Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δάνεια €46 εκατ. από Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών το 2020

Offsite Team
- 19.11.2019

Δάνεια €46 εκατ. από Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών το 2020

Thumbnail
Τι ανέφερε σε δηλώσεις της η Διευθύντρια, Λουκία Ευσταθίου

Δάνεια ύψους €46 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2020, τα οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Λουκία Ευσταθίου θα δοθούν, μέσω του σχεδίου φερεγγυότητας, για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέους επιστήμονες.

Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, γίνεται επιδότηση επιτοκίου από τον Κεντρικό Φορέα σε δάνεια τα οποία συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο προϋπολογισμός του φορέα είναι ισοσκελισμένος και είναι αυξημένος κατά €2 εκατ., ή 1,8% σε σχέση με το 2019. Περιλαμβάνει έσοδα και δαπάνες ύψους €110.6, εκατ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε υλοποίηση του προϋπολογισμού του φορέα κατά 87% ενώ φέτος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχει υλοποιηθεί ήδη το 79% το προϋπολογισμού και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να φτάσει κοντά στο 100%.

Για τις αιτήσεις για στεγαστικά είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου φέτος είχαν γίνει 480 αιτήσεις και 50 για επιδιορθώσεις, το 2018 είχαν γίνει 510, το 2017 340 και το 2016 490.  

Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για τα σχέδια νέων επιστημόνων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος υποβλήθηκαν 23 αιτήσεις, το 2018 είχαν υποβληθεί 38 αιτήσεις και τα προηγούμενα χρόνια από 24. Το σχέδιο το οποίο προνοεί δαπάνη ύψους €4,5 εκατ. αφορά κονδύλι έως €25.000 για νέους επιστήμονες μέχρι 40 χρόνων για την αγορά εξοπλισμού, για επιχείρηση η οποία λειτουργεί μέχρι και τρία χρόνια. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά έθεσε θέμα περιοριστικών κριτηρίων και την πρόθεσή της όπως συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε άλλη συνεδρία.

Η Λειτουργός του Κτηματολογίου Κερύνειας Λουϊζα Μαλάη ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι έχει γίνει μηχανογράφηση για τις εκτιμήσεις του φορέα και η εξέταση των αιτήσεων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.  Είπε ότι αυτή την περίοδο εξετάζουν αιτήσεις του φορέα για τον Αύγουστο του 2019. Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις δανείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διεκπεραιώνονται άμεσα, είπε, αν είναι δυνατόν την ίδια ημέρα. Η κ. Μαλάη πρόσθεσε ότι στη βάση του προσωπικού που διαθέτει το τμήμα και του όγκου εργασίας του «δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης από το τμήμα μας».  

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η Διευθύντρια  του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Λουκία Ευσταθίου ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε €110.600 και περιλαμβάνει €28,1 εκατ. κρατική χορηγία και €46 εκατ. άτοκα δάνεια, για παραχώρηση δανείου μέσω του σχεδίου φερεγγυότητας».

Πρόσθεσε ότι τα €46 εκατ. θα δοθούν για δάνεια για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δάνεια νέων επιστημόνων. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, γίνεται επιδότηση επιτοκίου από τον Κεντρικό Φορέα σε δάνεια τα οποία συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του φορέα και του Κτηματολογίου Κερύνειας ανέφερε ότι το θέμα των εκτιμήσεων «είναι ένα θέμα το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό να επιλύσουμε, τα δύο τμήματα. έχουμε συντονιστεί και συνεργαστεί σε διάφορους τομείς, προσπαθώντας όπου είναι δυνατόν να μειώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται και για να εκτιμηθούν, αλλά και για να εξεταστούν οι αιτήσεις από τον Κεντρικό Φορέα».

Όσον αφορά τα σπουδαστικά δάνεια, είπε η κ. Ευσταθίου, όπως ενημέρωσα την Επιτροπή «από την ημέρα που υποβάλλονται οι αιτήσεις στον Κεντρικό Φορέα, χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να δοθεί η αίτηση σε λειτουργό για να εξεταστεί. Από εκεί και πέρα χρειάζονται περίπου ένας με δύο μήνες μέχρι να γίνει εξέταση, να περάσει από το ΔΣ, να προχωρήσουν με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας και ακολούθως με σύναψη του δανείου μέσω του οργανισμού χρηματοδότησης στέγης. Άρα, πρόσθεσε, «συνολικά παίρνει γύρω  στους 5 μήνες».  

Σε ερώτηση για τα ΜΕΔ απάντησε ότι υπάρχουν όπως σε όλες τις τράπεζες αλλά σε πιο χαμηλά ποσοστά. Ανέφερε ότι στα δάνεια που είναι με κεφάλαια του οργανισμού τα ΜΕΔ είναι στο 21% σε αριθμούς λογαριασμών, στα δάνεια με εγγύηση ανέρχονται σε αριθμούς λογαριασμών γύρω το 23%.   Τα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική βρίσκονται στο 7,5% και στην ΚΕΔΙΠΕΣ γύρω στο 65%, πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση για ποσοστό 42,25% που δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, διευκρίνισε ότι αυτό το ποσοστό αφορά τα υπόλοιπα των δανείων.

Σε ερώτηση για το αρχείο ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών είπε ότι έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή Προσφύγων ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι ο φορέας προχωρεί με μελέτη για το θέμα της απώλειας χρήσης.

Σε ερώτηση για τα στεγαστικά δάνεια, είπε ότι είναι μειωμένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια αν και φέτος υπάρχει μια αυξητική τάση, επειδή για να μπορεί κάποιος να αποταθεί στον κεντρικό φορέα πρέπει να είναι και σε θέση κάποιος να συνάψει δάνειο για να του το επιδοτήσουμε.  

Έτοιμο το σχέδιο στήριξης προσφύγων για εξόφληση παλαιών στεγαστικών δανείων

 

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εγκρίθηκε το σχέδιο που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πρόσφυγες να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου να το αποστείλει επίσημα και να το παρουσιάσει στη Βουλή. Αυτή την περίοδο, ανέφερε, ετοιμάζεται να πάει στις τράπεζες η επιστολή. Στόχος, πρόσθεσε, θα είναι να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η ουσία του σχεδίου είναι ότι αυτοί που χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν, θα έχουν δύο επιλογές, είτε να κάνουν αναδιάρθρωση, είτε να εξοφλήσουν πλήρως το οφειλόμενο ποσό. Εξήγησε ότι από το ποσό θα αφαιρούνται όλες οι επιβαρύνσεις και οι τόκοι και θα παραμένει προς εξόφληση μόνο το καθαρό κεφάλαιο του δανείου.  

 

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, λέει η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά

Η Πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος ένεκα της αύξησης της επιδότησης του επιτοκίου στο στεγαστικό σχέδιο του φορέα.

«Σύμφωνα με όσα μας έχουν αναφέρει οι λειτουργοί παρά το γεγονός ότι το 2018 υπήρξε χαμηλή απορρόφηση των κονδυλιών για τα διάφορα σχέδια, ευελπιστούν ότι το 2019 θα ξεπεράσουν το 90%», είπε.

«Παρά τις θετικές διαπιστώσεις μας για τη λειτουργία του φορέα, συνεχίζουν να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της αποδοτικότητας από την μια και από την άλλη εμπλουτισμού των σχεδίων στη βάση των σύγχρονων αναγκών των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών», ανέφερε η κ. Κουκουμά. Γι αυτό, σημείωσε η κ Κουκουμά, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης του φορέα αλλά και του κτηματολογίου που κάνει τις εκτιμήσεις. «Σήμερα δυστυχώς εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, υπάρχει καθυστέρηση των αιτήσεων», είπε.  

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων πρέπει να επανέλθουν σε ισχύ τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια, τα σχέδια δηλαδή με τα οποία παραχωρούνταν δάνεια για επαγγελματικούς και στεγαστικούς σκοπούς και όχι μόνο η επιδότηση του επιτοκίου. Χρειάζεται επίσης, είπε, να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια του σχεδίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των νέων επιστημόνων για να μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του το κονδύλι. «Είναι τέτοια τα κριτήρια που δεν φαίνεται ότι τελικά δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις», ανέφερε.  

Η κ. Κουκουμά επανέλαβε ακόμα την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου σχεδίου για δυσπραγούσες περιπτώσεις, δηλαδή ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας που θέλουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν. Συνεπεία αυτής της κατάστασης, ανέφερε η κ. Κουκουμά, δυστυχώς πολλοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν είτε πουλώντας είτε με άλλους τρόπους αξιοποιώντας τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.  

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και έχει υποβάλει ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των κατεχόμενων περιουσιών που έχουν μεταβιβαστεί τα τελευταία χρόνια είτε μέσω δωρεάς από γονείς σε παιδιά, είτε έχουν αποξενωθεί με άλλους τρόπους. «Ζήτησα ενημέρωση και ποιας εθνικότητας είναι συνήθως οι αγοραστές σε τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πληροφορίες οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ότι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών πωλούν τις περιουσίες τους μέσω των «κτηματολογίων» των κατεχομένων.  «Η σημασία του έχει να κάνει με την λύση του Κυπριακού», είπε, εκφράζοντας την θέση ότι έπρεπε το κράτος «να κινηθεί πιο άμεσα».  

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθεί  η δυνατότητα πρόσβασης στα σχέδια του φορέα στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό.  

Βασικό αποκούμπι των προσφύγων ο φορέας, λέει ο Ονούφριος Κουλλά

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ο φορέας, ο οποίος «κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι σήμερα το βασικό αποκούμπι των προσφύγων». Εντός του 2020, είπε, αναμένεται να παραχωρηθούν νέα χαμηλότοκα €46 εκατ. κυρίως σπουδαστικά, αλλά και σε νέους επιστήμονες. Αναμένεται επίσης να παραχωρηθούν γύρω στα €22 εκατ. ως επιδότηση επιτοκίου σε υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια.  

«Μας ικανοποιεί επίσης η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένα σχέδιο ρύθμισης των οφειλών παλαιών στεγαστικών δανείων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ζήτηση που υπάρχει είπε ότι «αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι με τα υφιστάμενα κεφάλαια που παραχωρούνται στον φορέα καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου η ζήτηση». Πρόσθεσε ότι αν και εφόσον η ζήτηση τα επόμενα χρόνια αυξηθεί, «έτσι κι αλλιώς μέσα στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο για τα έτη 2021 και 2022 υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένα ποσά για παραχώρηση δανείων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της απώλειας χρήσης ο κ. Κουλλά είπε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να στήσουμε εκείνο το μηχανισμό, έτσι ώστε μέσα από ένα δικαιότερο τρόπο, να αναπροσανατολίσουμε την προσφυγική πολιτική κατά τρόπο που να επωφελούνται περισσότερο αυτοί οι οποίοι έχασαν περισσότερα». Να συνδεθεί η προσφυγική πολιτική με την πραγματική απώλεια που προέκυψε το 1974, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home