Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διεθνής Μέρα Μουσείου: Τα ξεχωριστά μουσεία της Κύπρου

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 18.05.2019

Διεθνής Μέρα Μουσείου: Τα ξεχωριστά μουσεία της Κύπρου

Thumbnail
Θέλοντας να τιμήσουμε την Διεθνή Μέρα Μουσείου βρήκαμε τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά μουσεία που έχουμε στο νησί μας

Ιστορία, πολιτισμός, τέχνη και κουλτούρα είναι οι λέξεις που κυριαρχούν εντός των τειχών ενός μουσείου. Ένα μουσείο είναι ο  χώρος που φιλοξενεί εκθέματα, απομεινάρια του παρελθόντος, άγνωστες ιστορίες σε βάθος χρόνου και κρυμμένους θησαυρούς. 

Σήμερα είναι η Διεθνής Μέρα Μουσείου και συνεπώς η γιορτή όλων των Μουσείων του κόσμου. Μετά από απόφαση του Διεθνές Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), το 1977, να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία η «Διεθνής Μέρα Μουσείου» γιορτάζεται στις 18 Μαΐου και είναι η μέρα κατά την οποία τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που κάνουν αυτή τη μέρα ξεχωριστή. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή συνοδεύεται με ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα μουσεία όλου του κόσμου με το φετινό να είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». 

Με την ραγδαία εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, μπορούμε να πούμε ότι ο θεσμός του μουσείου δεν κινείται μόνο στα κλασσικά ιστορικά ή αρχαιολογικά μουσεία που συνηθίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα υπάρχουν πολλά ξεχωριστά - ως προς τη θεματολογία - τους μουσεία που ξεφεύγουν από τα κλασσικά πρότυπα και κινούνται γύρω από πρωτότυπες ιδέες. Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που έχουν την τιμή να φιλοξενούν μερικά από αυτά! Εμείς θέλοντας να τιμήσουμε την Διεθνή Μέρα Μουσείου ψάξαμε και βρήκαμε τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά μουσεία που έχουμε στο νησί μας και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. 

Μουσείο Παραμυθιού – Λευκωσία

1

Το Μουσείο Παραμυθιού στη καρδιά της Λευκωσίας άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2017 και από τότε δεν σταματά να μας διηγείται όμορφες ιστορίες με ήρωες παραμυθιών. «Η κόκκινη κλωστή ξετυλίγεται στο Μουσείο Παραμυθιού και τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι συναντούν τον γραπτό λόγο της παιδικής λογοτεχνίας και μας προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στον πολιτισμό και την παράδοση» όπως μας αναφέρει το μουσείο. 

2

Μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν στο παραμυθένιο και μαγικό σκηνικό του μουσείου κατά τη διάρκεια θεματικών εκθέσεων, αφηγήσεων και εκδηλώσεων που οργανώνονται εκεί.  Στόχος του Μουσείου Παραμυθιού είναι  διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους και παραδόσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και η ανάδειξη της οικουμενικότητας των παραμυθιών, η γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσα από τα παραμύθια τους και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

(Γρανίκου 32-34, Λευκωσία. Τήλ. 22 376522)

Μουσείο Αυτοκινήτου – Λεμεσός

2

Το πρωτότυπο Μουσείο Αυτοκινήτου άνοιξε της πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2014 και από τότε φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από ιστορικά και κλασσικά αυτοκίνητα. Πηγαίνοντας εκεί θα ταξιδέψεις στο παρελθόν με πρωταγωνιστές τα ευφάνταστα συλλεκτικά αυτοκίνητα και θα χαζέψεις τις εκθέσεις που στήνονται κατά καιρούς με ενδιαφέρουσες θεματολογίες γύρω από το κλασσικό αυτοκίνητο. «Η προσπάθεια δημιουργίας του Κυπριακού Μουσείου Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου, ξεκίνησε από το 2000 και οφείλεται στο όραμα του παλαίμαχου στους αγώνες ταχύτητας στα διεθνή και Κυπριακά ράλι, κ. Ντίμη Μαυρόπουλου. Παράλληλα, ο κ. Μαυρόπουλος θέλοντας να ενισχύσει τη δράση του Μουσείου, προέβη στη δημιουργία και άλλων δράσεων όπως τη Λέσχη Ιστορικών & Κλασσικών Οχημάτων Κύπρου και Χώρο Αποθήκευσης και Φύλαξης Κλασσικών Οχημάτων και Σκαφών» αναφέρει το μουσείο. 

2

Μέρος της συλλογής του μουσείο είναι και η υπερθωρακισμένη προεδρική «Cadillac» που κατασκεύασε ειδικά η Αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977. Επιπλέον κατά την επίσκεψη σου θα μεταφερθείς για λίγο στον κωμικό κόσμο του Mr Bean, αφού το μουσείο κατέχει με επίσημο πιστοποιητικό, το διάσημο πράσινο αυτοκίνητο «Mini» του Мr. Bean με τη γνωστή κλειδαριά στο πλάι αλλά και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σιδηρά κυρία Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973.

2

3

(Επιμηθέως, 3056, Λεμεσός. Τηλ. 70009000 / 99 252626)

Μουσείο Μέλισσας – Κάτω Δρυ

1

Στο Μουσείο Μέλισσας στον Κάτω Δρυ θα μεταφερθείς στον κόσμο των μελισσοκόμων και της κατασκευής μελιού. Το ενδιαφέρον αυτό μουσείο χωρίζεται σε έξι ενότητες κατανεμημένες σε επτά δωμάτια σε ένα αρχοντικό σπίτι 300 ετών και σε ένα νεοκλασικό του 1937.  Στο δωμάτιο μελισσοκομίας φιλοξενούνται αντικείμενα παλιάς και νέας μελισσοκομίας, εκεί θα μάθεις εκτενώς για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών. Στο δωμάτιο οινοποιίας όπου παρουσιάζεται ο τρόπος εξαγωγής κουμανταρίας και ζιβανίας. Το δωμάτιο με τα γεωργικά εργαλεία όπου περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί πριν την δημιουργία της μηχανής. Το δωμάτιο με τα οικιακά σκεύη όπου θα τα δεις στο λεγόμενο μαειρκόν δηλαδή την παλιά κουζίνα . Και τέλος το δωμάτιο με τον αργαλειό με τη μεγάλη συλλογή υφαντών και αυτό της ιστορία όπου παρουσιάζεται η  πλούσια συλλογή λευκαρίτικου κεντήματος. 

2

Το μουσείο Μέλισσας είναι αφιερωμένο Κύπριους εθελοντές των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 και προσφέρει την μοναδική εμπειρία περιήγησης στις παλιές εποχές δίνοντας μια γεύση από την κυπριακή φιλοξενία στους επισκέπτες του.  

(7714 Κάτω Δρυς, Λάρνακα. Τηλ. 99360147 / 24342296) 

Home