ΛΑΡΙΣΑ

Πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για την κάνναβη πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα  (φωτο)

Επιστημονική ημερίδα με θέμα την κάνναβη πραγματοποιήθηκε στο Divani Palace στη Λάρισα  με διοργανωτή το Hempoil Shop που είναι επίσημος αντιπρόσωπος της Enecta.

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί Λαρισαίοι με ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των ομιλητών, φαίνεται πως η φαρμακευτική κάνναβη βοηθάει κάποιους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ο διευθυντής κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.  Δημήτρης Μπόγδανος που ήταν ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, εξηγεί:

«Στην ομιλία μου θα αναφερθώ στην εμπειρία που έχουμε από τα δεδομένα που υπάρχουν τα δημοσιευμένα μέχρι σήμερα στην χρήση της ιδικής κάνναβης σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις και χρόνιου πόνου. Είναι πολύ σημαντικό διότι αυτοί οι ασθενείς πέρα από το χρόνιο πρόβλημα που έχουν, οι περισσότεροι πάσχουν, πονάνε, δεν μπορούν να κοιμηθούν ή είναι καταθλιπτικοί. Και επειδή φαίνεται πως τόσο σε προκλινικές όσο και σε κλινικές μελέτες έχει κάποια επίδραση ανάλογα με την ασθένεια και το πρόβλημα που έχει είναι καλό να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα που οι άρρωστοι συζητάνε μεταξύ τους.  Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κατανόηση και γνώση από τους γιατρούς οι οποίοι και σε άλλες περιπτώσεις όπως στο παρελθόν με τον βελονισμό ή με άλλες αν θέλετε εναλλακτικές θεραπείες, αντιμετωπίζουν με λίγο σκεπτικισμό της ινδική κάνναβη και καλά κάνουν. Σιγά σιγά θα έρθει η γνώση και θα μάθουμε περισσότερα αν πραγματικά βοηθάει, ποιον βοηθάει και που.

Μέχρι στιγμής βλέπω από τους δικούς μου ασθενείς στο ΠΓΝΛ όπου είμαι, ότι έχουν γυρίσει και έχουν πάρει και δεύτερη και τρίτη γνώμη πριν φτάσουν σε μένα, οπότε είναι δύσκολα περιστατικά. Φτάνουν να πάρουν μια γνώμη ενός ειδικού σε πρόβλημα που υπάρχει και δεν το έχουν λύσει οι άλλοι. Άρα είναι δύσκολα περιστατικά. Φαίνεται ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα. Να ξέρετε ότι αυτοί οι άρρωστοι με χρόνια προβλήματα, ζητάνε κάτι μαγικό και μαγικά δεν κάνουν ούτε οι γιατροί, ούτε τα φάρμακα. Παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς μένουν ευχαριστημένοι ακόμη και αν τους βοηθήσει ένα φάρμακο, ένα συμπλήρωμα διατροφής και στην συγκεκριμένη περίπτωση η φαρμακευτική κάνναβη, να τους βοηθήσει λίγο να κοιμηθούνε, ή να τους καταπραΰνει λίγο τον πόνο ή να μπορέσουν να είναι λίγο πιο λειτουργικοί ή να μπορούν να ασκηθούνε. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά και αυτό είναι ενθαρρυντικό και πάνω σε αυτό θα συγκεντρωθούμε».

Ομιλητές στο «Canna pain» ήταν: ο δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Φαρμακευτική κάνναβη – οδηγός χρήσης», Α. Καπαρουδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο «Νομικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, εντός του οποίου φαρμακοποιείται η κάνναβη», η αναισθησιολόγος DEAA, υπεύθυνη Κέντρου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Αθήνα Χ. Καραναστάση η οποία μίλησε  για τη «Βιομηχανική, φαρμακευτική και κλωστική κάνναβη – ποιες οι διαφορές τους και ποια έχει θέση στο φαρμακείο;», ο MPharm – φαρμακοποιός Η. Γραμματικάκης αναφέρθηκε  στην «Κάνναβη και φαρμακευτική αγωγή: αλληλεπιδράσεις, δοσολογία κι ασφαλής χρήση», ο Md, PhD, Φυσίατρος, SFEBPRM στρατιωτικός ιατρός – διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Επιστημονικός συνεργάτης Β΄Νευροχ/κης Κλινικής Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών Ε. Κουλούλας αναφέρθηκε στον «Χρόνιο μυοσκελετικό πόνο και κανναβιδιόλη» και ο διευθυντής κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Μπόγδανος, ο οποίος εστίασε στην «Εφαρμογή της ινδικής κάνναβης στην κλινική πράξη σε ασθενείς με χρόνιο άλγος και ρευματικές παθήσεις».

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις