Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πάργα: Μια καταπράσινη αγκαλιά στο Ιόνιο

Πάργα: Μια καταπράσινη αγκαλιά στο Ιόνιο

Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας;, η Πάργα, μας προσκαλεί σε ένα παιχνίδι αρωμάτων, χρωμάτων και αισθήσεων.  

Με επτανησιακή αρχιτεκτονική, ηπειρώτικη εμμονή στην παράδοση, λαμπερά ακρογιάλια, λιθόστρωτα καντούνια, ολάνθιστες αυλές, παραδοσιακά ταβερνάκι και έξω καρδιά νυχτερινή ζωή, είναι ο ορισμός της καλοκαιρινής απόδρασης! Και σαν να μην έφταναν οι τόσες ομορφιές της, έχει κι ένα κουκλίστικο νησάκι, την Παναγία, να στολίζει ακόμα περισσότερο την θάλασσά της! Λατρεμένη Πάργα λοιπόν, επειγόντως!
Μια αμφιθεατρική πολιτεία
Η Πάργα είναι χτισμένη με αγνάντιο τον κόλπο και το Ιόνιο, στην ρίζα του ενετικού της κάστρου, στα βορειοδυτικά του νομού Πρεβέζης και πολύ κοντά στην Ηγουμενίτσα. Ηγουμενίτσα – Πάργα – Πρέβεζα είναι η απόλυτη τριάδα των ηπειρωτικών καλλιστείων για το καλοκαίρι! Η ατμόσφαιρα της Πάργας είναι μοναδική, δεν την έχει αλλοιώσει ούτε στο ελάχιστο ο χρόνος, παραμένοντας μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας. Το ενετικό κάστρο είναι ένα όνειρο, που φέρνει στον νου τις σημαντικές ιστορίες και περιπέτειες αυτής της πόλης. Χτίστηκε από τους Νορμανδούς τον 14ο αιώνα, μιας και εποπτεύει από την θέση του με τον καλύτερο τρόπο όλο το Ιόνιο, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Ο λόφος – ακρωτήριο στον οποίο βρίσκεται το κάστρο, μια μαγεμένη τοποθεσία, δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης και προσφέρει απρόσκοπτη θέα και προς την τεράστια – και πολύ ρομαντική – παραλία του Βάλτου. Το κάστρο είχε περιπετειώδη ιστορία και χρειάστηκε αρκετές φορές επεμβάσεις, ενώ ήταν σημαντικό και για την οθωμανική περίοδο. Οι δρόμοι που οδηγούν στο κάστρο, λιθόστρωτοι και ρομαντικοί, δημιουργούν την γνωρίσετε μαγικούς τόπους και χωριά τριγύρω, όπως την Αγιά, την Αγία Κυριακή, το Τρίκαστρο και την Ανθούσα. Ανάμεσα στην Αγιά και την Ανθούσα, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Πάργα, στέκει επιβλητικό και μοναδικό το κάστρο του Αλή Πασά, έργο ευρωπαίου αρχιτέκτονα, από τα σημαντικότερα κάστρα της Ελλάδας, με απέραντη θέας την Πάργα. Το βράδυ φωτίζεται και δημιουργεί μια συνταρακτική εικόνα. Φυσικά, πολύ κοντά στην Πάργα βρίσκεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα, στα 15 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαία μυστήρια, με μεγάλη σημασία, και είναι ίσως το πιο σπουδαίο μνημείο της περιοχής. Πέρα από την γνωριμία με τον ιερό χώρο, αξίζει να αφεθείτε στην ενέργεια του Αχέροντα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και παράξενα ποτάμια της ευρωπαϊκής ηπείρου.


Οι γοητευτικές παραλίες της Πάργας

Η ευρύτερη περιοχή της Πάργας στολίζεται από πολλές και σημαντικές παραλίες. Η απέραντη παραλία του Βάλτου, με τα τρία χιλιόμετρα απολαυστικής ακτής, είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του τόπου. Κεντρική παραλία της Πάργας είναι το Κρυονέρι – κάντε λίγη προθέρμανση πριν μπείτε στο νερό, για το Ιόνιο μιλάμε! – ενώ μαγευτική είναι η παραλία του Λύχνου, στα 4 χιλιόμετρα από την Πάργα. Αν απομακρυνθείτε λίγο, στα 19 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε το Σαρακήνικο, που όπως λέει και το όνομά του, ήταν πειρατικό λημέρι, με πολύ ήσυχα νερά, θαυμάσιο τοπίο και ψιλή άμμο. Στα κρυφά στολίδια της Πάργας να σημειώσουμε την απόμερη και μαγική παραλία του Αγίου Σώστη, αλλά και την εκτυφλωτικής ομορφιάς Pogo Beach, που θα την προσεγγίσετε μόνον με βαρκάκι, από το λιμάνι της Πάργας.
Χρωματιστή νυχτερινή ζωή
Η Πάργα φημίζεται για την έντονη και πολύχρωμη νυχτερινή ζωή της. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, μιας και το νυχτερινό της τοπίο είναι ακαταμάχητο, ποιος αφήνει τόση ομορφιά κάτω από την φεγγαράδα για να πάει για ύπνο; Πολλά ουζερί και παραδοσιακά ταβερνάκια τιμάνε τον πολιτισμό των γεύσεων, το φαγητό στην Πάργα είναι μια ιεροτελεστία ποικιλίας και αρωμάτων. Πολλά μπαράκια και στέκια με καλή μουσική δημιουργούν έναν ιστό χαράς και διασκέδασης. Το σήμα κατατεθέν και το απαραίτητο πέρασμα βέβαια είναι το πασίγνωστο Sugar, ακριβώς επάνω στην παραλία, ένα μπαρ – μύθος για τις χρωματιστές του νύχτες!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η Πάργα απέχει 60 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ακτίου Πρέβεζας ( http://www.hcaa-eleng.gr/preveza.htm ) και τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γύρω νησιά (Παξοί – Αντίπαξοι – Κέρκυρα) 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε