Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών γιατρών

Offsite Team
- 05.06.2020

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών γιατρών

Thumbnail
Αναμένει την απάντησή τους ο ΟΚΥπΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των συλλογικών οργάνων των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν στην οικονομική πρόταση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), την οποία έχουν από χθες στα χέρια τους και αφορά στην παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς, για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΟΚΥπΥ έστειλε χθες γραπτώς στις συντεχνίες την τελική του πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τα όσα είχαν καταρχήν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντησή τους, ενώ τις επόμενες μέρες θα τεθεί προς διαβούλευση στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών, ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι τελικά την πρόταση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, ανέφερε  ότι η πρόταση έχει σταλεί στις συντεχνίες από χθες το μεσημέρι και αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός αναμένει την απάντησή τους.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει θετική κατάληξη.

Σε σχέση με την πρόταση που απέστειλε ο ΟΚΥπΥ στους γιατρούς, ο κ. Χαριλάου είπε ότι περιλαμβάνει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία τους συνάντηση, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει και το συνολικό ποσό παραχώρησης κινήτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, η συμφωνία φαίνεται ότι θα «κλειδώσει» στα €21 εκατομμύρια, τα οποία θα διανέμονται στους γιατρούς με «οριζόντιο» τρόπο, δηλαδή ο κάθε γιατρός θα λαμβάνει το ποσό των €1.850 μηνιαίως επιπρόσθετα του μισθού του, ενώ θα μπορεί να αυξήσει το ποσό αυτό μέχρι €2.600 περίπου τον μήνα, ανάλογα με την παραγωγικότητά του.  

Επίσης, προστέθηκε άλλη μια παραχώρηση προς τους γιατρούς, η οποία θα ισχύει σε περίπτωση που τα έσοδα του οργανισμού θα ξεπεράσουν τον στόχο που έχει τεθεί και αφορά τα €305 εκατομμύρια τον χρόνο.

Σε περίπτωση που ο στόχος αυτός επιτευχθεί, οι γιατροί θα λαμβάνουν ποσοστό επί των επιπρόσθετων εσόδων του οργανισμού. Το ποσοστό αυτό καθορίστηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ στο 9%.

Μέσα της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμη να απαντήσει η ΠΑΣΔΥΔΥ

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κλάδου Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, είπε πως η πρόταση δόθηκε ήδη στους συμβούλους της συντεχνίας, ώστε να την εξετάσουν, για να σημειώσει ότι απάντηση τους θα είναι έτοιμη στα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης έχουν διαπιστωθεί από πλευράς της συντεχνίας κάποια λάθη στην πρόταση, τα οποία χρήζουν διόρθωσης, για να συμπληρώσει ότι θα προβούν τις αμέσως επόμενες μέρες σε διορθώσεις, τις οποία θα στείλουν στον ΟΚΥπΥ και ακολούθως θα απαντήσουν.

«Πιστεύω ότι η δική μας η απάντηση θα είναι έτοιμη στα μέσα της άλλης εβδομάδας πλέον», είπε.  

Ερωτηθείς αν πέραν των λαθών που έχουν εντοπίσει είναι ικανοποιημένοι από το πνεύμα της πρότασης, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: «Από το πνεύμα είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το γραπτό κείμενο. Ένα κόμμα να αλλάξεις, τότε αλλάζει όλη η φιλοσοφία και αλλάζουν όλα».

Υπογράμμισε ότι η απάντηση τους θα καθυστερήσει λόγω των λαθών που εντοπίστηκαν και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διορθωμένη πρόταση από πλευράς ΟΚΥπΥ.

ΚΥΠΕ

Home