ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ανάστατοι χιλιάδες αγρότες στη Λάρισα για το νέο «χαράτσι» για την άρδευση

Στο πόδι βρίσκονται χιλιάδες αγρότες στην περιοχή της Λάρισας και τη Θεσσαλίας γενικότερα, μετά τη γνωστοποίηση του νέου περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης, το οποίο υπέγραψε ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Ντίτορας.

Πρόκειται για ένα τέλος που πολλαπλασιάζει δραματικά το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες, την ώρα που – όπως καταγγέλλουν οι Λαρισαίοι – σε άλλες περιοχές της χώρας αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Για το θέμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συγκάλεσε το πρωί της Τετάρτης ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «σήμερα μαζεύτηκε όλος ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλίας. Οι εκπρόσωποι των αγροτών μέσω των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Υπάρχει μια ανησυχία, η αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους για το νερό, η αύξηση του κόστους παραγωγής , η επιβάρυνση της παραγωγής, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και τελικά αν θα είναι βιώσιμες οι καλλιέργειες ή όχι. Αυτό που γίνεται είναι άδικο, πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Πρέπει να ξαναδεί η αποκεντρωμένη διοίκηση την απόφαση που έβγαλε και καταδικάζει την παραγωγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δημιουργεί πρόβλημα και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής σε μια περίοδο όπου οι αγρότες ήταν έξω και διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος παραγωγής και έρχεται τώρα και προσθέτει άλλο ένα τέλος στο κόστος παραγωγής και μάλιστα στο νερό.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης σημείωσε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα που προέκυψε από την Παρασκευή. Στα γραφεία του ΤΟΕΒ έχει έρθει μια απόφαση από την αποκεντρωμένη διοίκηση με υπογραφή του κ. Ντίτορα και υπεύθυνού του, του κ. Παππά η οποία ουσιαστικά μας λέει ότι πρέπει να μαζέψουμε χρήματα, ότι πρέπει να γίνουμε εισπράκτορες για το κράτος. Αν μιλήσουμε για το βαμβάκι, θα πρέπει να δώσουμε 11 ευρώ ανά στρέμμα ως τέλος, ενώ έχουμε ανταποδοτικό τέλος τα δώδεκα ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 100%. Το ΤΟΕΒ Πηνειού είχε το 2018 100.000 στρέμματα και μιλάμε για χαράτσι κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, είναι χαράτσι τρομερό. Εγώ ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού αρνούμαι να μπω στη λογική να γίνω εισπράκτορας για το κράτος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού από την Καρδίτσα κ. Θανάση Μαρκινού, ο οποίος εξήγησε ότι «δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό της άρδευσης. Είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για τους παραγωγούς μας, για τους διαχειριστές της άρδευσης όπως είναι η ΤΟΕΒ, που μας επιβάλει να εισπράττουμε για λογαριασμό του κράτους ένα επιπλέον χαράτσι. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πρακτική και αν είναι επιβληθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει ατομικά στο χωράφι του κάθε παραγωγού, ανάλογα με την ποσότητα που ξοδεύει. Και είναι βέβαια κάτι πολύ δύσκολο για να μετρηθεί».

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις