Παρουσίαση του υποψηφίου Δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Βακαλόπουλου

Άνοιξε η αυλαία για την προεκλογική μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στην Καλλιθέα με την παρουσίαση του υποψηφίου Δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Βακαλόπουλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Γενάρη, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Καλλιθέας, όπου φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, πρωτοπόροι αγωνιστές, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρόν, δίνοντας το στίγμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ και ισχυροποίησης του, στις μάχες που έρχονται.
Ξεκινώντας ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος, στις προηγούμενες αναμετρήσεις με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επικεντρώθηκε στα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη του λαού από τα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση, το στήσιμο «καρικατούρας» διπολισμού και ψεύτικων διλημμάτων από το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Έκανε σαφές ότι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ισχυροποίηση του στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στο μαζικό κίνημα, στα σωματεία, αποδυναμώνοντας τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και δίνοντας δύναμη, όχι σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές  που στηρίζουν με τη στάση τους απέναντι στα εργατικά, λαϊκά προβλήματα, απέναντι στις αιτίες και το διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Κλείνοντας παρουσίασε και  έδωσε το λόγο στον νέο υποψήφιο δήμαρχο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιάννη Βακαλόπουλο.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Βακαλόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Καλλιθέας με την Λαϊκή Συσπείρωση, απευθύνθηκε στους οπαδούς και φίλους του κόμματος, καθώς και σε αυτούς που νιώθουν αριστεροί και που έχουν παραπλανηθεί από τις πολιτικές τους επιλογές των τελευταίων χρόνων και “βρίσκονται” πολιτικά άστεγοι. 
Τους κάλεσε να πούνε όχι στη μιζέρια, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία που προτάσσουν τα αστικά κόμματα, όπως και στην καλλιέργεια προσδοκιών από την κυβέρνηση για βελτίωση της ζωής  της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που ακόμα εφαρμόζονται νόμοι υπαγορευμένοι από τα μνημόνια: χαράτσια, άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, μισθούς πείνας, εργασιακή ζούγκλα, απανωτές μειώσεις συντάξεων, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, τόνισε ο Γιάννης Βακαλόπουλος, « …η “αριστερή” κυβέρνηση έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε., κάνοντας τη χώρα μια απέραντη νατοϊκή βάση, βάζοντας την στο μάτι του κυκλώνα σε μια χρονική συγκυρία που γιγαντώνονται οι ανταγωνισμοί με Ρωσία και Κϊνα, με βασικό στόχο το μοίρασμα των πηγών ενέργειας και τη δημιουργία δρόμων μεταφοράς του, με την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ να δίνει συχαρίκια στην “αριστερή” κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών.» Τόνισε επίσης ότι «…όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα γιγαντώνονται οι κοκορομαχίες τους, πατώντας σε ζητήματα σκανδαλολογίας, θα στήνονται κάλπικα μέτωπα και συμμαχίες, θα θέτουν διλήμματα  προς τον ελληνικό λαό περί προόδου και συντήρησης. Το ψεύτικο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πλέον την ουσιαστική σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Τόνισε επίσης ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι όχημα για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις στη τοπική διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η ίδια κλωστή που ενώνει τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη 1 και 2. Σε αυτή ακριβώς την λογική εντάσσεται η δημοτική αρχή και στην Καλλιθέα. Χέρι, χέρι με την κυβέρνηση και την περιφέρεια, είναι υπέρ της αυτόνομης διαχείρισης πόρων για τον δήμο, την ανταποδοτικότητα, συντάσσεται και επιδιώκει να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι  οι εργαζόμενοι εκτός από τους ήδη υπέρογκους φόρους, που πληρώνουν για την κεντρική διοίκηση,  θα έχουν και τον βραχνά της αύξησης των δημοτικών φόρων και των ανταποδοτικών τελών. Σε μια φοροληστεία δίχως τέλος.
Σημαίνει ότι εκτός από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στον χορό των πλειστηριασμών θα μπουν και οι δήμοι.
