Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκρίθηκε στο Όμοδος η «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος»

Offsite Team
- 31.01.2020

Εγκρίθηκε στο Όμοδος η «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος»

Thumbnail
Ποια τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο

Με την έγκριση της «Δήλωσης Τρόοδος-Κύπρος», ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Όμοδος οι εργασίες του τριήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί».

 

Το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, συγκέντρωσε μια σειρά τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων μαζί με ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις προσεγγίσεις πολιτικής στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο ενσωματώθηκαν στη «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος», που εκπόνησε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Πρόκειται για ένα πολιτικό και επιχειρησιακό κείμενο που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπογραμμίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου και τονίζει τις εθνικές και περιφερειακές πολιτικές καθώς και τους τοπικούς μηχανισμούς με τους οποίους συμφωνούν οι ορεινές περιοχές του νησιού.

 

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της διακυβέρνησης, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών στις ορεινές περιοχές.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, επισημαίνοντας την περίπτωση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία, ο Andrea Cabbidu, του Οργανισμού Έρευνας της Σαρδηνίας, ζήτησε να υποστηριχθούν οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές από τις κυβερνήσεις. «Χρειαζόμαστε ισχυρές διακρίσεις μεταξύ βιομηχανικών και τοπικών προϊόντων», είπε. «Η εδαφική αναγνωρισιμότητα θα αυξήσει τα εισοδήματα των αγροτών και οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία αυτών των συστημάτων. Η παραδοσιακή πρακτική πρέπει να επισημανθεί και να διασφαλιστεί».

Ο Γιώργος Βλάχος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να ενσωματώσει την παραδοσιακή γεωργική πρακτική σε υπάρχοντα συστήματα προστασίας της φύσης. Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Τροόδους και στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, είπε: «Πρέπει να εντάξουμε τον πληθυσμό και τις γεωργικές του δραστηριότητες στο δίκτυο διατήρησης. Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα με τις Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας. Πρέπει να ενσωματώσει τις τοπικές κοινωνίες σε παράγοντες προστασίας της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας τις αγροτικές δραστηριότητες».

Η Marjorie Jouen, του Ινστιτούτου Jacques Delors, της Γαλλίας, παρουσίασε την εμπειρία της ως προς την υιοθέτηση των «έξυπνων χωριών». Μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας στα χωριά και για την εκπαίδευση ατόμων με χαμηλή ψηφιακή παιδεία. Αναφέροντας παραδείγματα χωριών στη Γαλλία που προωθούνται, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, είπε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να ακολουθούν τις νέες εξελίξεις για την ανάπτυξή τους. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες εργασίας, δουλεύοντας πάνω στις δυνατότητες ενός χωριού και τους ανθρώπους του».  

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τις δύο πρώτες μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών και η Τρίτη και η τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο «Οίνου Γη», στο Κτήμα Βασιλειάδη, στο Όμοδος.

ΚΥΠΕ

Home