Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαβήτης: Συμπτώματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση - Τι να προσέξεις

Της Μύριας Γεωργίου
- 19.01.2020

Διαβήτης: Συμπτώματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση - Τι να προσέξεις

Thumbnail
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Κίνδυνοι από άγνοια ύπαρξης της νόσου - Τι αναφέρει ειδικός γιατρός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο σακχαρώδης διαβήτης αγγίζει τα όρια της πανδημίας. Το 2017 οι άνθρωποι με διαβήτη ήταν 425 εκατομμύρια ενώ το 2045 αναμένεται να φτάσουν τα 629 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πολλοί πάσχουν και δεν το γνωρίζουν. Επιπρόσθετα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την αύξηση της παχυσαρκίας στις πιο νεαρές ηλικίες, βλέπουμε περισσότερα περιστατικά διαβήτη (τύπου 2) σε παιδιά και εφήβους, που δεν βλέπαμε πριν 20 χρόνια.

Σε επικοινωνία μας με τον Δρ Κώστα Τουφεξή, Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο & Παθολόγο, ο ίδιος μας διαφωτίζει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη.

Ο γιατρός μίλησε στην Offsite για τα είδη του σακχαρώδη διαβήτη, για την διάγνωση και αντιμετώπιση, τις ενδείξεις και τα συμπτώματα για τα άτομα υψηλού κινδύνου, τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από άγνοια της ύπαρξης της νόσου και πως να την προλάβουμε. – Τι έδειξαν μελέτες σε Κύπρο, Ελλάδα και Φινλανδία.

Image result for σακχαρωδης διαβητης

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης 

Όπως ανέφερε ο κ. Τουφεξής, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη με τελικό αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση την γλυκόζης στο αίμα.

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 αφορά περίπου το 10% των διαβητικών και οφείλεται σε αυτοάνοσο πάθηση του παγκρέατος, στην περίπτωση που το πάγκρεας σταματά να παράγει εντελώς ινσουλίνη και σε αυτά τα άτομα πρέπει να χορηγείται καθημερινά με ενέσεις  ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός και επηρεάζει το 90% των διαβητικών. Οφείλεται συνήθως σε γονίδια, κληρονομικότητα και την παχυσαρκία.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με ανάλυση αίματος και μέτρηση του σακχάρου. Εάν τα επίπεδα του σακχάρου, το πρωί (σάκχαρο νηστείας) είναι πάνω από κάποια πλαίσια, συγκεκριμένα πάνω από 126 σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις τότε κάποιο άτομο ονομάζεται διαβητικός.

Υπάρχουν ορισμένες φορές που έχουμε οριακά αποτελέσματα, όταν το σάκχαρο είναι για παράδειγμα μεταξύ 110 και 125. Σε αυτές τις περιπτώσεις για να ξεκαθαρίσει αν κάποιος είναι διαβητικός, κάνουμε ένα τεστ που λέγεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης». Τους δίνουμε μια μετρημένη ποσότητα γλυκόζης, συγκεκριμένα 75 γραμμάρια και γίνεται μια αιμοληψία στα 0 λεπτά, στην 1 ώρα και στις 2 ώρες και ανάλογα των αποτελεσμάτων τότε καθορίζουμε αν κάποιος είναι φυσιολογικός, διαβητικός ή μια ενδιάμεση κατηγορία που ονομάζεται προδιαβητικός.

Image result for σακχαρωδης διαβητης

Αντιμετώπιση

Όπως τόνισε ο γιατρός ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση και ύπουλη, ιδίως για άτομα που έχουν την τάση να τον υποβαθμίζουν.

Η ρύθμιση αποτελείται από τρία μέρη. Από δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτή αγωγή.

Δίαιτα και άσκηση ενός διαβητικού

Ο διαβητικός πρέπει να κάνει κάποιες προσαρμογές στο διαιτολόγιο του, να μειώσει ή να σταματήσει τα ζαχαρούχα σκευάσματα, να μειώσει την ποσότητα των υδατανθράκων, να αυξήσει τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο του. Ενθάρρυνση για να τρώνε κυρίως ζυμαρικά ολικής άλεσης,  να αυξήσουν τις σαλάτες, τα χόρτα και σίγουρα να αποφεύγουν τα πολλά λιπαρά λόγω θερμίδων.

Αν κάποιος είναι υπέρβαρος τον ενθαρρύνουμε να χάσει βάρος, αυτό αφορά κυρίως τον τύπου 2 διαβήτη.

Συνιστούμε την τακτική άσκηση, μισή ώρα περπάτημα 5 φορές την βδομάδα.

Φαρμακευτική αγωγή

Στον τύπου 1 διαβήτη χρειάζονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Στα νεαρά άτομα κάποτε χρησιμοποιούμε την λεγόμενη αντλία ινσουλίνης που είναι μια συνεχής τροφοδότηση ινσουλίνης υποδόρια στον οργανισμό.

Στον τύπου 2 διαβήτη η φαρμακευτική αγωγή είναι χάπια. Ο τύπου 2 διαβήτης έχει προοδευτική εξέλιξη και συνήθως αρχίζουμε μια φαρμακευτική αγωγή και κάθε τόσο πρέπει να προσαρμόζεται διότι υπάρχει μια τάση να αυξάνεται η αντιδιαβητική θεραπεία.

Image result for ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ενδείξεις - Συμπτώματα διαβήτη

Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ένας διαβητικός είναι η πολυουρία, έντονη δίψα, απώλεια βάρους χωρίς να το επιδιώκει, εύκολη κόπωση.

Άλλα συμπτώματα πιο σπάνια είναι κράμπες, μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα, διαταραχές όρασης.

Όπως τόνισε ο κ Τουφεξής, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κάποιος να έχει τύπου 2 διαβήτη χωρίς να έχει συμπτώματα. Ο λόγος είναι διότι  τα σάκχαρα είναι μεν πιο ψηλά από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο ψηλά για να προκαλέσουν συμπτώματα.

Έτσι λοιπόν ενθαρρύνουμε  τα άτομα, όπου υπάρχει κληρονομικότητα διαβήτη, να κάνουν συχνές εξετάσεις. Να μην περιμένουν να φτάσουν στο σημείο να έχουν έκδηλα συμπτώματα διότι μπορεί να έχουν τύπου 2 διαβήτη μη συμπτωματικό για χρόνια.

Image result for διαβητησ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Παράγοντες κινδύνου

Στον τύπου 1 διαβήτη συνήθως δεν παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, είναι μια αυτοάνοσος πάθηση ή μπορεί να το έχουν κάποια άτομα που ίσως να έχουν αυτοάνοσες παθήσεις εντός της οικογένειας τους.

Αυτοάνοσος είναι μια νόσος όπου ο οργανισμός βλέπει ένα όργανο του σώματος μας σαν ξένο και στοχοποιείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στον τύπου 2 διαβήτη τα άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες είναι αυτά που έχουν κληρονομικότητα, τα άτομα που είναι παχύσαρκα, γυναίκες οι οποίες είχαν διαβήτη της κύησης, στατιστικώς περίπου μια στις τρεις θα εκδηλώσουν διαβήτη στο μέλλον. Άτομα που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες , άτομα που κάνουν χρόνια λήψη κορτιζόνης για άλλους ιατρικούς λόγους.

Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και δεν το γνωρίζει. Διότι δεν έχουν συμπτώματα και δεν κάνουν ιατρικές εξετάσεις.

Image result for διαβητησ

Κίνδυνοι από άγνοια ύπαρξης της νόσου

Η επίπτωση που κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη και πέρασε απαρατήρητος για πολλά χρόνια, μέχρι που να γίνει διάγνωση, είναι ότι αυτά τα άτομα παρουσιάζονται μετά από 10-15 χρόνια με κάποια επιπλοκή του διαβήτη, όπως διαταραχή της όρασης, του νεφρού, καρδιοπάθεια. Κάποια επιπλοκή που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν γινόταν έγκαιρη διάγνωση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό άτομα υψηλού κινδύνου για διαβήτη να κάνουν τουλάχιστο ετησίως την εξέταση για το σάκχαρο που είναι κάτι απλό.

Image result for διαβητησ

Σε ποιες ηλικίες

Ο τύπου 1 διαβήτης συνήθως παρουσιάζεται σε πιο νεαρά άτομα, ο τύπου 2 διαβήτης σίγουρα εμφανίζεται σε πιο μεγάλες ηλικίες. Όπως ανέφερε ο γιατρός, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την αύξηση της παχυσαρκίας στις πιο νεαρές ηλικίες, βλέπουμε τύπου 2 διαβήτη σε παιδιά και εφήβους, που δεν βλέπαμε πριν 20 χρόνια. «Παλιά θεωρείτο πως έπρεπε να ήσουν πάνω από 40 ετών για να είσαι υψηλού κινδύνου να εκδηλώσεις τύπου 2 διαβήτη.»

«Ο διαβήτης πάει χέρι με χέρι με την παχυσαρκία, γι αυτό τον βλέπουμε να εκδηλώνεται πλέον και σε ποιο νεαρά άτομα.»

Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα

Στον τύπου 1 διαβήτη είναι οικογένειες που έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε ένα νεαρό άτομο.

Στον τύπου 2 διαβήτη στατιστικώς αν ένας από τους δύο γονείς έχει διαβήτη είναι 40% οι πιθανότητες να εκδηλωθεί στα παιδιά. Εάν πάσχουν και οι δύο γονείς με τύπου 2 διαβήτη αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 70%. «Δηλαδή αν έχεις τρία αδέλφια και οι 2 γονείς είναι διαβητικοί, αυτό σημαίνει πως οι δύο θα εκδηλώσουν διαβήτη.»

Πως να προλάβουμε το διαβήτη - Τι να προσέξουμε

Κυρίως για άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή υπάρχει διαβήτης στην οικογένεια, εάν έχουν κληρονομήσει την προδιάθεση να αναπτύξουν σε κάποια φάση της ζωής τους διαβήτη, αυτό μπορεί προληφθεί ή τουλάχιστο να αναβληθεί σε πολύ πιο μετέπειτα στάδιο της ζωής τους. Τα δύο βασικά είναι η απώλεια βάρους, διότι οι πλείστοι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και να ασκούνται επί καθημερινής βάσεως.

Μια φινλανδική μελέτη που έγινε σε άτομα υψηλού κίνδυνου για διαβήτη, έδειξε πως με το να χάσουν μόνο ένα ρεαλιστικό βάρος των 5 κιλών και να ασκούνται μισή ώρα επί 5 φορές την βδομάδα είχαν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη.

Image result for διαβητησ

Αύξηση των περιστατικών διαβήτη τα τελευταία χρόνια

Ο διαβήτης είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παγκόσμια υπάρχει μια αύξηση στα περιστατικά του τύπου 2 διαβήτη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που προσαρμόζονται στον πιο δυτικοποιημένο βιομηχανικό σύγχρονο τρόπο ζωής.  Στις αφρικάνικες χώρες και ανατολική Ασία, παρατηρείται περισσότερη αύξηση στο διαβήτη, παρά  στις δυτικές χώρες.

Μελέτη για τα δεδομένα της Κύπρου και Ελλάδας

Όπως πρόσθεσε ο κ Τουφεξής, σε όλες τις χώρες υπάρχει μια αύξηση. «Για τα δικά μας δεδομένα έχουμε μόνο μια επιδημιολογική μελέτη που έγινε πριν περίπου 10 χρόνια, όπου ανέβασε το ποσοστό του διαβήτη στο 10%. Κάτι ανάλογο υπάρχει και στην Ελλάδα, ενώ σε μια μελέτη πρόβλεψης υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το ποσοστό των διαβητικών θα αυξηθεί γύρω στα 18% που είναι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Home