Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δούναβης: Η ισχυρή ροή του ποταμού δυσχεραίνει τις έρευνες

Offsite Team
- 31.05.2019

Δούναβης: Η ισχυρή ροή του ποταμού δυσχεραίνει τις έρευνες

Thumbnail
Τραγωδία στη Βουδαπέστη

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» εξαιτίας της ισχυρής ροής του Δούναβη, είναι η πρόσβαση στο σημείο όπου βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες στη Βουδαπέστη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωής τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ενώ 21 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το "Sirene", ένα πλοίο μήκους 26 μέτρων με 35 επιβαίνοντες, ανατράπηκε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας έπειτα από τη σύγκρουσή του με ένα μεγαλύτερο πολυτελές πλοίο, μήκους 135 μέτρων, το "Sigyn".

«Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα ότι θα βρούμε επιζώντες», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιούνγκ-ουά, σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό της Πέτερ Σιγιάρτο.

 

Όμως η ισχυρή ροή του ποταμού, έπειτα από βροχές πολλών εβδομάδων καθώς και το λιώσιμο των πάγων, καθιστούν τις επιχειρήσεις κατάδυσης «εξαιρετικά επικίνδυνες», υπογράμμισε ο Ούγγρος υπουργός.

«Τα στοιχεία της φύσης είναι εναντίον μας», είπε. «Η ορατότητα (κάτω από το νερό) είναι μηδαμινή και το νερό εξακολουθεί να ανεβαίνει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως την Πέμπτη οι δύτες δεν κατάφεραν να φθάσουν στο ναυάγιο, που βρίσκεται έξι μέτρα κάτω από τη γέφυρα Μαργκερίτε.

Περίπου 20 Νοτιοκορεάτες δύτες έφθασαν στο σημείο της τραγωδίας σήμερα το πρωί προκειμένου να συνδράμουν τους Ούγγρους συναδέλφους τους αλλά δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν τις έρευνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Σιγιάτρο προειδοποίησε ότι η ανέλκυση του ναυαγίου είναι μια «μεγάλη αποστολή».

«Οι ουγγρικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, και ακόμη περισσότερα, για να φέρουν σε πέρας τις επιχειρήσεις διάσωσης και να βρουν τους αγνοούμενους, καθώς και για να ερευνήσουν τις περιστάσεις του δυστυχήματος» είπε, υπογραμμίζοντας πως «εκατοντάδες άνθρωποι» έχουν κινητοποιηθεί.

Η Αυστρία και η Σερβία ανακοίνωσαν επίσης ότι προσφέρουν βοήθεια στην Ουγγαρία.

Οι διασώστες εκτιμούν πως η πλειονότητα, αν όχι όλες οι σοροί αγνοουμένων, βρίσκονται στο εσωτερικό του ναυαγίου, καθώς σχεδόν όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του πλοίου την ώρα του ναυαγίου, που σημειώθηκε εν μέσω βροχής.

Η ουγγρική αστυνομία δημοσιοποίησε εικόνες από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης όπου φαίνεται το “Sigyn”, που ανήκει στη νορβηγική εταιρία Viking, να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το “Sirene”. Το τελευταίο βυθίστηκε «μέσα σε επτά δευτερόλεπτα», σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Ουκρανός καπετάνιος του “Sigyn”, 64 ετών, συνελήφθη χθες Πέμπτη και ανακρίνεται ενώ ξεκίνησε έρευνα για «εγκληματική αμέλεια σε δημόσια πλεύσιμη οδό».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ, αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες ή ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. Στη δήλωσή του ο δικηγόρος αναφέρει ότι η μεταχείριση του 64χρονου ως υπόπτου είναι «πρώιμη, αυτή τη στιγμή τίποτα παραπάνω από μια θεωρία» καθώς οι απόψεις των ειδικών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Home