Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο κορωνοϊός … καθήλωσε το FIR Λευκωσίας (ΧΑΡΤΗΣ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 02.04.2020

Ο κορωνοϊός … καθήλωσε το FIR Λευκωσίας (ΧΑΡΤΗΣ)

Thumbnail
Eκτιμήσεις ειδικού για τη στάση των ξένων εταιρειών

Η κρίση του κορωνοϊού έφερε κρίση… και στις αερομεταφορές. Τα νέα δεδομένα και το κλείσιμο των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου από τις 21 Μαρτίου 2020 έφερε αλλαγή δεδομένων στις αερομεταφορές με ανερχόμενες εταιρείες να μην έχουν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα.

>>> Νεότερη ενημέρωση: Καθολική απαγόρευση πτήσεων για άλλες 14 ημέρες <<<

Προσφάτως σε ανακοίνωσή της η ελληνική εταιρία Jet2Holidays ανέφερε ότι διακόπτει τις πτήσεις της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως η Κρήτη, η Ρόδος η Κως και η Χαλκιδική. 

JET

Ψάξαμε λίγο το θέμα και ρωτήσαμε τον διευθυντή του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Πτήσεων ειδικό στην αεροπλοϊα Χρίστος Πέτρου ο οποίος τόνισε: «Η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν μας αφήνει άλλες επιλογές παρά να αλλάξουμε στρατηγική». Όπως ανέφερε: «Αυτή πρεπει να συγκεντρώνεται στην ασφάλεια πτήσεων που αφορά και ανησυχεί την ΕΕ και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς. Αν συγκεντρωθούμε μόνο στις νομικές και πολιτικές πτυχές (παραβίαση κυριαρχίας, διεθνές δίκαιο κ.λ.π ) , δεν θα έχουμε αποτέλεσμα».

Αναφορικά, με τις εταιρείες που αναπροσαρμόζουν το πτητικό τους πρόγραμμα και διακόπτουν πτήσεις, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι είναι αβέβαιο εάν θα συμπεριλάβουν στο πτητικό τους πρόγραμμα εκ νέου την Κύπρο.

Σε σχέση με το FIR Λευκωσίας και τις πληροφορίες ότι παρουσίασε πτώση 91.6% η αεροπορική κίνηση μετά την έκδοση διατάγματος του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου για απαγόρευση πτήσεων στα δυο Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Ο κ. Πέτρου επιβεβαίωσε στην Offsite τα δεδομένα αυτά.

ΧΑΡΤΗΣ 3

Σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol,, η μεγαλύτερη μείωση της αεροπορικής κίνησης στο FIR Λευκωσίας το οποίο περιλαμβάνει τις υπερπτήσεις αλλά και τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου, αγγίζοντας το 91,6% σε σχέση με τις 28 Μαρτίου του 2019. Τη  συγκεκριμένη ημέρα, η μείωση των υπερπτήσεων ανήλθε στο 91,2% και οι αφίξεις και αναχωρήσεις στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου 

Οι πτήσεις στο FIR Λευκωσίας για τον Μάρτιο του 2019 είχε ανέλθει περίπου στις 1.000 ημερησίως ενώ σήμερα και μετά το διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών πραγματοποιούνται γύρω στις 100 με 120 πτήσεις ημερησίως. Σε ολόκληρο το 2019 πραγματοποιήθηκαν πέραν των 400.000 πτήσεων στο FIR Λευκωσίας.μειώθηκαν κατά 98%, σε σύγκριση με τις 28 Μαρτίου του 2019.

Home