Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δήμους έναντι δημοψηφισμάτων παραχωρεί η Κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ

Του Στέλιου Ξιουρή
- 14.01.2020

Δήμους έναντι δημοψηφισμάτων παραχωρεί η Κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ

Thumbnail
Για να συναινέσει στην μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης -
Παρότρυνση Προέδρου Αναστασιάδη προς Νουρή

Οργασμός διαβουλεύσεων με στόχο να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη με συμμετοχή  Κυβέρνησης και κομμάτων, αφού οσονούπω αρχίζει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση  του πακέτου των σχετικών νομοθετημάτων. 

Ήδη το παρασκήνιο βρίσκεται στα φόρτε του, με την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών ΝΙΚΟ ΝΟΥΡΗ που τρέχει την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να βρίσκεται σε επαφές με τα κόμματα, ώστε να εξευρεθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να ψηφιστούν με συντριπτική πλειοψηφία τα νομοθετήματα. 

Όπως μας λένε μετέχοντες στο παρασκήνιο, στις επαφές μεταξύ ΥΠ . ΕΣ και στελεχών του ΑΚΕΛ, διαμορφώνεται το εξής  σενάριο:  Το μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιμένει στην διενέργεια δημοψηφισμάτων, η δε Κυβέρνηση να αλλάξει το σχετικό πλάνο συγχώνευσης δήμων, ώστε κάποιοι εκ των νέων που θα δημιουργηθούν να βρίσκονται υπό την «εποπτεία» της αριστεράς.

Για μεν την Κυβέρνηση και τον κ. Νουρή, η ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται μείζονος σημασίας και θεωρείται( αν ψηφιστεί) ως μια εκ των σημαντικότερων επιτυχιών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Τοποθετείται μάλιστα από το Προεδρικό, στον ΚΟΛΟΦΩΝΑ των επιτυχιών τους δίπλα από το ΤΡΟΠΑΙΟ που ονομάζεται Γενικό Σχέδιο Υγείας ( ΓΕΣΥ) .Μάλιστα με παρότρυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΣ είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ώστε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια από το ΑΚΕΛ. 

Στα πλαίσια αυτά είναι και η συζήτηση για να εξευρεθούν οι τρόποι ώστε να «γεννηθούν» Δήμοι που ελέγχει το ΑΚΕΛ ( κομματικά αναφερόμαστε) και που έχει σημαντική πλειοψηφία ημετέρων ψηφοφόρων. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, προφανώς και πρέπει να γίνει υποχώρηση, που σχετίζεται με το θέμα των δημοψηφισμάτων, το οποίο και εγείρουν συχνά- πυκνά οι βουλευτές του και ενδεχομένως να ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΙ την μεταρρύθμιση. Αυταπόδεικτο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τοπικές ευαισθησίες και φυσικά κομματικές προσταγές και να μην εγκύψουν στο περιεχόμενο των νομοθετημάτων και των ωφελημάτων για την κοινωνία, οπόταν με αρνητική ψήφο όλα ΑΝΑΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ στον αέρα. Στην εξίσωση της μεταρρύθμισης, δεν αφαιρούνται και τα άλλα κόμματα, αφού στόχος Πρόεδρου Αναστασιάδη- Νίκου Νουρή, είναι να υπάρξει ευρεία συναίνεση, οπόταν και όπου υπάρχει έδαφος, θα αφουγκραστούν τις ανησυχίες των κομμάτων… 

Home