ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι συμβαίνει με το Κτηματολόγιο στη Λάρισα – Μιλά στο onlarissa.gr η διευθύντρια έργων του “Εθνικό Κτηματολόγιο”

Κτηματολόγιο. Μία λέξη που εδώ και πολλά χρόνια φιγουράρει σε κανάλια, προεκλογικές καμπάνιες και ομιλίες. Η δημιουργία του αποτελεί πάγιο αίτημα ετών χωρίς όμως το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Η Άρια Ιωαννίδη, τοπογράφος μηχανικός και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Έργων του φορέα «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», βρέθηκε στη Λάρισα για την επιτήρηση των τοπικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη και αποτελούν μέρος του συνολικού έργου που γίνεται σε όλην την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο πλήρες Κτηματολόγιο στη χώρα μας. Μίλησε αποκλειστικά στο onlarissa.gr για την συνολική πρόοδο του εγχειρήματος, αλλά και για το τι συμβαίνει στη Λάρισα.

Το χρονικό του Κτηματολογίου

«Η κτηματογράφηση είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998» εξηγεί η κ. Ιωαννίδη. «Η προσπάθεια ξεκίνησε με κάποια αρχικά πιλοτικά προγράμματα που τρέξανε σε περιοχές διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Μικρές εκτάσεις. Περισσότερο για να δούμε και να εντοπίσουμε τα ιδιαίτερα ιδιοκτησιακά θέματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε προγενέστερη εμπειρία.»

Αυτά όμως όπως μας ενημέρωσε ήταν τα πρώτα προγράμματα. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πολύ καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες ελέγχου, νομικές διαδικασίες, ενώ ανατέθηκαν και περισσότερες μελέτες. Για να δημιουργηθεί ένα έργο πρέπει να ανατεθεί σε μελετητές, κάτι που γίνεται μέσα από δημόσιους διαγωνισμούς.

Μια δεκαετία μετά την έναρξη των πρώτων προγραμμάτων, το 2008, εντάχθηκαν στην κτηματογράφηση όλες σχεδόν οι μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας. Το 2011 είχαμε δύο μεγάλους διαγωνισμούς με 21 και 14 συμβάσεις αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. «Η συλλογή δηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και έχει ολοκληρωθεί, κάτι που αποτελεί την πρώτη φάση. Βρισκόμαστε στη φάση της ανάρτησης που είναι η δεύτερη και σε κάποιες περιπτώσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.»

Στη συνέχεια η κ. Ιωαννίδη μας εξήγησε, πως από το 2016 ξεκίνησε να κτηματογραφείται ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας που δεν είχε κτηματογραφηθεί μέχρι τώρα, μέρος που καταλαμβάνει μια έκταση της τάξεως των 83 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Οι περιοχές αυτές ανατέθηκαν στις προαναφερθέντες συμβάσεις που είχε υπογράψει το ελληνικό κράτος και αφορούν 57 περιφερειακές ενότητες. «Η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι τελευταίες. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο.»

Κτηματολόγιο και Λάρισα

Η Λάρισα, σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδη, είναι μία από τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, ενώ υπάρχει και παλαιότερο κτηματολόγιο από τα πιλοτικά προγράμματα σε περιοχές όπως η Γιάννουλη και η Φαλάνη. Η κτηματογράφηση της πόλη ολοκληρώθηκε το 2013. Σε περιοχές όπως τα Τέμπη, η Ελασσόνα και ο Τύρναβος έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων και αυτή τη στιγμή «μεταφέρονται» στη φάση της ανάρτησης.

Ο νομός Λαρίσης δεν είχε κτηματογραφηθεί εξ ολοκλήρου βέβαια με περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, Κιλελέρ, Αγιάς, Φαρσάλων και κάποιων προ-Καποδιστριακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελούν νεότερες προσθήκες στο πρόγραμμα. Η συλλογή αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τις 10 Δεκεμβρίου. Τέλος υπογράμμισε πως στην εγγύτερη περιοχή δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς μιλάμε κυρίως για καλλιεργήσιμη γη, γη που ο κόσμος ήδη γνωρίζει πως οριοθετείται. Προβλήματα όμως εμφανίζονται σε άλλες περιοχές που έχουν γνωρίσει εγκατάλειψη για δύο ή περισσότερες γενιές.

Μνημονιακές υποχρεώσεις με deadline το 2021

Η δημιουργία ενός πλήρους κτηματολογίου είναι όμως μεταξύ άλλων και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Όπως αναφέρει η κ. Ιωαννίδη το θέμα παρακολουθείται στενά από τους Θεσμούς και υπάρχει ένα κοινώς αποδεκτό χρονοδιάγραμμα το οποίο ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2021. Ανέφερε ακόμη πως μέχρι στιγμής τηρούνται τα τιθέμενα χρονοδιαγράμματα, οπότε υπάρχει και η περίπτωση συγχρηματοδότησης του προγράμματος.

«Θεωρούμε πως είναι ένας ρεαλιστικός στόχος καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι δηλώσεις. Αυτό που είναι όμως πολύ σημαντικό για την επίτευξη του στόχου είναι η έγκαιρη συμμετοχή του κόσμου στην υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας», ήταν η απάντηση της κ. Ιωαννίδη για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα.

Ο κόσμος ως αρωγός της προσπάθειας

Θεμέλιος λίθος για την αποτελεσματική, γρήγορη και έγκαιρη δημιουργία ενός πλήρους Κτηματολογίου είναι η ανταπόκριση των πολιτών όπως δηλώνει η κ. Ιωαννίδη. «Το έργο στηρίζεται κυρίως στην συμμετοχή του κόσμου. Η υποβολή δηλώσεων είναι υποχρεωτική δια νόμου, υπάρχουν κυρώσεις για την μη υποβολή τους, πέραν όμως αυτών πρέπει ο καθένας να σκεφτεί πως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σιγουρέψει την περιουσία του, καθώς την ορίζει και την οριοθετεί. Κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.»

Για τη ενημέρωση των πολιτών γίνονται συναντήσεις με κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με τοπικούς φορείς ή δημόσιες υπηρεσίες. Η κ. Ιωαννίδη θεωρεί πως χρειάζεται μία μικρή πίεση καθώς είναι μία διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, ενώ συμπλήρωσε πως πολλές φορές ο κόσμος αφήνει τη δουλειά για μεθύστερο χρονικό διάστημα, χωρίς να αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα πολλές φορές της διαδικασίας.

«Όσο πιο μετά αναβάλουμε τη διαδικασία τόσο πιο πολύ θα κοστίζει, καθώς όταν το πρόγραμμα μπει στη διαδικασία της ανάρτησης και δεν έχει δηλωθεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης, τότε θα πρέπει να γίνει ένσταση, ενώ σε ειδικότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αγωγή κάτι που επίσης είναι πολυέξοδο.»

Κτηματολόγιο – ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης

Ολοκληρώνοντας αναφέρει πως αυτή η χρονική περίοδος είναι η μακράν η πιο ευδόκιμη για να κάνει κάποιος την δήλωση των ακινήτων του. «Οι πολίτες έχουν κάθε δυνατή βοήθεια και καθοδήγηση για την υποβολή της δήλωσης τους καθώς υπάρχουν τα γραφεία κτηματογράφησης, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά απλή, με το ακίνητο να οριοθετείται με τη βοήθεια ενός τοπογράφου.»

Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μπορεί να αποτελέσει αρωγός νέων αναπτυξιακών και αγροτικών πολιτικών που χωρίς την ύπαρξη του Κτηματολογίου θα ήταν αδύνατες, καταλήγει η κ. Ιωαννίδη «Είναι ένα πολύτιμο και σύγχρονο εργαλείο.»

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις