Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τούρκοι αγοράζουν οικόπεδα στην Ελλάδα μέσω offshore της Κύπρου

Offsite Team
- 12.03.2019

Τούρκοι αγοράζουν οικόπεδα στην Ελλάδα μέσω offshore της Κύπρου

Thumbnail
Μέσω offshore εταιρειών, τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν επτά αγορές ακινήτων και οικοπέδων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Real News», οι αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι παράνομες, εξαιτίας του νόμου περί δικαιοπραξιών, ο οποίος απαγορεύει, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την πώληση ιδιοκτησιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στους νομούς εκείνους που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο, εφόσον οι αγοραστές τους είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πώς κατόρθωσαν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να παρακάμψουν την ελληνική νομοθεσία και μάλιστα να αγοράσουν εκτάσεις και ακίνητα τόσο στην ανατολική όσο και στη βόρεια περιοχή της Λέρου, όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναύσταθμοι, παρατηρητήρια αλλά και λιμένας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κρύβεται στο γεγονός ότι ένας από τους τρεις Τούρκους επιχειρηματίες, χρησιμοποιεί Έλληνα ενδιάμεσο, ο οποίος ενεργεί ως αντίκλητος πέντε Ιταλών υπηκόων, δίχως ωστόσο να προχωρήσει η αγορά εκτάσεων γης στη Λέρο. 

Αρχικά δεν καταφέρνει να αποκτήσει γη, διότι η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά ως προς το αίτημά του. Ενάμιση χρόνο αργότερα, όμως, θα το επιτύχει μέσω μιας offshore εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε με έδρα την Κύπρο.

Ένας δεύτερος Τούρκος επιχειρηματίας, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θα επιχειρήσει ακριβώς το ίδιο το 2016, με Έλληνες «διαμεσολαβητές». Μάλιστα, οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις συνήφθησαν σε δύο συγκεκριμένα συμβολαιογραφικά γραφεία, ένα στην Λέρο κι ένα δεύτερο στην Αθήνα.

Η υπόθεση έχει περιέλθει στην προσοχή λειτουργών της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίοι, μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στη Λέρο, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας, να έχουν γίνει ακόμα περισσότερες αγορές ιδιοκτησιών, από εταιρείες που ανήκουν σε τουρκικά συμφέροντα.

Home