Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας-Σιζόπουλος: Απόσυρση κανονισμού για «απευθείας εμπόριο»

Offsite Team
- 10.10.2019

Νικόλας-Σιζόπουλος: Απόσυρση κανονισμού για «απευθείας εμπόριο»

Thumbnail
Κοινή επιστολή προς το Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Iratxe Garcia Perez

Με επιστολή τους, προς την Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Iratxe Garcia Perez, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζητούν την απόσυρση του κανονισμού για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο» με τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή τους, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Σιζόπουλος τονίζουν και τεκμηριώνουν τη νομική αβασιμότητα του κανονισμού και την πολιτική του πολυπλοκότητα και υπογραμμίζουν ότι, τυχόν εφαρμογή του κανονισμού:

  • Δεν θα προωθήσει την οικονομική ενοποίηση της Κύπρου.
  • Θα υπονομεύσει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό, λόγω της διαχωριστικής του φύσης.
  • Θα εξαλείψει τα κίνητρα, για να εργαστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα για λύση του κυπριακού προβλήματος.
  • Θα αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

12

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπενθυμίζουν στην επιστολή τους προς την κ. Perez, ότι οι νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αποφανθεί ότι η νομική βάση τυχόν εφαρμογής του κανονισμού, είναι λανθασμένη, καθώς αναφέρεται σε εμπόριο με τρίτες χώρες και βεβαίως τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι τρίτη χώρα, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στο σύνολο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.  

Παράλληλα επισημαίνουν ότι τυχόν προσπάθεια για προώθηση του εν λόγω κανονισμού, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την εκάστοτε κυβέρνηση της Κύπρου και για όλα τα πολιτικά κόμματα.

Home