Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Μικρά, καθημερινά tips για κοφτερό μυαλό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όπως καθετί στη ζωή, το μυαλό θέλει φροντίδα για να συνεχίσει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Δεν χρειάζεται να δούμε την εκπληκτική ταινία «Still Alice» για να συνειδητοποιήσουμε ότι το μυαλό μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Με αυτό σκεφτόμαστε, δίνουμε εξετάσεις, λύνουμε εξισώσεις, μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο, παίρνουμε προαγωγή στη δουλειά, γνωρίζουμε τον έρωτα της ζωής μας. Και όπως καθετί στη ζωή, το μυαλό θέλει φροντίδα για να συνεχίσει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ειδικά τώρα που επιστρέφουμε στη δουλειά και στη μελέτη.

Μυαλό και μνήμη. Τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ της σκέψης είναι αυτά που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μεγαλώνοντας, ώστε να παίζουμε κρυφτούλι με τον χρόνο. Τα γρανάζια τους, όπως κάθε εργαλείου, θέλουν καθημερινή χρήση, όχι κατάχρηση με υπερβολική καλωδίωση, και καλό γρασάρισμα, για να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση. Το μυαλό, για να μπορεί να «στροφάρει» χωρίς διαλείμματα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή, οξυγόνο και γυμναστική.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, καθώς ισοδυναμεί με γεύμα για το μυαλό και για το σώμα, αλλά για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ξεκούραστος, βαθύς και συνεχόμενος. «Κρατήστε ατζέντα με τις εκκρεμότητες της εβδομάδας και μη χρησιμοποιείτε το μυαλό σας σαν ατζέντα. Ειδικά όταν πηγαίνετε για ύπνο, το να αναλογίζεστε τι έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα αποτελεί σίγουρο διαβατήριο για αϋπνία» εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σαμαράκη. Κι αν μπορείτε να ξαπλώνετε μισή με μία ώρα στο μέσο της ημέρας, μη διστάσετε να το κάνετε. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τη μακροζωία διεθνώς αναδεικνύουν τον αγχολυτικό ρόλο της σιέστας και συστήνουν τον μεσημεριανό «υπνάκο» ως ελιξίριο σωματικής και πνευματικής υγείας.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

Μέσα από τον ύπνο τα βρέφη «χτίζουν» μνήμη, ώστε αργότερα να αποκτήσουν κρίση και ως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να μπορούν να κάνουν έξυπνες επιλογές στη ζωή τους. Εκτός από ύπνο, μικροί και μεγάλοι χρειάζονται εγκεφαλικές τροφές για καλύτερες πνευματικές επιδόσεις. «Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά τη γλυκόζη, η οποία σχηματίζεται από τον μεταβολισμό των τροφών. Από τη γλυκόζη παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια, ενώ για καλύτερη λειτουργία (το προαναφερθέν γρασάρισμα των γραναζιών) χρειάζεται μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, χρώμιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που περιέχονται σε τρόφιμα (κυρίως σε ανάλατους καρπούς και σπόρους) και σε συμπληρώματα διατροφής.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Οι ιστορίες των Ελλήνων μακρόβιων από την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών αναδεικνύουν ως συστατικά της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας τα κούμαρα (κόκκινο φρούτο σαν κεράσι, η ελληνική εκδοχή των acai berry και gogi berry), τα φραγκόσυκα (το ιδανικό κοκτέιλ όλων των αντιοξειδωτικών βιταμινών), τα χαρούπια (εναλλακτική σοκολάτα, χωρίς πολλές θερμίδες), το αβοκάντο και όλα τα ψάρια (πηγές ω3 λιπαρών οξέων).

Ένα εξαιρετικό σπιτικό σνακ που μπορεί να θεωρηθεί brain food για το γραφείο, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είναι μια σπιτική μπάρα με χαρούπι και ξηρούς καρπούς, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τρως σοκολάτα, οπότε σου χαρίζει περισσότερη ευφορία» .

Οξυγόνο το μυαλό παίρνει όταν αποφορτίζει το άγχος και γυμνάζεται με το διάβασμα, τα παιχνίδια στρατηγικής, τα κουίζ, τα σταυρόλεξα, το σουντόκου. Όλα αυτά όμως όχι αργά το βράδυ, ώστε να μη δημιουργούν υπερένταση, θυμίζουν οι ειδικοί.

 

lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά, πατάτες, καφές, ποπ κορν: Τα τρόφιμα που δεν κατηγορούμε αδίκως

Efi Nika

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea