ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
top of page

ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ


Γκρέτα Τούνμπεργκ

Μεγάλη φασαρία γίνεται τελευταίως για τη 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια της οικολογίας, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Οι δεξιοί την καθυβρίζουν ως φανατισμένη ψυχοπαθή που θέλει να επιβάλει τις ολοκληρωτικές φαντασιώσεις της πάνω στην κοινωνία. Πολλοί αριστεροί την καταγγέλλουν ως δημιούργημα του συστήματος για να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τις ταξικές αντιθέσεις στον πράσινο καπιταλισμό.»

Καταρχήν η Τούνμπεργκ έχει το σύνδρομο Asperger (ΣΑ), το οποίο θεωρείται ως μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, αν και πολλοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει πως πρόκειται απλώς για μία διαφορά, όχι μια αναπηρία που πρέπει να θεραπευθεί. Το ΣΑ χαρακτηρίζεται βασικά από κοινωνική αδεξιότητα. Επίσης, τα άτομα με ΣΑ συχνά εμφανίζουν συμπεριφορά, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που είναι περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες και μερικές φορές είναι ασυνήθιστα έντονες ή εστιασμένες.

Το αν λοιπόν σου αρέσει η φάτσα της, οι γκριμάτσες της, ο τρόπος ομιλίας της, εκτός του ότι δεν είναι φυσικά το κύριο θέμα, αποτελεί απόρροια της ιδιαιτερότητάς της, οπότε είναι τουλάχιστον άκομψο να τη σχολιάζει κανείς γι’ αυτά.

Από την άλλη, η αυταρχικότητα των ιδεών είναι δυστυχώς πολύ σύνηθες φαινόμενο σε όλα τα ιδεολογικά στρατόπεδα, πόσο μάλλον σε μία έφηβη με σύνδρομο Asperger, που κυριολεκτικά το αίμα της βράζει.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς στο καλό έφτασε μια 16χρονη να ανοίγει τις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα: φαντάζει λίγο στημένο.

Όσον αφορά τώρα στο περιεχόμενο των λόγων της, όλοι έχουν δίκιο και όλοι έχουν άδικο ταυτοχρόνως. Γιατί ο κόσμος δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Η επιθυμία της αέναης οικονομικής ανάπτυξης πράγματι καταστρέφει το περιβάλλον, ενώ συχνά γυρνά και οικονομικά ως μπούμερανγκ, όπως π.χ. πολλές παραλίες της Ισπανίας, που καταστράφηκαν για να χτιστούν μεγαθήρια, τα οποία τελικά παραμένουν άδεια από τουρίστες, ακριβώς επειδή κατέστρεψαν την φυσική ομορφιά του τοπίου.

Και η κυκλική οικονομία ενίοτε δημιουργεί προβλήματα. Ένα εγχώριο παράδειγμα είναι ο Βόλος, ο οποίος εμφανίζει απίστευτο αριθμό σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο λόγω της αέριας ρύπανσης από την καύση σκουπιδιών για εναλλακτική φθηνή ενέργεια κοντά σε κατοικίες.

Αλήθεια είναι πως το ανθρώπινο είδος καταστρέφει συστηματικά τον πλανήτη γη. Επίσης αλήθεια είναι πως πολλοί χρησιμοποιούν την οικολογία προς ίδιον όφελος.

Αλήθεια είναι πως ο ακτιβισμός φέρνει κάποια αποτελέσματα, αν μη τι άλλο αφυπνίζει. Αλήθεια είναι πως πολλοί χρησιμοποιούν και τον ακτιβισμό προς ίδιον όφελος.

Αλήθεια είναι πως ένας άνθρωπος δεν φέρνει την άνοιξη, αλήθεια είναι όμως πως καμιά φορά ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί να φέρει την άνοιξη.

Αλήθεια είναι πως οι πλούσιοι κάνουν ό,τι θέλουν, αλήθεια όμως πάνω απ’ όλα είναι πως η τύχη μας εντέλει εξαρτάται από όλους μας, γιατί το βάρος των πολλών κάνει την πλάστιγγα να γέρνει προς τη μία ή προς την άλλη μεριά.

bottom of page