυνθος: Η μαθητική παρέλαση για την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα – video

Γιορτάστηκε η 155η επέτειος από την ενσωμάτωση των Επτανήσων…

Η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιοτόπουλος δέχθηκε στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο), τις Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές και τους Πολίτες του Νομού.

Με τη συνθήκη που υπογράφτηκε στις 17/29 Μαρτίου 1864 ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, και στο ελληνικό βασίλειο τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία στις 21 Μαΐου. H εξέλιξη αυτή ήρθε ως επιστέγασμα μιας σειράς διαβουλεύσεων και διπλωματικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες καθόρισαν αρκετά βαρείς όρους για την Ελλάδα που ήταν αποκλεισμένη από τις περισσότερες διπλωματικές συναντήσεις.

H συνθήκη θέσπιζε τη διηνεκή ουδετερότητα της Κέρκυρας, γι’ αυτό κατεδαφίστηκε μέρος του οχυρού της πόλης και των Παξών. Tο ελληνικό κράτος αποδέχεται όλες τις υποχρεώσεις προς ξένες κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες, οι οποίες απέρρεαν από συμβάσεις που είχαν συναφθεί με την Ιόνιο Πολιτεία ή με την Προστάτιδα Δύναμη, τη Μεγάλη Βρετανία.

H ρύθμιση αυτή αφορούσε το δημόσιο χρέος των Ιονίων, εμπορικά και ναυτιλιακά προνόμια αλλοδαπών και κυρίως το εκδοτικό δικαίωμα της Iονικής Τράπεζας. Tο ελληνικό κράτος αναλάμβανε επίσης να καταβάλει αποζημιώσεις και συντάξεις στους Άγγλους υπαλλήλους που θα έχαναν τη θέση τους με την Ένωση. H Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζεται ως επικρατούσα, αλλά κηρύσσεται παράλληλα η θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία για όλα τα δόγματα και διατηρούνται τα προνόμια της Καθολικής Εκκλησίας.

H Μεγάλη Βρετανία παραιτείται από την προστασία των Ιονίων και μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία επεκτείνουν τις εγγυήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα και στα Ιόνια νησιά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις