Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λεμεσός: Χωριό δίνει +€5000 για κατοικία αλλά του έριξαν... άκυρο

Του Σωτήρη Νικηφόρου
- 27.12.2019

Λεμεσός: Χωριό δίνει +€5000 για κατοικία αλλά του έριξαν... άκυρο

Thumbnail
Το Plan B' του Κοινοτάρχη για να δώσει έξτρα €5.000 - Σε ποιες περιοχές δικαιούστε έως και €40.000 για κατοικία

Αν και ως ιδέα επικροτήθηκε από αρκετό κόσμο, τελικά ο Έπαρχος Λεμεσού έριξε άκυρο στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σανίδας για έξτρα κίνητρο με παραχώρηση επιπρόσθετων 5000 ευρώ μαζί  με το ποσό που προσφέρεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Στεγαστικής της Πολιτικής της κυβέρνηση για αναζωογόνηση των Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών.  Το ποσό του Σχεδίου της Κυβέρνησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 40000 ευρώ. Πιο κάτω θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα.

 

Όπως αναφέρει στην offsite ο Κοινοτάρχης Σανίδας Κώστας Χριστοφή, ο Έπαρχος Λεμεσού ‘’μπλόκαρε’’ την απόφαση αφού σύμφωνα με την Νομοθεσία, μία κοινότητα δεν μπορεί να δίνει χρήματα σε φυσικό πρόσωπο. Ο κ. Χριστοφή εκφράζει την απογοήτευση του για την εξέλιξη αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια αφού ψάχνει και προτείνει εναλλακτική λύση. Το χωριό βρίσκεται 30 χιλιόμετρα περίπου στα ανατολικά της επαρχίας Λεμεσού και έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους σήμερα. 

Λ

 

Το Σχέδιο της Κυβέρνησης - Ποσά, κριτήρια, περιοχές

Θυμίζουμε κατ’ αρχάς ότι με βάση την Στεγαστική Πολιτική του Υπ. Εσωτερικών, παρέχεται οικονομική βοήθεια για απόκτηση κατοικίας σε:

  • (α) Καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου.
  • (β) Καθορισμένες Κοινότητες και περιοχές σε Δήμους που γειτνιάζουν µε την Γραμμή Αντιπαράθεσης όπως φαίνονται στο Παράρτημα Β (Πάνω Πύργος, Κάτω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμος, Μοσφίλι, Δένεια, Μάμμαρι, Λύμπια, Ποταμιά, Αθηαίνου, Τρούλοι, Πύλα – καθορισμένη περιοχή, Στροβίλια, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου).
  •  (γ) Ορεινές Περιοχές. Καθορισμένες Κοινότητες (110) σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 

Οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση με:

  • ανέγερση κατοικίας,
  • αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,
  • αγορά και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,
  • απόκτηση με δωρεά και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,
  • απόκτηση με άλλο τρόπο και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας.

Επιλέξιμη θεωρείται η πράξη που αφορά σε απόκτηση κατοικίας και διενέργεια δαπάνης τουλάχιστον €20.000.

 

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Δηλαδή, η συνολική δαπάνη πρέπει να είναι τουλάχιστον €20.000 και ως εκ τούτου το ελάχιστο ποσό που μπορεί να παραχωρηθεί είναι €10.000.

 

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας όπως φαίνεται πιο κάτω:

st1 

Το μέγιστο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι εντός του πιο κάτω πλαισίου:

 

s

 

Το στόρι με την κοινότητα Σανίδας

Τον περασμένο Αύγουστο λοιπόν το Κοινοτικό Συμβούλιο Σανίδας, μιας μικρής κοινότητας της Επαρχίας Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κόσμο στο χωριό, αποφάσισε όπως αυξήσει με δικά της έξοδα από τα ταμεία της κοινότητας, κατά 5000 ευρώ τα χρήματα που θα δικαιούται κάποιος από το κράτος για να χτίσει ή ανακαινίσει σπίτι στην κοινότητα. 

Ο Έπαρχος Λεμεσού όμως δεν ενέκρινε την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Όπως πληροφορούμαστε από το Γραφείο του Επάρχου Λεμεσού, η απόφαση της Κοινότητας Σανίδας δεν εγκρίθηκε αφού με βάση την νομοθεσία, μία κοινότητα δεν μπορεί να κάνει από μόνη της Στεγαστική Πολιτική και κυρίως δεν μπορεί να προσφέρει χρήματα σε πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα. Μπορεί να προσφέρει χρήματα σε ιδρύματα, σωματεία κτλ, όχι όμως σε φυσικά πρόσωπα. 

Ο

 

Μετά λοιπόν από αυτή την εξέλιξη ο Κοινοτάρχης Σανίδας  κ. Κώστα Χριστοφή ψάχνει άλλες λύσεις για να προωθήσει την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για τις επιπλέον 5000 ευρώ.  ‘’Το σύστημα που έχουμε είναι ξεπερασμένο . Όπως μας είπε ο Έπαρχος, Βάση της νομοθεσίας το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν επιτρέπεται να δίνει χρήματα σε φυσικό πρόσωπο’’.

Επιστολή στο Υπ. Εσωτερικών - Τι προτείνει

‘’Αφού δεν επιτρέπεται, στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, και προτείνουμε όπως καταθέτουμε τις 5000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στον Έπαρχο και να δίνει το Υπουργείο μαζί με τα χρήματα που δικαιούνται από το Πρόγραμμα της Στεγαστικής Πολιτικής της κυβέρνησης. Όποιος κάνει αίτηση για την Σανίδα και δικαιούται οικονομική βοήθεια με βάση τα κριτήρια, να μπορεί να λαμβάνει επιπλέον 5000 ευρώ από την κοινότητα. Δεν κάναμε διαφορετικό νόμο, δεν φτιάξαμε κάτι δικό μας. Με βάση την νομοθεσία της κυβέρνησης προτείνουμε αυτό το έξτρα κίνητρο από το δικό μας ταμείο. 

Να φέρνουμε τραγουδιστές από το εξωτερικό και να δίνουμε χιλιάδες ευρώ επιτρέπεται αλλά να βοηθήσουμε ένα ζευγάρι να χτίσει στο χωριό μας δεν επιτρέπεται; Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα και ελπίζω να αλλάξει κάτι. Στείλαμε επιστολή εδώ και καιρό και περιμένουμε. Δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση ακόμα’’. 

Αρκετό ενδιαφέρον για Σανίδα

Ο κ. Χριστοφή μιλώντας στην offsite εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πολύπλοκο. ‘’Θέλει πολλά πιστοποιητικά για την αίτηση’’, σημειώνει. ‘’Όσα σπίτια μπορούσαν να κατοικηθούν κατοικήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Έχουμε νέο κόσμο στο χωριό. Η Σανίδα είναι 15-20 λεπτά είναι από την Λεμεσό και είναι ένα ιδανικό χωριό για να κατοικήσει κανείς. Θα απολαύσει φυσικό περιβάλλον, καθαρό αέρα και ησυχία''.

Στο περίμενε για χρόνια για τα οικόπεδα

Παράπονα εξέφρασε και για τις υποσχέσεις για οικόπεδα ο κ. Χριστοφή: ‘’Από το 2010 έγινε μια εξαγγελία για να κοπούν οικόπεδα στο χωριό. Δυστυχώς από τότε χρονοτριβούν βρίσκουν διάφορες αφορμές και δεν προχωρά το θέμα. Δεν βοηθούν την ύπαιθρο να πάει μπροστά''.

 

Επικοινωνήσαμε και με το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, μας παρέπεμψαν όμως στον Έπαρχο Λεμεσού και την απόφαση του για την υπόθεση. Αν προκύψουν νεότερα θα επανέλθουμε. 

Home