Σημαίνει ότι όλο και θα μειώνεται η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, των παιδιών μας, σε μια σειρά δομών του δήμου σε πολιτισμό και αθλητισμό, με την αύξηση των διδάκτρων.
Σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί το αίσχος, τα νέα ζευγάρια να κυνηγούν μια θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να κρέμονται κάθε φορά από την μιζέρια των ΕΣΠΑ.
Σημαίνει ακόμη περισσότερη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση  σε μια σειρά υπηρεσίες,  όπως πρασίνου και καθαριότητας.
Σημαίνει ότι θα ενταθούν  και θα διευρυνθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων, και η εντατικοποίηση της εργασίας τους. Είναι  τυχαίο άραγε ότι θανατηφόρα και σοβαρά  εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των εργαζομένων των ΟΤΑ έχουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια;
Είναι τυχαίο που τα κενά των δήμων σε προσωπικό καλύπτονται μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με μισθούς πείνας και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα;
Σήμερα η περιοχή όλων των νότιων προαστίων βρίσκεται στο ‘‘μάτι του κυκλώνα’’ μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, με αιχμή την επένδυση του Ελληνικού και την μετατροπή όλου του παραλιακού μετώπου σε τουριστικό κέντρο. Τα έργα του παραλιακού μετώπου εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ανάπτυξη που υπηρετούν  έχει να κάνει μόνο για την διασφάλιση και θωράκιση των επενδύσεων και της κερδοφορίας του Κεφαλαίου και όχι για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Για παράδειγμα εδώ στη Καλλιθέα  η δημοτική αρχή και όλες οι άλλες παρατάξεις , μιλάνε για την ανάπτυξη της πόλης μας, για την αναβάθμιση της περιοχής μας, ως τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο, προβάλλοντας ως βιτρίνα το ίδρυμα Νιάρχος, την δημιουργία open mall και κοκορομαχούν για το ποιος θα είναι πιο ικανός διαχειριστής στην ανάπλαση του φαληρικού όρμου, όταν στις γειτονιές μας, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα βαράνε κόκκινο.
Με σχολεία δίχως θέρμανση, με πλημμυρισμένα σπίτια στις ’’αναβαθμισμένες’’ Τζιτζιφιές, με τα μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο, με την αύξηση των αστέγων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η περιβόητη ανάπτυξή τους, που όλοι χωρίς καμία εξαίρεση συμφωνούν και υλοποιούν, από τους μπλε, ροζ ,πράσινους και πολύχρωμους νυν και υποψήφιους τοπικούς άρχοντες.»
Επισήμανε την επίπλαστη “ανεξαρτησία” των άλλων υποψηφίων που όμως στο παρασκήνιο οργιάζουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του ενός ή του άλλου κόμματος, της μιας ή της άλλης ομάδας. Αποκρύπτουν ότι αποδέχονται το μονόδρομο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας – είτε με μνημόνια, είτε χωρίς μνημόνια – των χαρατσιών, της φοροληστείας, της καταστροφής μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδηγώντας το λαό στη φτώχεια και στην ένδεια.  «Είναι ανάγκη, λοιπόν, να πάρουμε απόφαση τι δημάρχους  και δημοτικούς συμβούλους χρειαζόμαστε. Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής ή  δημάρχους αγωνιστές μαζί με τον λαό; Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, είτε στην  διοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση, ήταν μπροστάρηδες σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, υπηρετώντας την γραμμή της λαϊκής αντιπολίτευσης. Υπάρχει  πολύτιμη πείρα και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Για παράδειγμα σε πόλεις όπου οι δήμαρχοι είναι κομμουνιστές:
Εξαντλήσαμε τα περιθώρια ανακούφισης στους προϋπολογισμούς κόντρα στις οδηγίες περιφέρειας και κυβέρνησης.
Σταματήσαμε τη πορεία ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.
Στηρίξαμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Παρά την αντιδραστική νομοθεσία δε προχωρήσαμε σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών.
Μειώθηκαν τα τέλη όπου ήταν εφικτό και απαλλάχτηκαν ειδικές κατηγορίες.
Αντιταχθήκαμε σε αντιλαϊκές λύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων με αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες πήραμε και για ζητήματα λειτουργίας δομών υγείας, αντιπλημμυρικής κι αντισεισμικής θωράκισης.
Πήραμε αποφάσεις για μέτρα στήριξης ανέργων με απαλλαγή από τροφεία, συνδρομές σε αθλητικές δραστηριότητες και δημοτικά τέλη.

Αλλά, και όπου είμαστε μειοψηφία ,δεν κάναμε βήμα πίσω από την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων ,από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, την οργάνωση και την στήριξη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Καλλιθέα:
Προβάλλανε ζητήματα για την ανακούφιση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, μείωση δημοτικών τελών, δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με βάση τις ανάγκες, αναδείξανε και αντιταχθήκανε στο ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων, της κατάργησης της Κυριακής αργίας. Ανέδειξαν τα προβλήματα των εργαζομένων των δήμων, όπως η υγιεινή και η ασφάλεια, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αποτροπή της απόλυσης των καθαριστριών των σχολείων, η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους δήμους για να καλύπτονται οι υπηρεσίες προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Προβάλλανε το ζήτημα της αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
Αναδείξανε ότι τα έργα που ετοιμάζονται, η κατασκευή της Αθηναϊκής Ριβιέρας στον φαληρικό όρμο, η επένδυση του Ελληνικού γίνονται προς όφελος του κεφαλαίου, όχι με βάση τις δικές μας ανάγκες. 
Αντιταχθήκανε, καταγγείλανε και αποτρέψανε την παρουσία της χρυσής αυγής σε εκδηλώσεις του δήμου και στα σχολεία της πόλης μας.
Το λέμε καθαρά: Στην Καλλιθέα της  αντίστασης, είναι μονόδρομος η συνεχής και ουσιαστική πάλη ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννάει  και τον θρέφει, η απομόνωση τους από τον λαό της Καλλιθέας. Γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανείς θιασώτης και διαχειριστής του σάπιου καπιταλιστικού δρόμου, παρά τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις δεν μπορεί να μπει εμπόδιό του. Το χρέος αυτό πέφτει στις πλάτες των κομμουνιστών και στην οργανωμένη λαϊκή πάλη….»

Στο τέλος τόνισε ότι  «…με την πολύτιμη πείρα μας, μπορούμε να δώσουμε την ώθηση στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού,  αφού θα είναι μια εντολή για σταθερή, χωρίς υποχωρήσεις υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, για την οργάνωση της πάλης. Η εκλογή περισσότερων δημάρχων και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από τη Λαϊκή Συσπείρωση, θα είναι αποκούμπι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Θα είναι πραγματικό στήριγμα και δύναμη για τον λαό.»

Η συζήτηση έκλεισε με την σύντομη παρέμβαση του επί 35 χρόνια δημοτικού συμβούλου Καλλιθέας, Γιώργου Αντωνακάκη,  ο οποίος και επισήμανε την ανάπτυξη της πόλης της Καλλιθέας κατά την 20χρονη διοίκηση του δήμου από τους Κομμουνιστές. Την δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων, χώρων πρασίνου και αναψυχής, όπως επίσης και τη δημιουργία αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου, έργα ασφαλτόστρωσης, οδοποιίας κλπ. τα οποία στην εποχή τους,  συνέβαλλαν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού της Καλλιθέας. Αυτή την υποδομή οι  επόμενες τοπικές διοικήσεις την  άφησαν στην τύχη  της και στη φθορά του χρόνου, προβάλλοντας άλλες προτεραιότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την ανακούφιση της ζωής της λαϊκής οικογένειας.  Επισήμανε τους δεσμούς αίματος των Καλλιθεατών με το ΚΚΕ και τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ισχυροποίηση του στις επερχόμενες μάχες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο