ΛΑΡΙΣΑ

Ο 19χρονος καραγκιοζοπαίκτης από την Κρανιά Ελασσόνας στήνει τον μπερντέ του στα ερτζιανά της ΕΡΤ

Ένας Βολιώτης με αγάπη για τον Καραγκιόζη και το ελληνικό θέατρο σκιών, τις τελευταίες εβδομάδες στήνει τον… μπερντέ του στα ερτζιανά. Ο λόγος για τον Νίκο Γκουντούρα, ο οποίος κάθε Σάββατο πρωί μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ Βόλου παρουσιάζει τον κύκλο εκπομπών «Ο Καραγκιόζης πάει ραδιόφωνο».

Ο Νίκος Γκουντούρας, ο οποίος στις αρχές Απριλίου γιόρτασε τα 19α γενέθλιά του και πλέον κάνει τη μαθητεία του ως ηλεκτρονικός στην Αεροπορία Στρατού, γοητεύθηκε από παιδί από τις περιπέτειες του Καραγκιόζη. «Η πρώτη παράσταση που έδωσα; Στο χωριό απ’ όπου κατάγομαι, την Κρανέα Ελασσόνας με θεατές τους παππούδες μου και μία γειτόνισσα. Τότε ήμουν 10 ετών. Μάλιστα, θυμάμαι χαρακτηριστικά τη γιαγιά μου, η οποία πρώτα με… κυνήγησε τότε και φώναζε, γιατί για πανί στο μπερντέ είχα χρησιμοποιήσει το καλό της τραπεζομάντηλο. Ο παππούς μου με είχε βοηθήσει κάνοντάς τον σκελετό κι εγώ είχα τρυπήσει το ύφασμα με πινέζες, για να στερεώσω το τραπεζομάντηλο πάνω στο ξύλο», εξήγησε χαμογελώντας για το πότε ασχολήθηκε με τον Καραγκιόζη, ενώ η πρώτη ανάμνησή του από τον αγαπημένο ήρωα μικρών και μεγάλων χρονολογείται από ηλικία τεσσάρων χρόνων.


Το 2016, όταν φοιτούσε στην α’ τάξη του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει για πρώτη φορά πίσω από ένα μικρόφωνο, κάνοντας έξι ημίωρες εκπομπές με τίτλο «Ο κόσμος του Καραγκιόζη». Ήταν αφιερωμένες στην κουλτούρα του θεάτρου σκιών και μεταδόθηκαν από το web radio του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου. «Τότε πραγματοποίησα ένα παιδικό μου όνειρο», εξομολογήθηκε ο 19χρονος Βολιώτης, ο οποίος από ένα σχολικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, έφτασε μέχρι το «κατώφλι» της ΕΡΤ Βόλου: «Μετέπειτα στη Β’ τάξη του Λυκείου, έλαβα μέρος σ’ έναν διαγωνισμό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας της ΕΡΤ Βόλου. Η 30λεπτη ραδιοφωνική εκπομπή που ετοίμασα τότε είχε τίτλο «Παλιοί Έλληνες Καραγκιοζοπαίκτες». Βασίστηκα στο βιβλίο «Απομνημονεύματα» του Σωτήρη Σπαθάρη, του πατέρα του γνωστού σε όλους μας, Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και σε αφηγήσεις του Θανάση Σπυρόπουλου. Η εκπομπή απέσπασε τότε το πρώτο βραβείο. Φέτος άρχισε άλλος ένας κύκλος ραδιοφωνικών εκπομπών στην ΕΡΤ Βόλου. Κάθε Σάββατο, στις 9.30 το πρωί, παρουσιάζουμε την εκπομπή «Ο Καραγκιόζης πάει ραδιόφωνο», στην οποία μεταξύ άλλων κάνω διασκευές κλασικών έργων του Καραγκιόζη».


Στη συνέχεια ο Νίκος Γκουντούρας αναφέρθηκε στους ανθρώπους που τον βοήθησαν να γνωρίσει καλύτερα τον Καραγκιόζη: «Το καλοκαίρι του 2010 ο θίασος του Θανάση Σπυρόπουλου κάθε Δευτέρα έδινε παραστάσεις στην Εξωραϊστική. Γνωρίστηκα πρώτα με τον γιο του, Κώστα. Τότε ήταν που παρακολούθησα το έργο «Ο Καραγκιόζης, ο Θησέας και ο Μινώταυρος». Με μάγεψε. Είχα δει κι άλλους καλλιτέχνες, αλλά όταν τον παρακολούθησα «ζωντανά», έμεινα με ανοικτό το στόμα. Πολλά χρωστάω και στον Δήμο Βουγιούκα, ο οποίος επίσης υπήρξε μαθητής του Σπυρόπουλου. Γνωριστήκαμε όταν φοιτούσα στην α’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας. Πολύ ποιοτικός άνθρωπος. Προσεκτικός σε όλες τις δουλειές που κάνει και χάρη σ’ εκείνον γνώρισα καλύτερα το θέατρο σκιών. Ένας άλλος που διέκρινε το πόσο αγαπούσα τον Καραγκιόζη ήταν ο φιλόλογός μου στο γυμνάσιο, Διονύσης Λεϊμονής. Είχε πει τότε: «Κάτι πρέπει να κάνω γι’ αυτό το παιδί». Συγκινούμαι μέχρι και σήμερα μόλις το σκέφτομαι. Έπαιρνα τον Καραγκιόζη μέχρι και στο σχολείο. Όταν καμιά φορά βαριόμουν στο μάθημα, έβγαζα το μπλοκ ζωγραφικής και σχεδίαζα φιγούρες. Εκείνη τη χρονιά, μαζί με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές μου, γράψαμε ένα σενάριο. Τίτλος; «Ο Καραγκιόζης ποδοσφαιριστής». Από εκεί ξεκίνησε να «χτίζεται» όλο αυτό το πράγμα, παράλληλα με την ενασχόλησή μου το θέατρο, όπου μ’ έφερε πολύ κοντά η Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, φιλόλογος στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας».
Όσο για το εάν πλησιάζει η στιγμή να δημιουργήσει τον δικό του θίασο; Ο νεαρός Βολιώτης με την απάντηση που έδωσε, έδειξε πως παραμένει προσγειωμένος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο μπερντές κρύβει πολλά μυστικά. Όλο αυτό είναι αυτοσχεδιασμός, ενώ θα πρέπει να συντονίσεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρέπει να είσαι έτοιμος για να βγεις στο κοινό. Να έχεις αρματωθεί σωστά. Νιώθω ότι ακόμη δεν είμαι έτοιμος. Όταν καταλάβεις την ψυχή σου και συναινέσει και ο δάσκαλος, τότε το τολμάς».

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες