Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ορεινή Χαλκιδική: στην καρδιά του Χολομώντα

Ορεινή Χαλκιδική: στην καρδιά του Χολομώντα

Αν η καλοκαιρινή Χαλκιδική είναι το απόλυτο καλοκαιρινό must για κάθε Έλληνα και ξένο τουρίστα, η Χαλκιδική του Χολομώντα και του χειμώνα είναι ένα κόσμημα που τώρα το ανακαλύπτουν σιγά – σιγά ως προορισμό οι ενήμεροι ταξιδιώτες.  

Το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, η Αγία Βαρβάρα, η Αρναία, ο Στάνος, ο Ταξιάρχης, υπέροχα χωριά και κωμοπόλεις, πολλοί από αυτούς έχουν μάλιστα κριθεί και διατηρητέοι λόγω της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τους, ξεπροβάλλουν σαν στολίδια μέσα από το καταπράσινο βουνό δημιουργώντας ένα τοπίο πανέμορφο.
Η εγγύτητα με το Άγιο Όρος είναι ένας πρόσθετος λόγος για να βρεθεί κάποιος στην Χαλκιδική τον χειμώνα. Η πνευματική επίδραση του Όρους είναι σαφέστατη και δημιουργεί οπωσδήποτε ένα κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος την Χαλκιδική. Ωστόσο είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να χαλαρώσει εδώ, είναι τόσο όμορφο το τοπίο και τόσα πολλά τα αξιοθέατα ώστε πρέπει κάποια στιγμή να το βάλει στους προορισμούς που επείγουν!


Η ορεινή «Αγία Τριάδα»

Αν το γνωστότερο βουνό της Χαλκιδικής είναι ο Χολομώντας, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια τριάδα βουνών που συγκλίνουν στην πανέμορφη χερσόνησο, ο Χολομώντας, η οροσειρά του Ίταμου και φυσικά το Άγιο Όρος. Το μεγαλειώδες αυτό σύμπλεγμα αποτελεί μια κιβωτό ζωής, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Φαράγγια και πανέμορφες λόχμες φιλοξενούν ένα απίστευτο πλήθος πουλιών και άγριων ζώων. Ίταμος είναι ένα σπανιότατο δέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου, που εδώ υπάρχει ακόμα σε μεγάλο πληθυσμό. Μερικά από τα δέντρα αυτά στην Χαλκιδική φτάνουν ε ηλικία και τα 2000 χρόνια! Το Στρατονικό είναι το βουνό που επιβλέπει τα Στάγειρα, την πατρίδα του μεγάλου επιστήμονα και φιλοσόφου Αριστοτέλη. Σε όλη την ορεινή Χαλκιδική ο ταξιδιώτης θα συναντήσει ζαρκάδια, λαγούς, ένα απίστευτο ζωντανό τοπίο με οξιές, βαλανιδιές, καστανιές και θα νιώσει την δύναμη της φύσης σε όλο της το μεγαλείο!


Ονειρεμένες δραστηριότητες

Η Χαλκιδική των βουνών προσφέρει ένα πλήθος από δραστηριότητες για κάθε ταξιδιώτη. Υπάρχουν πανέμορφα μονοπάτια για πεζοπορία και ορειβασία, αλλά ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει και πιο extreme αθλήματα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μεγάλες συγκινήσεις προσφέρει το «σαφάρι» τοπίων με 4Χ4. Καθώς υπάρχει μια συνταρακτική φύση με μεγάλες εναλλαγές εικόνων, διοργανώνονται εκδρομές με τζιπ που καλύπτουν διαδρομές από τα παράλια ως τα πιο μυστικά φαράγγια, για να απολαύσουν και να απαθανατίσουν οι ταξιδιώτες με τις φωτογραφικές τους μηχανές την δύναμη της φύσης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να μυηθεί κάποιος στην ιππασία από έμπειρους εκπαιδευτές και να απολαύσει την φύση με την συντροφιά αυτών των περήφανων αλλά και τρυφερών πλασμάτων, των αλόγων. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να αθληθεί στα γήπεδα γκολφ και τένις, να χαλαρώσει παίζοντας ίσως λίγο ποδόσφαιρο, να κάνει τοξοβολία και να χαρεί την δύναμη της φύσης στο έπακρο!
Natura 2000
Η Χαλκιδική λόγω της μοναδικής ομορφιάς και ποικιλίας της άγριας ζωής που φιλοξενεί συμμετέχει στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι απολαμβάνει ζώνες ιδιαίτερης προστασίας όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να δει την πιο ανόθευτη φύσης! Οι περιοχές της Χαλκιδικής που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι:
1. Άγιος Μάμας Λαγκούνα
2. Νέα Φώκαια υδροβιότοπος
3. Παλιούρι Ακρωτήριο
4. Πράσινος Πύργος – Κόλπος Κύπσας – Μαλάμω
5. χερσόνησος της Σιθωνίας
6. Όρος Ίταμος, Σιθωνία
7. Πλατανίτσι – Συκιά: Ακρωτήριο Ρήγας
8. Ακρωτήριο Ελιά – Ακρωτήριο Κάστρο
9. Ταξιάρχης – Πολύγυρος
10. Όρος Χολομώντας
11. χερσόνησο του Άθω
12. Στρατονικό Όρος
Ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού
Η Ορεινή Χαλκιδική έχει μια σοφή στάση απέναντι στον τουρισμό που σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τον ταξιδιώτη. Μικρές φάρμες λειτουργούν ως οικοτουριστικές μονάδες και ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί σε μια εντελώς άλλη φιλοσοφία ζωής, να μάθει γεωργικές πρακτικές, να απολαύσει προϊόντα μικρής παραγωγής, να γευτεί κρασιά σπάνιων αρωμάτων ενώ ταυτόχρονα θα μείνει σε καταλύματα πανέμορφα που σέβονται το περιβάλλον. Ο ταξιδιώτης έχει κάθε λόγο να προτιμήσει την επικράτεια της ορεινής Χαλκιδικής για να νιώσει ότι γίνεται ένα με την φύση!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ

Θεσσαλονίκη: 2310.316.555
Αθήνα: 210.51.34.588
Πολύγυρος: 23710.22.309
Νέα Μουδανιά: 23730.21.228
Αρναία: 23720.22.278
Καλλιθέα: 23740.23.714
Νέα Καλλικράτεια: 23990.21.048
Κασσάνδρεια: 23740.22.214 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε