Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το κόκκινο μπαχαρικό που βοηθά τους πάσχοντες από κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το δημοφιλές και ακριβό σαφράν ή αλλιώς κρόκος, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα της αντικαταθλιπτικής αγωγής βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά της

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Murdoch διαπιστώνει ότι το σαφράν ή αλλιώς ο κρόκος, μπορεί να φανεί βοηθητικό για τους πάσχοντες από κατάθλιψη όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με την αντικαταθλιπτική αγωγή που λαμβάνουν.

Οι ερευνητές Δρ. Adrian Lopresti και οι καθηγητές Peter Drummond και Sean Hood διαπίστωσαν μεγαλύτερη μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα όταν οι ενήλικες με επίμονη κατάθλιψη οι οποίοι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά, συμπλήρωναν την αγωγή τους με κάψουλες σαφράν.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν μεμονωμένα το σαφράν ως προς την αντικαταθλιπτική του δράση, αλλά αυτή είναι η πρώτη σύμφωνα με τους ερευνητές, που το εξέτασε ως συμπληρωματικό της αγωγής με αντικαταθλιπτικά.

«Στην έρευνά μας τα καταθλιπτικά συμπτώματα μειώθηκαν περισσότερο στους συμμετέχοντες που λάμβαναν σαφράν συγκριτικά με εικονικό φάρμακο, με τις μειώσεις να είναι 41% και 21% αντίστοιχα στην κλίμακα αξιολόγησης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων» σχολίασε η Δρ. Lopresti.

«Επιπρόσθετα παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, την ευχαρίστηση από τις δραστηριότητες, το κίνητρο και την κινητοποίηση των πασχόντων» συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Η Δρ.Lopresti σχολίασε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το σαφράν θα μπορούσε να χορηγηθεί ως φυσικό συμπλήρωμα στην έναρξη της αγωγής με αντικαταθλιπτικά για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και ενδεχομένως για την μείωση δυνητικών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Προς το παρόν σε περίπτωση που η αντικαταθλιπτική αγωγή δεν φανεί αποτελεσματική οι επιλογές, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η αύξηση της δόσης ή η αλλαγή τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών. Ωστόσο με βάση τη νέα μελέτη υπάρχει μια ακόμη επιλογή: η λήψη των αντικαταθλιπτικών σε συνδυασμό με σαφράν.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea