Πώς θα λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα της απλής αναλογικής στους δήμους, που έφερε χάος

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων η απλή αναλογική.

Περιφέρειες και δήμοι στο πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης
Σε όσες περιπτώσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, η εκλογή έγινε στον δεύτερο γύρο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία και αδυναμίας λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να βαλτώνουν τα προβλήματα ή να υπάρχουν παζάρια και εκβιασμοί προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες.

Τα πρώτα βήματα του Υπουργού Εσωτερικών
Το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά τις λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις νέες διοικήσεις να αποφασίζουν και να υλοποιούν το πρόγραμμα τους παραχωρώντας αυξημένες εξουσίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες και τις αρμόδιες επιτροπές δήμων και περιφερειών, ενώ ταυτόχρονα, θα διασφαλίζεται το σύννομο της διαδικασίας.

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο