ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καρδίτσα: Προς δημοπράτηση το Πολιτιστικό Κέντρο στην Παλιά Ηλεκτρική ΚΥΡΙΟ

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την πολιτιστική αναβάθμιση της Καρδίτσας εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή του.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός Πολιτιστικού κέντρου – Εκθεσιακού χώρου στις εγκαταστάσεις της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Δημοτική αγορά της πόλης.

Όπως είναι γνωστό οι αδελφοί Αθανάσιος και Βασίλης Μπρακατσούλας είχαν προσφέρει στον Δήμο Καρδίτσας δωρεάν τόσο την αρχική μελέτη του έργου το 2011, όσο και την επικαιροποίησή της, η οποία αναμένει αυτές τις ημέρες την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για να υλοποιηθεί.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

.Όπως επισήμανε στο KarditsaLive.Net ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, «η αναμόρφωση της Παλιάς Ηλεκτρικής έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε να γίνουν κάποιες συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του έκανε παρατηρήσεις επί της μελέτης η οποία ως γνωστόν είναι δωρεά των αδερφών Μπρακατσούλα. Η εναρμόνιση της μελέτης σε σχέση με τις παρατηρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού απαιτούσε κάποιον χρόνο, ωστόσο αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η έγκριση και ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου. Υπάρχει συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να «τρέξει» το έργο μόλις δοθεί η έγκριση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας πήρε ήδη απόφαση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά τη δημοπράτηση, η εκτίμησή μου είναι ότι σε 10 μήνες περίπου από σήμερα θα έχουμε εργολάβο».

Η Παλιά Ηλεκτρική χτίστηκε το 1910, απέναντι από τη δημοτική αγορά (το αρχικό κτίριο είχε αρχίσει να οικοδομείται το 1904), ενισχύοντας έναν σημαντικό αστικό πόλο στον αντίποδα της κεντρικής πλατείας.

Το συγκρότημα του εργοστασίου αποτελείται από δύο ορθογώνια κτίρια, με παράθυρα πλαισιωμένα από συμπαγή τούβλα, αετωματική επίστεψη με κυκλικό φεγγίτη και δίρριχτες σκεπές. Το ισόγειο λιθόκτιστο κτήριο στέγαζε το μηχανοστάσιο και το διώροφο, τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και την κατοικία του διευθυντή. Τα γραφεία στεγάζονταν σε παρακείμενο χαμηλό κτίσμα.

Τον ηλεκτροφωτισμό της Καρδίτσας είχε αναλάβει με πεντηκονταετές συμβόλαιο ο γνωστός βιομήχανος του Βόλου Μελέτιος Σταματόπουλος. Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι το 1957, οπότε η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψαν στην κυριότητα του Δήμου το 1965.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών να αναστυλωθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς τελικά θα ευοδωθούν.

Η ΜΕΛΕΤΗ

.Σε σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της μελέτης, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1388,74 μ2. Αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης στην πόλη.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια. Το πρώτο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη και το δεύτερο κτίριο που είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ΄επέκταση στη νότια πλευρά του πρώτου με κοινό μεσότοιχο, είχε αρχικά ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το τρίτο ισόγειο κτίσμα είναι ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του δεύτερου και αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί, επειδή δεν έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η συνολική επιφάνεια του πρώτου και δεύτερου κτιρίου είναι 419,15 μ2.

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/14942/240 ΦΕΚ107/ΑΑΠ/04.04.2012 της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου, του κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κήρυξη αφορά όλο το κτίριο Α και το αρχικό τμήμα του κτιρίου Β.

Το έργο αναμόρφωσης της Παλιάς Ηλεκτρικής, αφορά στη λειτουργία του συγκροτήματος ως Πολιτιστικό κέντρο – Εκθεσιακό χώρο.

Για την καλύτερη οργάνωση και διάταξη των χώρων του συγκροτήματος θα κατασκευαστεί προσθήκη με όψη από υαλοπετάσματα που θα αποτελέσει τον χώρο υποδοχής, με διαστάσεις 6,3Χ7,1Χ8,25 μ.

Επίσης θα αντιμετωπιστεί η παθογένεια των κτιρίων με κατάλληλες ενέργειες στατικής αποκατάστασης και κατασκευής στέγης για το κτίριο Β. Έτσι το νέο Πολιτιστικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – foyer, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας.

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει το καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις