ΛΑΡΙΣΑ

Με μεγάλη συμμετοχή φορέων η 4η Οικογιορτή Λάρισας – Δείτε το πρόγραμμα

Η Οικογιορτή Λάρισας έχει ήδη γράψει την δική της ιστορία και φτάσαμε αισίως στην 4η διοργάνωση. Μια μεγάλη διοργάνωση του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής, Φορείς της πόλης, συλλογικότητες και ομάδες καλλιεργητών που ασχολούνται με την διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών .

Συμμετέχουν οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας ως εταίρος της διοργάνωσης , η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, οι Ερασιτέχνες Μπαξεβάνοι, οι Σπορίτες του Κιλελέρ, η ομάδα ΑΥΛΗ της Αθήνας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα .

Πρόθεσή μας είναι να προβάλουμε πτυχές και τάσεις της αγροτικής παραγωγής, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα την βιοποικιλότητα, τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, την φυσική καλλιέργεια, την αυτάρκεια και την βιοκαλλιέργεια. Το μπόλιασμα της συμβατικής καλλιέργειας με τις αρχές της βιοκαλλιέργειας. Παράλληλα η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αλληλεγγύη και την συμμετοχή.Έχει ήδη καθιερωθεί ως Ετήσια Πανελλήνια Διοργάνωση με συμμετοχές απ όλη την Ελλάδα.

Είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν οι καλλιεργητές, να ανταλλάξουν σπόρους, γνώσεις και εμπειρίες .Παράλληλα θα ενημερώνονται οι επισκέπτες για την καλλιέργεια και την σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών, θα ανταλλάσσονται και θα διανέμονται δωρεάν σπόροι και φυτά παραδοσιακών ποικιλιών από ομάδες καλλιεργητών (Σάββατο από τις 10:00 μέχρι 13:00). Θα γίνονται δεκτά ως αντάλλαγμα τρόφιμα μακράς διάρκειας για τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

Οι ομάδες αυτές , αποτελούν ένα πολυδιάστατο και πολύμορφο κοινωνικό κίνημα, με ένα φάσμα ενδιαφερόντων και δράσης, που εκτείνεται από την φροντίδα για τη φύση, το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, μέχρι την διεκδίκηση του δικαιώματος στη καλλιέργεια , την αυτάρκεια και την τοπική ανάπτυξη.

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων θα διανέμει αρωματικά φυτά.

Το Σάββατο 4, και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, θα λειτουργήσουν βιωματικά εργαστήρια και δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, με παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές με σπόρους, λουλούδια και πηλό, κατασκευές αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και πολλές άλλες δράσεις με τη συνεργασία Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, εκπαιδευτικών των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου αλλά και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων πάνω στον άξονα “Φροντίζω το Περιβάλλον – Επανάχρηση, Μεταποίηση, Ανακύκλωση, Μείωση”.

Την Κυριακή 5 Μαΐου το μεσημέρι 11:30-13:30 , σε ειδικό χώρο στο Αισθητικό Άλσος θα γίνει εκδήλωση με τίτλο “Εκλεκτές Τοπικές Γεύσεις” με γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων με την συμμετοχή τοπικών παραγωγών, καθώς της τοπικής ποιοτικής παραγωγής Οίνου, με την συμμετοχή Οινοποιών.

Όλο το διήμερο (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ) θα λειτουργεί «Αγορά Οικοτεχνίας και Χειροτεχνίας», με εκθέτες απ’ όλη την Ελλάδα με στόχο την προβολή και υποστήριξη ιδιαίτερων ποιοτικών προϊόντων οικοτεχνικής παραγωγής .

Οι επισκέπτες για την μετακίνησή τους μπορούν, αντί του Ι.Χ., να χρησιμοποιούν το λεωφορείο Νο 7 του αστικού ΚΤΕΛ σύμφωνα με το πρόγραμμα δρομολογίων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ης ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗΣ
  ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ 2019
ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Υπεύθυνη λειτουργίας των εργαστηρίων: Καλούδη Εύη

A ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. OPEN MELLON: «Αμπελοχραφικός Χάρτης της Ελλάδος » Γυμνάσιο-Λύκειο.
A ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. «Βαρελοδρομίες» OPEN MELLON Γυμνάσιο-Λύκειο
A 11π.μ. – 12μ.μ. Κολώνας Βαγγέλης: Αφήγηση παραμυθιού σχετικό με το περιβάλλον.
A 12π.μ. – 2μ.μ. Κρύστα Μακατού: Αφήγηση παραμυθιού.
A Ιΐπ.μ. – Ιμ.μ. Λέσχες Πολιτισμού Δ. Λαρισαίων – Τα όσπρια ως ψηφίδες στην τέχνη – Κατασκευές με πηλό.
A ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. ΔΡΥΑΣ: « Έπαθλο των πρωταθλητών ,της ανακύκλωσης των μενταγιόν » βιωματικό εργαστήριο σχετικό με την ανακύκλωση.
A ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας: Εργαστήριο και κατασκευές με θέμα την ανακύκλωση.
A ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. ΙΕΚ Δήμητρα
B ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. Λειτουργία ανταλλακτικής δεντροβιβλιοθήκης για ενήλικες από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας.
B ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. Επιδαπέδιο σκάκι: Ενεργοί Πολίτες Λάρισας.
B ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. Εργαστήριο παρασκευής μαρμελάδας-φράουλα – Ενεργοί Πολίτες Λάρισας.
B- ΧΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 10π.μ. -1μ.μ. Φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων στον χώρο καλλιέργειας παραδοσιακών φυτών από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας – Κατασκευή γλάστρας με πλαστικά μπουκάλια.
B Ιΐπ.μ.- Ιμμ Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας Λάρισας: «Παιχνίδια του κόσμου» ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια για όλους.
ΧΩΡΟΣ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

ΙΟπ.μ. – 12μ.μ. «Αμφιθέατρο-τρισδιάστατο φιδάκι», με ζωντανά πιόνια! Όταν το παιχνίδι πηγαίνει από τη σκηνή στις κερκίδες! Για να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι… Ενεργοί Πολίτες Λάρισας
ΑΛΣΟΣ ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. Α.Ο.Ξ. Λάρισας: Αθλητικές δράσεις αντισφαίρισης ξυλορακέτας για μικρούς και μεγάλους.
ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Περίπτερο Δήμου Λαρισαίων ΙΟπ.μ. – 12μ.μ. Διάθεση αρωματικών φυτών και βοτάνων
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ
Δ 10πμ-2μμ 6 ομάδες διάσωσης παραδοσιακών σπόρων προσφέρουν σπόρους και φυτά ανταλλάσσοντας τα με τρόφιμα μακράς διάρκειας. Τα τρόφιμα θα δοθούν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Προμήθεια κουπονιών από τη γραμματεία.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2019
ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Υπεύθυνη λειτουργίας των εργαστηρίων: Καλούδη Εύη

A 11π.μ. – 12μ.μ. Κολώνας Βαγγέλης: Αφήγηση παραμυθιού σχετικό με το περιβάλλον
A 10π.μ. – 2μ.μ. A HOUSE OF ENGLISH: Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 4-12 ετών με θέμα «Τα τέσσερα R ,το μυστικό της ανακύκλωσης ».

Με βιωματικές δράσεις σε Ελληνικά και Αγγλικά τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της ανακύκλωσης.

A 10π.μ. – 2μ.μ. ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας: Εργαστήριο και κατασκευές με θέμα την ανακύκλωση.
A 10π.μ. – 2μ.μ. OPEN MELLON: «Αμπελογραφικός χάρτης της Ελλάδας» -«Βαρελοδρομίες» Γυμνάσιο-Λύκειο
A 12π.μ.-2μμ Ανάγνωση παραμυθιού -Χαρά Αγγελέτου: «Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς.»
A 10π.μ. – 2μ.μ. Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας: Παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο και βιωματική δράση με αντικείμενο την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με την βοήθεια φωτοβολταικού πάνελ.
ΑΛΣΟΣ   Χρύσα Βελησσαρίου Ομάδα forum Εν.Πο.Λ.: Οι κλόουν διαδηλώνουν για το περιβάλλον – Ζωγραφίζουν το δικό τους πανό (ευαισθητοποίηση για τα άτομα με αναπήρια).
B ΙΟπ.μ. – 2μ.μ. Επιδαπέδιο σκάκι: Ενεργοί Πολίτες Λάρισας.
B 10π.μ. – 2μ.μ. Εργαστήρι παρασκευής μαρμελάδας – φράουλα – Ενεργοί Πολίτες Λάρισας.
B 10π.μ. – 2μ.μ. Λειτουργία ανταλλακτικής δεντροβιβλιοθήκης για ενήλικες από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας.
B 10π.μ. – 2μ.μ. Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας Λάρισας: «Παιχνίδια του κόσμου» ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια για όλους.
ΧΩΡΟΣ 1fWii 19iiii ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ μ μμ «Αμφιθέατρο-τρισδιάστατο φιδάκι», με ζωντανά πιόνια! Όταν το παιχνίδι πηγαίνει από τη σκηνή στις κερκίδες! Για να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι… Ενεργοί Πολίτες Λάρισας.
ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ 11:30-13:30
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις ποιοτικών τοπικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους παραγωγούς.

Σάββατο και Κυριακή ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ 10:00 – 22:00

ΣΤΗΝ 4″ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΠΟΡΩΝ:

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ – ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΙ ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ «Η ΑΥΛΗ» ΑΘΗΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – OPEN MELLON – A HOUSE OF ENGLISH – ΔΡΥΑΣ – ΚΠΕ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ΚΡΥΣΤΑ ΜΑΚΑΤΟΥ – ΧΑΡΑ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΑΟΞ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΧΡΥΣΑ ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΟΥ – Δ/ΝΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Σάββατο πρωί:

Μίλτος Τζότζος , Πάρης Μακρής, Θύμιος Μαρτσέλης, Βασίλης Παπάρας, Χρήστος Λάσκαρης, Ντανιέλα Πάβλοβικ, Θανάσης Μακρής Κυριακή πρωί:

Κατερίνα Μπέσσα, Γιώργος Καλαμάρας, Ζωή Καραμαλίγκα,

Μαριάννα Γκουντουβά, Γεωργία Γιωτάκη, Δέσποινα Βανιώτη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις