ΛΑΡΙΣΑ

Έκοψε την πίτα της η Ένωση Γυναικών Λάρισας (φωτο)

Την καθιερωμένη κοπή πίτας πραγματοποίησε σε μια όμορφη εκδήλωση η Ένωση Γυναικών Λάρισα (ΟΓΕ), την Πέμπτη το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση. Η πρόεδρος κ. Κική Καρυώτη, και μέλος ΟΓΕ, τόνισε στην ομιλία της:

«Ο Σύλλογός μας το Σάββατο έχει εκλογές, στις 5:30 στο Εργατικό Κέντρο. Σας καλούμε όλες να συμμετέχετε στις εκλογές του συλλόγου, να συμμετέχετε στη γενική συνέλευσηκαι να συμμετέχετε σε όλες τις δράσεις το επόμενο διάστημα να δυναμώσουμε το σύλλογο μας. Επίσης κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα έχουμε τη συνάντηση της θεατρικής ομάδας μας στο στέκι. Εκτός από αυτό το Σάββατο που έχουμε τις εκλογές του συλλόγου.

Η ΟΓΕ φέτος επικεντρώνει τη δράση της με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, στην αποκάλυψη του αντιλαϊκού περιεχομένου της λεγόμενης «συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», που αποτελεί κοινή πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης. Γι’ αυτό την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο εμπορικό επιμελητήριο ο σύλλογός μας έχει προγραμματίσει εκδήλωση με αυτό το θέμα και τίτλο της εκδήλωσης: «Οι δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων. Το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού».

Σύμφωνα με τις διακηρύξεις τους, ΕΕ και κυβερνήσεις επιθυμούν να “συμφιλιώσουν” εργασία και οικογένεια. Αυτή και μόνο η πρόθεσή τους δείχνει ότι σήμερα δεν μπορούν να συνδυαστούν οι δύο αυτές πλευρές της ζωής της γυναίκας, γιατί σκοντάφτουν πάνω στις αντιφάσεις της κοινωνίας. Για παράδειγμα, ενώ σήμερα υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες να έχουν όλες οι γυναίκες μια μόνιμη και σταθερή εργασία, εντούτοις η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη μάστιγα για τις γυναίκες.

Στεκόμαστε επίσης σαν ΟΓΕ στην προπαγάνδα που συνοδεύει τους στόχους της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, μέσα από τη γενίκευση της «ευελιξίας στην εργασία». Η ευελιξία προβάλλεται μάλιστα ως μια «επιλογή» που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και ως βασική προϋπόθεση για τη «συμφιλίωση» δουλειάς και οικογένειας.

Αυτό όμως για τις γυναίκες σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους με μισθούς πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, έρμαια της εργοδοτικής τρομοκρατίας όταν μείνουν έγκυες την ίδια στιγμή που οι νόμοι τους αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο της απόλυσής εγκύου, αρκεί οι επιχειρήσεις να αιτιολογούν την απόλυσή της με οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από την εγκυμοσύνη της.

Ας μην πέφτουμε στην παγίδα της μοιρολατρίας και στη λογική του μικρότερου κακού, ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά μοναδικός, αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης».

Στη συνέχεια  η Λίζα Τσιπλίδου, μέλος του ΔΣ έκανε  παρουσίαση της ύλης του τελευταίου τεύχους του περιοδικού της ΟΓΕ, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το περιοδικό αποτελεί εφόδιο στη δράση του συλλόγου για την ενημέρωση των μελών του αλλά και όσες και όσοι το διαβάσουν  θα έχουν την ευκαιρία να  ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τηναντι-ιμπεριαλιστικη δράση και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη  σημασία να την απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες, για την ανάγκη καθολικού και δωρεάν εμβολιασμού των παιδιών,  για την πρόληψη  και προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ανάδειξη των θέσεων της ΟΓΕ σχετικά με την  εκπαίδευση των νέων ανθρώπων από την προσχολική αγωγή μέχρι την πανεπιστημιακή βαθμίδα, τι σχολείο και τι σπουδές έχουν ανάγκη τα παιδιά μας σήμερα; «Γιατί δεν  συμβιβαζόμαστε με το «σχολείο της αγοράς»;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις