Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτιστική Ατζέντα: Αυτές είναι οι παραστάσεις της εβδομάδας

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 20.01.2020

Πολιτιστική Ατζέντα: Αυτές είναι οι παραστάσεις της εβδομάδας

Thumbnail
Ποιες παραστάσεις να δεις - Όλες οι πληροφορίες

Η Offsite βρήκε όλες τις παραστάσεις που παρουσιάζονται μέχρι και την Κυριακή (26/01) και σας τις παρουσιάζει παρακάτω.

Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ

Κύπρος : Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ

Αν δεν ήσασταν εσείς, δόκτωρ Κόρτσακ, και το Σπίτι, δεν θα μάθαινα ποτέ ότι υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι στον κόσμο. Ότι μπορώ να λέω την αλήθεια. Ότι υπάρχει δικαιοσύνη. Αλλά τώρα το ξέρω.

Παγκύπρια πρώτη

Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Λίγο πριν την αποστολή των παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, ένα καινούργιο μέλος, ο Άτζιο, ένα αγόρι μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του».

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Η παράσταση αναδεικνύει με ευαισθησία τους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον «γερο-δόκτορα» και τους «μικρούς ανθρώπους», όπως ο Κόρτσακ αποκαλούσε τα παιδιά. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου - Γιάννης Καραούλης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου

Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Λάζογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Από 15 Ιανουαρίου 2020, Τρίτη-Παρασκευή

Πληροφορίες/Κρατήσεις: Μάγδα Μακάρ, τηλ. 22864330

Παραστάσεις για το κοινό

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Πρώτη παράσταση: 19 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Κυριακή, 18.00

Πληροφορίες/Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

Αγγλικά/Τουρκικά, Λευκωσία: 9 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνικά, Λευκωσία: 23 Φεβρουαρίου 2020

* Τις παραστάσεις πλαισιώνει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο των Αποθηκών, ενώ σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα διοργανωθούν συζητήσεις.

Αποθήκες ΘΟΚ

Κάμπου 29

Στρόβολος, Λευκωσία 2030, Κύπρος

Τηλέφωνο: 22480300

Μανώλη...!

Κύπρος : Μανώλη...!

Η Μήδεια Χάννα παρουσιάζει το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη..!» σε μια νέα, διαφορετική προσέγγιση.

Ένα έργο με μια μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα διαδρομή. Παρουσιάστηκε σε 15 συνολικά παραγωγές στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε δυο παραγωγές με τη μορφή όπερας δωματίου. Μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες και παίχτηκε σε 7 χώρες πέραν της Κύπρου.

Το έργο αναφέρεται σε μια γυναίκα που σκότωσαν το γιο της μπροστά στα μάτια της « εκείνη την ημέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες». Μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της έχει απομείνει, το γάτο της, τον Μανώλη. «Πέραν από τον πόνο και τη μοναξιά, αντιμετωπίζει και την κοινωνική απομόνωση, επειδή τα γεγονότα αντιμετωπίζονται από την επίσημη πλευρά ως πράγματα που δεν πρέπει κάνεις να σκαλίζει». (Δρ. Άντρη Κωνσταντίνου, θεατρολόγος)

Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της δεν μοιρολατρεί ούτε εκλιπαρεί. Παλεύει για το δίκιο της. Απαιτεί δικαιοσύνη για το γιο της « Για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση… Για να μην ξανάρθουν»

Η γυναίκα ονομάζεται Μαρία, «όπως πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο και στην πραγματικότητα δεν υπομένει μια τυπικά κυπριακή μοίρα. Το ίδιο έργο θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε διαφορετικές χώρες» ( Horst- Dieter Veeck, Saarbrücker Zeitung). Είναι «μια γυναικεία μορφή του σχεδόν αρχαϊκού μεγαλείου μιας Μήδειας ή μιας Ηλέκτρας» (Winfried Fechner, Westdeutscher Rundfunk).

Επίκαιρο συνεχώς το έργο αυτό, γίνεται οικουμενικό. Η μάνα αυτή γίνεται σύμβολο όλων των μανάδων του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας ή φυλής, που χάνουν τα παιδιά τους άδικα.

Η δική μας πρόθεση στην παράσταση είναι να θέσει τον θεατή ενώπιο ενωπίω. Να είναι ο ίδιος μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει επί σκηνής. Να γίνει ο ίδιος η Μαρία, να γίνει ο ίδιος ο βουβός ακροατής γάτος, να αναθυμηθεί τι έγινε και να απαντήσει το ερώτημα: Εσύ τί έκανες; Τί κάνεις; Τί θα κάνεις γι αυτό;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Νεοφύτου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μήδεια Χάννα

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος Νεοφύτου

ΣΚΗΝΙΚΑ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Στέφανος Αθηαινίτης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Βασίλης Πετεινάρης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: π.Θωμάς Κωστή

Ερμηνεύει η Μήδεια Χάννα

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 22 Ιανουαρίου μέχρι 6 Φεβρουαρίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : Τηλ 99361887

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού - Κοραή 1

Αδαμάντιου Κοραή 1

Λευκωσία, Λευκωσία Κύπρος

Πράγματα δικά μου, αληθινά

Κύπρος : Πράγματα δικά μου, αληθινά

Πώς γίνεται να κλαίει έτσι μια γυναίκα;

Μια μητέρα. Η δική μου μητέρα. Ούτε καταλάβαινα ούτε είχα το θάρρος να τη ρωτήσω. Τώρα που είμαι κι εγώ γυναίκα, παντρεμένη με παιδιά, δεν χρειάζεται να ρωτήσω: ξέρω πολύ καλά γιατί κοπανάει μια γυναίκα το κεφάλι της πάνω στον κορμό του δέντρου.

Με θέμα τους οικογενειακούς δεσμούς και την αντοχή τους στο χρόνο, το έργο Πράγματα δικά μου, αληθινά φωτίζει τρυφερές στιγμές, συγκρούσεις, προσωπικές ανησυχίες και αδυναμίες, προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών, και θέτει τα πρόσωπα μπροστά στις προκλήσεις των αλλαγών της ζωής. Η Μαρία Κυριάκου και οι συνεργάτες της προσεγγίζουν με τρυφερότητα και αλήθεια μια ιστορία γνώριμη, συγκινητική, που μιλά για όσα έχουν σημασία, τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας.

Λίγα λόγια για το έργο

Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Στον κήπο της οικογένειας Πράις. Ο Μπομπ και η Φραν είναι δύο πολύ δοτικοί γονείς, των οποίων η ζωή είναι επικεντρωμένη στα τέσσερα παιδιά τους: την Πιπ, τη Ρόζι, τον Μαρκ και τον Μπεν. Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, τεσσάρων διαφορετικών ηλικιών, εκτυλίσσονται στη διάρκεια ενός χρόνου, με κάθε εποχή να περιλαμβάνει μια προσωπική αφήγηση ενός παιδιού, μια στιγμή κρίσης, ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα κληθεί όλη η οικογένεια να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Είναι έτοιμοι οι δύο γονείς να αποδεχτούν τις επιλογές των παιδιών τους; Είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τη διαφορετικότητά τους, τις επιθυμίες των παιδιών; Είναι έτοιμοι να κάνουν την υπέρβαση;

Άντριου Μπόβελ

Κι όμως πέρασα τη ζωή μου λαχταρώντας αυτό από το οποίο είχα φύγει, και στ’ αλήθεια με το να παντρευτώ και να κάνω παιδιά αυτό που κατάφερα ήταν να δημιουργήσω μια οικογένεια όμοια με αυτήν από την οποία δραπέτευσα… γεμάτη αγάπη, αποπνικτική, συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά ίσως και λίγο κλειστοφοβική, κι έτσι τώρα έχω παρακολουθήσει τα παιδιά μου να φεύγουν μακριά για να γίνουν οι άνθρωποι που εκείνα χρειάζονται να είναι. Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Κι έτσι κάποτε νιώθω σαν τον Μπομπ, που ξέμεινε στον κήπο να αναρωτιέται πού πήγαν όλοι. Και κάποτε νιώθω σαν τη Φραν και σκέφτομαι: Καλά, και μετά τι; Οικογένεια; Είναι τρελό.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική-Ηχητικός σχεδιασμός: Πάνος Μπάρτζης

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Άντρια Ζένιου

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους

Παραστάσεις

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

από 17 Ιανουαρίου 2020

κάθε Παρασκευή-Σάββατο, 20.30 και Κυριακή, 18.00

Λάρνακα

Δημοτικό Θέατρο

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 20.30

Πάφος

Μαρκίδειο Θέατρο

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 20.30

Ελ. Αμμόχωστος

Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 20.30

Λεμεσός

Θέατρο Ριάλτο

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, 20.30

Παράλληλες δράσεις

Στις 26 Ιανουαρίου 2020, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

●Αγγλικά/Τουρκικά Λευκωσία: 7 Φεβρουαρίου 2020

Λεμεσός: 21 Μαρτίου 2020

●Ελληνικά Λευκωσία: 16 Φεβρουαρίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2020

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717, www.thoc.org.cy

Θέατρο ΘΟΚ

Γρηγόρη Αυξεντίου 9

Λευκωσία, Λευκωσία 1096, Κύπρος

Το έργο που πάει λάθος

Cyprus : The Play that Goes Wrong

Μια ξεκαρδιστική παράσταση στη σκηνή του «θέατρο ένα»

Η πολυβραβευμένη ανατρεπτική και σπαρταριστή βρετανική κωμωδία «Το έργο που πάει λάθος» («The Play that Goes Wrong») των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς που έσπασε και εξακολουθεί να σπάει ταμεία στις περισσότερες από τις 27 χώρες όπου έχει παρουσιαστεί είναι η νέα παραγωγή του «θέατρο ένα» που θα κάνει πρεμιέρα στην Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στην Κύρια Σκηνή στις 8.30 το βράδυ.

Το έργο εξακολουθεί να παρουσιάζεται στην Βρετανία ενώ στο Μπρόντγουει, συμπλήρωσε φέτος 800 περίπου παραστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο μέσα σε ένα έργο το οποίο προσπαθούν να ανεβάσουν ερασιτέχνες ηθοποιοί/ φοιτητές οι οποίοι όμως τα κάνουν κυριολεκτικά θάλασσα. Ξεχνούν τα λόγια τους, επαναλαμβάνουν ατάκες, προκαλούν μια πληθώρα καταστροφών στο σκηνικό: Ράφια πέφτουν, πόμολα βγαίνουν, πόρτες μαγκώνουν, παράθυρα σπάνε, κάποιος πίνει καθαρό αλκοόλ αντί για ουίσκι και πέφτει λιπόθυμος… Κάθε φοιτητής- ηθοποιός ερμηνεύει περισσότερο από ένα ρόλους με αποτέλεσμα τα πράγματα να περιπλέκονται ακόμα περισσότερο και να καταλήγουν σε μια πραγματική καταστροφή.

Το έργο που προσπαθούν να ανεβάσουν οι φοιτητές /ερασιτέχνες, είναι ένα θρίλερ με τίτλο «Φόνος στην έπαυλη Τζέιμσον».Εγκλήματα ίντριγκες, πάθη, τέσσερις πιθανοί δολοφόνοι κι ένας Επιθεωρητής, ο οποίος καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση, είναι τα στοιχεία που κάνουν την παράσταση τους ενδιαφέρουσα. Όμως δυστυχώς γι’ αυτούς αντί για παράσταση παρουσιάζουν στο κοινό ένα γενικό χαμό προκαλώντας γέλιο μέχρι δακρύων.

Σκηνοθεσία/Μετάφραση/Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γαλάτεια Πέτσα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργος Τζωρτζής, Διομήδης Κοφτερός, Βασιλική Ανδρέου, Φανή Σωκράτους, Σάββας Μένοικου, Γιώργος Χριστοδούλου.

Τακτικές Παραστάσεις

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 20:30

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 22348203

Θέατρο Ένα

Λεωφόρος Αθήνας 4

Λευκωσία, Λευκωσία 1021, Κύπρος

Email[email protected]

Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά

Κύπρος : Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά

Την πασίγνωστη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, «Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή μίας από τις ωραιότερες κωμωδίες παρεξηγήσεων, η οποία μας μεταφέρει στη δεκαετία του '50, με φόντο τη Νάπολη και την Ιταλική Μαφία.

Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο πολύ άτυχος και μονίμως πεινασμένος Τρουφαλντίνο, ο οποίος για να επιβιώσει αναγκάζεται να δουλέψει κρυφά, ως μπράβος και υπηρέτης, για δύο αφεντικά: το Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι και τον ερωτομανή στρατιωτικό Φλορίντο Αρετούτσι. Στην προσπάθειά του να μην συναντηθούν ποτέ τα δύο του αφεντικά ώστε να μη αποκαλυφθεί το ψέμα του, ο Τρουφαλντίνο προκαλεί σωρεία μπερδεμάτων, ευτράπελων καταστάσεων και ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων και θα πρέπει τώρα με μαεστρία και πονηριά να διορθώσει το χάος το οποίο έχει δημιουργήσει.

«Θύματα» του Τρουφαλντίνο είναι μια μεταμφιεσμένη γυναίκα που παριστάνει τον νεκρό αδελφό της, ο καταζητούμενος από την αστυνομία αρραβωνιαστικός της, ένας μαφιόζος επιχειρηματίας με την αφελή του κόρη, ένας πομπώδης δικηγόρος και ο ξιπασμένος ερασιτέχνης ηθοποιός γιος του, ένας γκάνγκστερ σεφ, μια φεμινίστρια βοηθός και ένα υπέργηρο γκαρσόνι, οι οποίοι συνθέτουν ένα τρελό γαϊτανάκι διασκεδαστικών χαρακτήρων που απογειώνουν το χιούμορ του έργου και χαρίζουν άφθονο γέλιο.

Το «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» είναι μια καυστική κοινωνική σάτιρα για τον έρωτα, τα πάθη, την καλοσύνη, την αναζήτηση της ευτυχίας αλλά και για την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης. Η παράσταση με «άρωμα» Commedia dell' arte, αλλά με σύγχρονους χαρακτήρες και επίκαιρο χιούμορ και με όπλα την σκηνική επιδεξιότητα, τον κωμικό οίστρο και τη δημιουργική επικοινωνία με το κοινό, υπόσχεται ένα αποτέλεσμα γνήσια ψυχαγωγικό που ταυτόχρονα θα καυτηριάζει κοινωνικά προβλήματα τα οποία διαχρονικά ταλανίζουν τον άνθρωπο: το πρόβλημα της ανεργίας και της αγωνίας για επιβίωση, την εξουσία του πλούτου, τις διακρίσεις λόγω φύλου ή κοινωνικής τάξης, την υποκρισία και τη διαφθορά.

Υπόθεση του έργου:

Το έργο διαδραματίζεται στην Ιταλία, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Στο σπίτι του επιχειρηματία Πανταλόνε, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη Ναπολιτάνικη Μαφία, την Καμόρα, γίνεται το πάρτυ αρραβώνων της Κλαρίσα, κόρης του Πανταλόνε με τον γιο του δικηγόρου Λομπάρντι, Σίλβιο. Μια νεαρή γυναίκα, η Μπεατρίτσε, μεταμφιέζεται σε άνδρα και παριστάνοντας τον νεκρό αδελφό της, τον Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι, εμφανίζεται στο σπίτι του Πανταλόνε. Δεδομένου ότι ο πατέρας της Κλαρίσα είχε παλαιότερα υποσχεθεί στο Φεντερίκο το χέρι της κόρης του, η Μπεατρίτσε προσποιείται ότι επιμένει να τηρηθεί το γαμήλιο συμβόλαιο και ζητά τα χρήματα της προίκας. Ταυτόχρονα ψάχνει τον αγαπημένο της, τον Φλορίντο, ο οποίος είναι καταζητούμενος επειδή πάνω σε ένα καβγά σκότωσε τον αδελφό της. Στο μεταξύ ο Τρουφαλντίνο, μπράβος και υπηρέτης της Μπεατρίτσε, στην προσπάθειά του για επιβίωση, γίνεται υπηρέτης και του Φλορίντο. Έχοντας κρύψει την διπλή του ιδιότητα από τα αφεντικά του, ο Τρουφαλντίνο προσπαθεί να εκτελέσει τις διαταγές τους, πράγμα που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου

Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Κίνηση/Σκηνική μάχη: Αντρέι Κρουπά

Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason

Οπτική Επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Παναγιώτης Κυριάκου (Τρουφαλντίνο), Μαρία Φιακά (Μπεατρίτσε), Ανδρέας Ρόζου (Φλορίντο), Βασίλης Μιχαήλ (Πανταλόνε), Μάριος Δημητρίου (Μπρικέλα), Σπύρος Γεωργίου (Λομπάρντι), Αντρέι Κρουπά (Αλφρέντο), Ζήνα Καυκαρίδου (Σμεραλντίνα), Αλέξανδρος Μαρτίδης (Σίλβιο), Μαρία Ανδρέου (Κλαρίσα) Νικόλας Κουρουζίδης (Σαλβίνο), Εστέλα Τεμπριώτη (Ραφαέλλα), Μιχάλης Αναγιωτός (Οδηγός Ταξί)

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Σατιρικό Θέατρο

Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ στις 8.30μ.μ. και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 6.30μ.μ. από 18 Ιανουαρίου μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. (Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση)

Email: [email protected]

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609

Σατιρικό Θέατρο

Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης

Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15

Αγλαντζιά, Λευκωσία 2102, Κύπρος

 

Λιόλια - Μία συγκινητική ιστορία αγάπης

Κύπρος : Λιόλια - Μία συγκινητική ιστορία αγάπης

Η Μemorandum Theatre Group (αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Mπρατάκο, Αλέξανδρο Αχτάρ και Χριστίνα Κωνσταντίνου) έπειτα από τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της «Φαίδρας» του Γιάννη Ρίτσου επιστρέφει με τη δεύτερη θεατρική της παραγωγή «Λιόλια» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου, με τη συμμετοχή της βραβευμένης ηθοποιού και δημιουργού Λέας Μαλένη καθώς και της ανερχόμενης ηθοποιού Κρίστης Χαραλάμπους . Η «Λιόλια» είναι βασισμένη στην Κερένια κούκλα, το κορυφαίο «αθηναίικο μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα και σκανδάλισε στην εποχή του μιας και ο κύριος άξονας του έργου αφορά σε ένα ιδιότυπο «ερωτικό τρίγωνο».

«Θα σας πω μιαν ιστορία απλή και λυπητερή, γιατί απλή και λυπητερή είναι η ζωή...»

Η Κερένια κούκλα είναι το δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Πατρίς το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα. Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας ξετυλίγεται ένα αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων, σαν να ήταν οι τραγικοί ήρωες ενός αρχαίου δράματος: καθένας τους έχει το δίκιο με το μέρος του και κανείς τους δεν έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. H Μοίρα όμως εκτελεί τα προγραμμένα, που φαντάζουν αναίτια και παράδοξα.

Απέναντι σε αυτή την σκληρή και άδικη Μοίρα, ο συγγραφέας υμνεί τη Ζωή, τη Φύση, τον Ήλιο και τον Έρωτα. Κορυφαίο συμβολιστικό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η Κερένια κούκλα προκάλεσε σάλο στην εποχή της, τόσο για τη δημοτική γλώσσα της, που στοίχισε στο έργο πολλές εκδοτικές περιπέτειες, όσο και για την τολμηρότητα του θέματος, που πήγαινε κόντρα στον καθωσπρεπισμό. Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, έγινε το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1916 από τον Μιχάλη Γλητσό, θεατρικό έργο, τηλεοπτική σειρά και graphic novel.

Η Μemorandum Theatre Group εμπνέεται από αυτό το υπέροχο ερωτικό παραμύθι για να μας παρουσιάσει μία συγκινητική ιστορία για τα πάθη του έρωτα και τη δύναμη της αγάπης, σε μια παράσταση που συνδέει τους παράφορα ερωτευμένους ήρωες του Χρηστομάνου με το ρεμπέτικο τραγούδι σε ενορχήστρωση και μουσική διασκευή του συνθέτη Δημήτρη Σπύρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Παναγιώτης Μπρατάκος / Αλέξανδρος Αχτάρ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παναγιώτης Μπρατάκος

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Δημήτρης Σπύρου

ΣΚΗΝΙΚΑ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σωσάννα Τομάζου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Καρολίνα Σπύρου

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Αλέξανδρος Αχτάρ

TRAILER / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Φραγκούς

ΠΡΟΒΟΛΗ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μύρω Χριστοδούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Κρίστη Χαραλάμπους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παράταση παραστάσεων  25, 26 Ιανουαρίου 2020 στις 20:30

Γενική Είσοδος: €15 | €12 (μειωμένο για ανέργους, συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, ηθοποιούς)

ΧΩΡΟΣ: Δεύτερη Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου

Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, Αγλαντζιά, 2102 Λευκωσία

Τηλέφωνα Επικοινωνίας & Κρατήσεων: 96211590 | 99659847

Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier

FACEBOOK: @memoradum.theatregroup

Σατιρικό Θέατρο

Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης

Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15

Αγλαντζιά, Λευκωσία 2102, Κύπρος

Φωτογραφία 51

Κύπρος : Φωτογραφία 51

Το θεατρικό έργο «Φωτογραφία 51» της Άννα Ζίγκλερ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο το 2015 με την Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της σπουδαίας επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν. Το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα επανέρχεται σήμερα στην επικαιρότητα, αφού θα το φέρει το ρόβερ της ευρωρωσικής αποστολής ExoMars, το οποίο συναρμολογείται στη Βρετανία και θα σταλεί στον πλανήτη Άρη το 2020, και αναμένεται να φτάσει τον Μάρτιο του 2021. Η απόφαση για την ονομασία αυτή βασίστηκε στο ότι «η εξερεύνηση είναι στο DNA του ανθρώπου».

Το έργο διαδραματίζεται στο King’s College του Λονδίνου, 1951-1953. Ένα συγκινητικό και χιουμοριστικό πορτρέτο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, μιας από τις πιο σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα, και του παθιασμένου της στόχου να καθορίσει το περίγραμμα του μορίου του DNA. Μια ομάδα από φυσικούς ξαναζούν το κυνηγητό, αποκαλύπτοντας τα αδόξαστα κατορθώματα αυτής της πρωτοπόρου και της ισχυρά ανεξάρτητης γυναίκας. ‘Ένα έργο για τη φιλοδοξία, την απομόνωση και τον αγώνα για μεγαλείο.

Σε μετάφραση της Ανθής Ζαχαριάδου, ο Ανδρέας Αραούζος σκηνοθετεί την Παναγιώτα Παπαγεωργίου, τον Ανδρέα Τσέλεπο, τον Φώτη Αποστολίδη, τον Πάνο Μακρή, τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον Γιάννη Καραούλη. Σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει η Έλενα Κατσούρη και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης ενώ μουσική συνθέτει ο Γιώργος Κολιάς.

Αγία Νάπα: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 μμ

Εισιτήρια: €15 , €12 (φοιτητές, συνταξιούχοι, ηθοποιοί), €10 μαθητικό από www.tickethour.com.cy και όλα τα ACSCourier.

Πληροφορίες: 7777 7040

Δημαρχείο Αγίας Νάπας

Οδός Αγίας Μαύρης 25

Αγία Νάπα, Αμμόχωστος Κύπρος

Ο Γυάλινος Κόσμος

Κύπρος : Ο Γυάλινος Κόσμος

Υποδεχόμαστε την καινούργια χρονιά με το κλασσικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς, τον εμβληματικό "Γυάλινο Κόσμο" που είναι και το αυτοβιογραφικό έργο του μεγάλου συγγραφέα.

Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Αντρέα Τηλεμάχου ευθύς αμέσως μετά τις γιορτές. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ του Σικάγου σημειώνοντας από την πρώτη στιγμή πρωτοφανή καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και καθιερώνοντας αμέσως τον Ουίλλιαμς ως τον πλέον φέρελπι συγγραφέα της εποχής ενώ μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά στο Μπροντγουέη της Νέας Υόρκης (θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945) όπου ο θρίαμβος συνεχίστηκε και το έργο βραβεύτηκε με το σημαντικό New York Drama Critics Circle Award ως το καλύτερο Αμερικανικό έργο της χρονιάς.Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς- πρόδρομος των μεταγενέστερων μεγάλων θεατρικών επιτυχιών του- και αμέτρητα είναι τα ανεβάσματα του από την 1η παράσταση μέχρι σήμερα τόσο στην Αμερική όσο και διεθνώς-δεκάδες εκατοντάδες είναι οι παρουσιάσεις του και στην Ελλάδα. Θεωρούμε σημαντικό, οι νέες γενιές να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με το σπουδαίο αυτό έργο του κορυφαίου Αμερικανού δραματουργού που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα και βεβαίως οι παλαιότεροι να ξαναθυμηθούν ένα έργο ογκόλιθο του παγκόσμιου θεάτρου-για τους θεατρόφιλους παραμένει ευλογία είτε και πρόκληση κάθε νέο ανέβασμα έργου του μεγάλου θεατρικού ποιητή.Το κλασικό έργο αφορά διαχρονικά τους θεατές, μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων και σήμερα και χτες και αύριο αφού μέσα σ’ αυτό σκιαγραφείται η διαχρονική ανάγκη μας να καταφεύγουμε σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, στο θέατρο ή στο σινεμά, πλάθοντας “έναν γυάλινο εύθραυστο κόσμο” προκειμένου να αντέξουμε τη σκληρή πραγματικότητα που μας συνθλίβει..

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Μια προβληματική οικογένεια του Νότου, με έναν πατέρα μόνιμα απόντα – τελικά αλκοολικό- και μια μητέρα, την Εντουίνα, ημίτρελη και αποκομμένη από την πραγματικότητα, μια αδελφή, τη Ρόουζ, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία κατάλληλη θεραπεία κρίθηκε η λοβοτομή που την κατέστησε άβουλο ενήλικα με παιδικό μυαλό μέχρι τον θάνατο της.. Αυτό περίπου είναι και το κλίμα, ο καμβάς του “Γυάλινου Κόσμου”, του κατεξοχήν αυτοβιογραφικού έργου του Ουίλλιαμς! Η καλλονή στα νιάτα της όπως μας λέει, αλλά και ανισόρροπη πια, Αμάντα Ουίνγκφιλντ, ηρωική και συνάμα αυταρχική μάνα, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια φτωχική γειτονιά του Σαιν-Λούις του Μιζούρι, ζώντας μαζί με τον εικοσάχρονο γιο της Τομ (το πραγματικό όνομα του Ουίλιαμς) που εργάζεται σε αποθήκη παπουτσιών, γράφει ποιήματα,τρέχει στα σινεμά, ξεπορτίζει για ώρες μέσα στη νύχτα.. και τη μεγαλύτερη κόρη της Λάουρα, που, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, κουτσαίνει ελαφρώς.Αντίθετα από τον Τομ, η Λάουρα ζει κλεισμένη στο σπίτι υπομένοντας την ασφυκτική του ατμόσφαιρα, με μόνη διαφυγή τη μουσική που παίζει το γραμμόφωνο του πατέρα της -που τους έχει εγκαταλείψει πια- αλλά κυρίως περνώντας τις ώρες της ασχολούμενη με τη συλλογή της από μικρά γυάλινα ομοιώματα ζώων. Η Αμάντα πιέζει τον Τομ να φέρει κάποιο αγόρι να γνωρίσει στην αδελφή του κι εκείνος καλεί σε δείπνο έναν γνωστό του από τη δουλειά, τον ευπροσήγορο και εμφανίσιμο Τζιμ Ο’ Κόνορ. Ο τελευταίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση να κρατήσει συντροφιά στη Λάουρα- που από την πρώτη στιγμή αναγνωρισε στο πρόσωπο του το αγόρι που της άρεσε στο γυμνάσιο- ενώ όταν θα τους αφήσουν μόνους.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέας Τηλεμάχου

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σόσε Εσκιτζιάν

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Μόνικα Χατζηβασιλείου

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Αντρέας Τηλεμάχου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Σιαφκάλη,Άγγελος Αγαθάγγελος,Βάρσια Αδάμου,Νικόλας Πέτρου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Έλενα Γιώργαλλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Παντελής Χατζημηνάς

ΓΡΑΦΙΚΑ:Θέο Πέτρου

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20:30

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 20:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 70007721

Θέατρο Ανεμώνα

Καντάρας 17

Λατσιά, Λευκωσία Κύπρος

Τηλέφωνο: 70007721

Λεμεσός: Από 18, 19 Ιανουαρίου στις 20:30

Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ

Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76

Λεμεσός, Λεμεσός Κύπρος

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 25877827

Πάφος: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου

Μαρκίδειο Θέατρο

Ανδρέα Γερούδη 27

Πάφος, Πάφος 8010, Κύπρος

Τηλέφωνο: 26932571

Η νύχτα έχει πολλά μάτια

Κύπρος : Η νύχτα έχει πολλά μάτια

Μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου σε δυστύχημα, η Έλεν Κάτγουελ, νεαρή κληρονόμος μιας πλούσιας οικογένειας, πέφτει σε κατάθλιψη. Η στενή της φίλη Σάρα, εκπαιδευμένη νοσοκόμα, τη βοηθά να ξαναβρεί τον εαυτό της και σύντομα η Έλεν γνωρίζει τον Τζων Γουήλερ, ένα μεγαλύτερο της άντρα με ύποπτο επαγγελματικό παρελθόν. Σύντομα παντρεύονται και μετακομίζουν στο Μανχάταν, μαζί με τη Σάρα η οποία εξακολουθεί να εκτελεί χρέη προσωπικής νοσοκόμας και τη Σοφία, τη Σιτσιλιάνα οικονόμο. Η απρόσμενη εμφάνιση του εκκεντρικού τους γείτονα Άπλμπυ, ο οποίος μοιάζει να τους κατασκοπεύει, προκαλεί περαιτέρω εντάσεις στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Υποφέροντας από χρόνια αϋπνία, η Έλεν περιφέρεται συχνά μέσα στο σπίτι τις αυγινές ώρες μέχρι που ένα βράδυ καταρρέει όταν βλέπει ένα πτώμα στο παράθυρο του απέναντι εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο Τζων και η Σάρα επιμένουν ότι πρόκειται για παραίσθηση και ότι θα πρέπει να ξαναμπεί σε εξειδικευμένη κλινική. Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο σκοτεινή.

Απόδοση στα ελληνικά / διασκευή: Χ. Βερίτη.

Παίζουν: Ε. Σερένα, Ι. Ιακώβου, Στ. Γκρέκο, Χρ. Χρυσάνθου, Δ. Δημοσθένους, Μ. Ζίττη, Σκ. Πολυκάρπου, Ν. Χαραλάμπους.

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μ. Παρτζίλη

Σκηνοθεσία: Α. Παίκος.

Κάθε Παρασκευή και Κυριακή από Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου μέχρι Κυριακή, 26 Ιανουαρίου

Ώρα: 20:30 - 21:45

Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ

Ολυμπίας 7

Λυκαβητός

Λευκωσία, Λευκωσία 1070, Κύπρος

Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ

Κύπρος : Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ

Η παράσταση που αγαπήσατε αυτό το καλοκαίρι συνεχίζεται φθινόπωρο και χειμώνα!

Το ερωτικό ειδύλλιο της μοναχοκόρης ενος νεόπλουτου ζεύγους Ελληνοκυπρίων, η σοκαριστική γνωριμία με τους Συμπεθέρους και η ξεκαρδιστική πλοκή του έργου υπόσχονται ανατροπές και μπόλικο γέλιο στους θεατές. Η σκηνοθεσία και η διασκευή των κειμένων της παράστασης θα φέρουν την σφραγίδα του Λώρη Λοϊζίδη.

Πρόκειται για την κυπριακή έκδοση του έργου Συμπέθεροι από τα Τίρανα των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέπα και σε αυτή θα πρωταγωνιστούν οι Λώρης Λοϊζίδης, Φώτης Γεωργίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Σοφία Καλλή,Πένυ Φοινίρη, Μαρίνα Βρόντη,Στέλλα Φιλιππίδου, Γιώργος Ευαγόρου και Σαββίνα Γεωργίου.

Η είσοδος επιτρέπεται ΜΟΝΟ για άτομα άνω των 15 ετών!

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20:30

Στις παραστάσεις εθελοντές από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα θα διεξάγουν δειγματοληψίες για ενίσχυση του αρχείου εθελοντών δοτών του ιδρύματος.

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com/, επιλεγμένα περίπτερα so easy και καταστήματα Stephanis.

Πληροφορίες: 70001910

Παραστάσεις σε Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία

Βάφ'τα μαύρα αλά Κυπριακά

Κύπρος : Βάφ'τα μαύρα αλά Κυπριακά

H ξεκαρδιστική κωμωδία του Μιχάλη Ρέππα και του Θανάση Παπαθανασίου, προσαρμόζεται στην κυπριακή πραγματικότητα και έρχεται για να σας χαρίσει άφθονο γέλιο.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ντίνος Χαραλάμπους πεθαίνει αφήνοντας πίσω του δυο γυναίκες – πρώην και νυν - αλλά και δυο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη. Μια αναποδιά τη μέρα της κηδείας στέκεται αρκετή για να καταλήξουν όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του εκλιπόντος για μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, επιπλοκές και ένα σωρό παρεξηγήσεις. Μια περίεργη γειτόνισσα και η «προστατευόμενη» του κύριου Χαραλάμπους στο γραφείο φέρνουν τα πάνω κάτω στο σπίτι, όπου η κατάσταση ξεφεύγει και δημιουργούνται πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας

Απόδοση Κειμένου στα κυπριακά: Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκας

Σκηνικά - Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Νικος Μυλωνας

Οργάνωση Παραγωγής: Πάνος Στρούθος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκας, Έλενα Ευσταθίου, Έλενα Χριστοφή, Ζωή Κυπριανού, Μιχάλης Μουστάκας, Εύρος Βασιλειου, Μαρία Παπακώστα, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος και Ειρήνη Σαλάτα.

Κρατήσεις:

Τηλεφωνικά στο 70009093

Ηλεκτρονικά στο www.soldoutticketbox.com

Από Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου μέχρι Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 20:30

Αμφιθεάτρο ΠΑΣΥΔΥ

Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη 3

Λευκωσία, Λευκωσία 1066, Κύπρος

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 22844300

Λάρνακα: Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 18:00 & 20:30

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Δημοτικός Κήπος

Λεωνίδα Κιούπη

Λάρνακα, Λάρνακα Κύπρος

Τηλέφωνο: 24665795

Λεμεσός: Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 18:00 & 20:30

Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Αγίας Ζώνης 6

Λεμεσός, Λεμεσός 3027, Κύπρος

Τηλέφωνο: 25377277

Η τριλογία του παραθερισμού

Κύπρος : Η τριλογία του παραθερισμού

Στην αριστουργηματική Τριλογία του παραθερισμού, ο Κάρλο Γκολντόνι σατιρίζει, με πικρό χιούμορ και περιπαικτική διάθεση, τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τη σπατάλη, την επιδειξιομανία, την υπερβολή, την αλαζονεία και τον εγωκεντρισμό. Καυτηριάζει παράλληλα την επιπόλαιη τάση των ανθρώπων να δανείζονται και να ξοδεύουν δίχως μέτρο, που τους οδηγεί μοιραία στην ηθική κρίση και την οικονομική καταστροφή.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς (Το τρίτο στεφάνι, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου) επιστρέφει στη σκηνή του ΘΟΚ, ανεβάζοντας την κλασική διαχρονική κωμωδία του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα. Μαζί του συνεργάζεται μια ξεχωριστή ομάδα συντελεστών και ηθοποιών.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου - Θέλμα Κασουλίδου

Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής

Κίνηση: Μιχάλης Θεοφάνους

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Καίτη Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντίνου, Αντωνία Χαραλάμπους

Παραστάσεις:

Λεμεσός: Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 20.30 (χωρίς υπέρτιτλους στις 25 Ιανουαρίου)

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717, www.thoc.org.cy

Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Αγίας Ζώνης 6

Λεμεσός, Λεμεσός 3027, Κύπρος

Τηλέφωνο: 25377277

Λάρνακα: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 20:30

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Δημοτικός Κήπος

Λεωνίδα Κιούπη

Λάρνακα, Λάρνακα Κύπρος

Τηλέφωνο: 24665795

Πάφος: Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 20:30

Μαρκίδειο Θέατρο

Ανδρέα Γερούδη 27

Πάφος, Πάφος 8010, Κύπρος

Τηλέφωνο: 26932571

Piano & Voice Chapters

Κύπρος : Piano & Voice Chapters

Το Dream Theatre Productions, παρουσιάζει την μουσική παράσταση Piano & Voice Chapters, με την Μάρα Κωνσταντίνου και τον πιανίστα Σάββα Σάββα. Οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται στο κέντρο της παλιάς πόλης και μαζί φτιάχνουν μια μουσικοθεατρική παράσταση, κεφάλαια ζωής γεμάτα αναμνήσεις και ήχους απ΄τα παλιά. Χαρίζοντας στο κοινό τους μια όμορφη νότα από το χθες, το σήμερα και το τώρα. Ένα γλυκό ταξίδι στο χρόνο, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και μυρωδιά τζαζ!

Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου

Παραστάσεις: 1, 8 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 21:30

Πληροφορίες και κρατήσεις: 22 664 697

Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης (παλιά Λευκωσία)

Προσέλευση κοινού: 21:00

Είσοδος: 10 ευρώ

Συντελεστές παράστασης:

Καλλιτεχνική επιμέλεια/Επιλογή τραγουδιών/Σκηνικός χώρος & Επιμέλεια κειμένων: Μάρα Κωνσταντίνου

Επί σκηνής: Σάββας Σάββα / Μάρα Κωνσταντίνου

Κείμενα:Κώστας Μαννούρης / Μάρα Κωνσταντίνου

Ήχος / Φώτα: Κώστας Χαραλάμπους (FX Sound productions)

Επιμέλεια κοστουμιών: Πάνος Γερολεμίδης

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Πόπη Αριστείδου

Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Βαττής

Διεύθυνση Παραγωγής: Dream Theatre Productions

Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης

Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 17

Λευκωσία, Λευκωσία Κύπρος

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 22664697

Το κορίτσι που επιμένει

Κύπρος : Το κορίτσι που επιμένει

Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα

το λένε και τα παραμύθια

η αγάπη μπορεί να κουνήσει βουνά

το ξέρεις πως είναι αλήθεια.

Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, Το κορίτσι που επιμένει είναι ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Ένα κείμενο που μιλάει και «τραγουδάει» για την αγάπη, το όνειρο, τις δυσκολίες, την τόλμη, την προσπάθεια και, κυρίως, για την επιμονή που οδηγεί στην επιτυχία.

Η Μαρίνα Βρόντη, στην πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα στον ΘΟΚ, συνθέτει ένα όμορφο και πολύχρωμο θέαμα, με στήριγμα τη δημιουργική της ομάδα και την αστείρευτη ενέργεια έξι ταλαντούχων νέων ηθοποιών, που τραγουδούν και χορεύουν, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους πάνω στη σκηνή.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που μεγαλώνουν μαζί, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Η μέρα του γάμου τους είναι γιορτινή, γεμάτη γλέντι, χορό, τραγούδι και πολλούς καλεσμένους. Είναι εκεί ακόμα και οι Θεοί – η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και ανάμεσα σε αυτούς, ο Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας όμως ζηλεύει την αγάπη των δύο παιδιών και χαλάει το γάμο, στέλνοντας ένα φίδι που δαγκώνει το αγόρι και το οδηγεί στον Κάτω Κόσμο. Με την προτροπή και τη στήριξη των υπόλοιπων Θεών, το κορίτσι ξεκινάει να βρει το αγόρι, για να το φέρει πίσω στη Γη. Η διαδρομή της είναι περιπετειώδης, γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες, αλλά και αστείες συναντήσεις με μυθικά πρόσωπα. Με δυναμισμό, πείσμα και επιμονή καταφέρνει να εκπληρώσει τον στόχο της, γοητεύοντας με τη φωνή της τον Κέρβερο, κερδίζοντας τη συμπάθεια της Περσεφόνης και πείθοντας στο τέλος τον Πλούτωνα να της επιστρέψει τον αγαπημένο της.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Χορογραφία-Κίνηση: Χλόη Μελίδου

Μουσική διδασκαλία: Ελεονώρα Ρούσσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Μυρτώ Κουγιάλη

Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, από 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, 10.30

Λεμεσός: 

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 10:30  Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Πάφος:

Σάββατο, 7 Μαρτίου, 10:30 Μαρκίδειο Θέατρο

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717, www.thoc.org.cy

Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος

Κύπρος : Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος

Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το υπέροχο παραμύθι «Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος» σε μορφή ενός μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου.

Η πολυαγαπημένη ιστορία «ο Αλαντίν και το Μαγικό Λυχνάρι!» , που προέρχεται από την σπουδαία συλλογή αραβικών παραμυθιών «Χίλιες και Μία Νύχτες», ζωντανεύει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου.

Ακολουθήστε τον Αλαντίν στις περιπέτειές του στη σαγηνευτική Άγκραμπα, ανακαλύψτε το μαγικό λυχνάρι, ταξιδέψτε με το ιπτάμενο χαλί και πολεμήστε τον κακό μάγο!

Ένα φαντασμαγορικό musical, που μιλάει για τις ανθρώπινες αξίες και τη δύναμη της αγάπης, με πολύ χιούμορ, εντυπωσιακές χορογραφίες, περιπέτεια και τραγούδια!

Μια παράσταση που θα λατρέψουν οι μικροί και θα αγαπήσουν οι μεγάλοι.

Το Έργο:

« Εγώ δεν είμαι ήρωας! Κάνω το καλό, γιατί ακολουθώ την καρδιά μου, γιατί χαμογελώ, όταν συναντώ στο δρόμο μου ευτυχισμένους ανθρώπους!»

Στα βάθη της Ανατολής, στη μυστηριώδη πόλη Άγκραμπα, ένας αλητάκος με το όνομα Αλαντίν ονειρεύεται ένα κόσμο χωρίς αδικίες και μίση, μια ονειρική πολιτεία της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης, στο πλευρό της πριγκίπισσας Γιασμίν. Η ζωή του Αλαντίν αλλάζει όταν εντελώς τυχαία τρίβει ένα παλιό λυχνάρι απ’ όπου ελευθερώνεται ένα γλυκύτατο Τζίνι, το οποίο υπακούοντας τις εντολές του νέου του αφέντη, τον μετατρέπει σε πρίγκιπα. Αλλά ο Τζαφάρ, ο κακός μάγος και εχθρός του Αλαντίν, θέλει να κλέψει το λυχνάρι και τις δυνάμεις που αυτό κρύβει, για να κυβερνήσει τον λαό της Άγκραμπα με τη δύναμη και τον φόβο. Ο Αλαντίν τώρα, για να μπορέσει να τον νικήσει και να σώσει τον λαό και την αγαπημένη του πριγκίπισσα, πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρίγκιπας εκεί που μετράει περισσότερο: στην καρδιά!

Το έργο μιλάει για την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την αγάπη και το μίσος. Το παράδειγμα της μεγάλης καρδιάς του μικρού Αλαντίν μας διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να διεκδικούμε με τις πράξεις μας το καλό των πολλών ανθρώπων και όχι των λίγων. πόσο σημαντική είναι η δύναμη της αληθινής δημοκρατίας και ότι τελικά ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία/Διασκευή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη/Διδασκαλία Σκηνικής Πάλης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Χορογραφίες/Κίνηση: JAY ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ & NOUTSA ΠΟΥΛΟΥΖΑΣΒΙΛΙ (Τ.Ε.Α.Μ.)

Σκηνικά/Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Βοηθός Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: ΣΩΣΑΝΑ ΤΟΜΑΖΟΥ

Σχεδιασμός Φωτισμού: ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ

Μουσική Προσαρμογή & Διδασκαλία: ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΟΡΚΑ

Οπτική Επικοινωνία: ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΛΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΝΤΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΑΚΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΒΒΑ, ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, ΕΣΤΕΛΑ ΤΕΜΠΡΙΩΤΗ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

• ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ στις 10.30π.μ.

ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης

Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15

Αγλαντζιά, Λευκωσία 2102, Κύπρος

Email: [email protected]

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 2242160

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Κύπρος : Ο Μικρός Πρίγκιπας

Μια ευφάνταστη, χειροποίητη παράσταση με ηθοποιούς, αυτοσχεδιασμούς, κούκλες και human-puppets που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

Η παράσταση αποτελεί θεατρική μεταφορά του κλασικού αριστουργήματος «Ο Μικρός Πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Η σκηνοθέτιδα Βασιλική Ανδρέου, η οποία συνέλαβε και την ιδέα για την μεταφορά του έργου στη σκηνή, δηλώνει ότι «το μαγικό ταξίδι του μικρού πρίγκιπα, μεταφέρει στα παιδιά ανεκτίμητα μηνύματα ζωής και ταυτόχρονα θυμίζει στους μεγάλους τι πραγματικά έχει ουσία στην ζωή».

«Με την καρδιά βλέπεις πάντα καλύτερα. Την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια», γράφει ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Το έργο που ανεβάζει το «θέατρο ένα» αποτελεί μια ευρηματική παράσταση που μεταφέρει στα παιδιά σημαντικά μηνύματα σε σχέση με την φιλία, την αγάπη και τη δύναμη της φαντασίας. Ταυτόχρονα καυτηριάζει τις συμπεριφορές του κόσμου των μεγάλων που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ματαιοδοξία, εγωισμό, δίψα για εξουσία και λεφτά, απληστία, συμπεριφορές που οδηγούν τους ανθρώπους στη μοναξιά.

Για τη σκηνική μεταφορά του παραμυθιού, οι τρεις ηθοποιοί με ευφάνταστους τρόπους και αυτοσχεδιασμούς, που θα εκπλήξουν μικρούς και μεγάλους, μεταφέρουν αυτά των μηνυμάτων δημιουργώντας μια πρωτότυπη παράσταση.

Γενική επιμέλεια/ κατασκευές: Βασιλική Ανδρέου

Διασκευή: Βασιλική Ανδρέου, Μάριος Στυλιανού

Φωτισμοί: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Παίζουν: Μάριος Στυλιανού, Θέμις Ππόλου, Βασιλική Ανδρέου

Η παράσταση είναι επιχορηγημένη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τακτικές παραστάσεις: Σάββατο στις 3 μμ, Κυριακή στις 11 πμ.

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

*Η παράσταση μπορεί να μεταφερθεί και στο σχολείο σας.

Θέατρο Ένα

Λεωφόρος Αθήνας 4

Λευκωσία, Λευκωσία 1021, Κύπρος

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 22348203

Home