ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αποκλεισμούς ΑμεΑ, μονογονεϊκών και πολύτεκνων από τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Λάρισας

Έντονες διαμαρτυρίες προκαλούν οι προσφάτως εκθοδείσες καταστάσεις παραθερισμού του ΚΑΑΥ Πλαταμώνα από την 1 Στρατιά.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε επιστολή της η Ένωση Στρατιωτικών Λάρισας, άτομα τα οποία έχουν σύζυγο ή τέκνο ΑΜΕΑ, οικογένειες στελεχών τα οποία απεβίωσαν εν υπηρεσία, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες οικογένειες αν και δικαιούνται βάση της νομοθεσίας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στέγαση, για αδιευκρίνηστους λόγους βρέθηκαν εκτός παραθερισμού.

Η Ένωση Στρατιωτικών Λάρισας κινητοποιήθηκε για τη λύση του προβλήματος στέλνοντας την παρακάτω επιστολή στον Στρατηγό Διοικητή:

“Στρατηγέ, Σας αναφέρουμε ότι, με το (γ) σχετικό κοινοποιήθηκαν στα στελέχη της Φρουράς ΛΑΡΙΣΑΣ, οι μηχανογραφικές, ονομαστικές καταστάσεις κανονικών – αναπληρωματικών δικαιούχων για παραθερισμό στο ΚΑΑΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, κατά τη θερινή περίοδο έτους 2019.

Κατόπιν ενημέρωσης των στελεχών και της εν συνεχείας επικοινωνίας με πολλών εξ αυτών που αποτελούν και μέλη της Ενώσεως μας (Ε.Σ.Π.Ε.Λ), εισπράξαμε την έντονη δυσαρέσκεια, για την διαφοροποίηση των προϋποθέσεων που ελήφθησαν υπόψη για την έκδοση της διαταγής στεγάσεως στα ΚΑΑΥ, σε σχέση με αυτές της περσινής θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι, στελέχη με σύζυγο ή τέκνο ΑΜΕΑ, οικογένειες στελεχών που απεβίωσαν εν υπηρεσία, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και πολύτεκνες οικογένειες (με 4 τέκνα και άνω) απώλεσαν το δικαίωμα στέγασης κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης κατά παρέκκλιση των καθοριζομένων στην Παράγραφο 18β(1) του Παραρτήματος «Α» του (β) σχετικού και κατ’ εφαρμογή των καθοριζομένων στην Παράγραφο 18β(3) του Παραρτήματος «Α» του (β) ομοίου, στεγάζοντας τους σε ποσοστό έως 20% επί των διατιθέμενων οικημάτων ανά κατηγορία (εν ενεργεία, ΜΥ, ΣΕΙΔ, κ.λ.π) σε όλες τις παραθεριστικές σειρές, πλην των 1η , 2η , 3η ,11η και 12η σειρών, όπου διατήρησαν την απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Συναφώς αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην Παράγραφο 2 του άρθρου 6 του (α) σχετικού, καθορίζεται ρητά ο παραθερισμός των παραπάνω κατηγοριών κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τoν συσχετισμό των προαναφερθέντων και την ιεράρχηση των θεσμικών κειμένων, που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις παραθερισμού των στελεχών στα ΚΑΑΥ των ΕΔ, προτείνουμε τα παρακάτω:
α. Την προώθηση προτάσεως τροποποίησης του (β) σχετικού στα πλαίσια των καθοριζομένων του (α) ομοίου.

β. Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας του (α) σχετικού και την εκ νέου έκδοση των ονομαστικών καταστάσεων στεγάσεως στα ΚΑΑΥ.

Ευελπιστούμε για την θετική σας παρέμβαση, διότι οι εν λόγω κατηγορίες των στελεχών μας, αξίζουν την στήριξη στο δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά.

Στρατηγέ, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων, βέβαιοι για τη θετική σας ανταπόκριση και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.”
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Στρατιωτικών κινητοποιήθηκε  για τη λύση του προβλήματος στέλνοντας την παρακάτω επιστολή προς την πολίτικη και στρατιωτική ηγεσία:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

Η ισότιμη αντιμετώπιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί υποχρέωση της σύγχρονης κοινωνίας μας και θα έπρεπε να αποδεικνύεται έμπρακτα από το σύνολο των συναδέλφων και κυρίως από τη στρατιωτική μας ηγεσία. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών άνισης μεταχείρισης των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους και μάλιστα προς όφελος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την (α) σχετική Υ.Α. (άρθρο 6§2), προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση χορήγηση οικημάτων παραθερισμού ΚΑΑΥ σε:

α. Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και τους Διοικητές Μειζόνων Επιτελικών Σχηματισμών.

β. Άτομα τα οποία έχουν σύζυγο ή τέκνο ΑΜΕΑ, οικογένειες στελεχών τα οποία απεβίωσαν εν υπηρεσία, μονογονεϊκές οικογένειες & πολύτεκνες οικογένειες.

Οι παραπάνω (α) και (β) κατηγορίες συναδέλφων, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο της (α) σχετικής Υ.Α. αποτελούν μία και αναπόσπαστη ομάδα ως προς την ως άνω αντιμετώπιση.

Αποτελεί απορίας άξιο το γεγονός ότι τόσο το ΓΕΣ με τη (β) σχετική Διαταγή του (Παράρτημα «Α», §18β(3)) όσο και η 1η Στρατιά με τη (γ) σχετική διαταγή της (§2γ), επιλέγουν, παρά τις προβλέψεις της εξουσιοδοτικής διάταξη του άρθρου 6§3 της ΥΑ, να περιορίσουν καταχρηστικά τη δυνατότητα στέγασης στο προσωπικό της (β) ομάδας σε παραθεριστικές περιόδους αιχμής, ενώ διατηρεί την ίδια πρόβλεψη του νόμου σε περιόδους των άκρων της παραθεριστικής περιόδου. Παράλληλα συνεχίζουν την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στέγαση για όλες τις παραθεριστικές περιόδους, για το προσωπικό της ομάδας (α) έναντι των άλλων (απλών) κατηγοριών αλλά και σε βάρος της κατηγορίας (β). Επιπρόσθετα, το δικαίωμα της κατηγορίας (β) περιορίζεται υπέρμετρα και προς όφελος όλων των απλών κατηγοριών κατά τις περιόδους αιχμής.

Είναι προφανές ότι η παράνομη και καταχρηστική διαφορετική αντιμετώπιση των δύο παραπάνω ομάδων, αποτελεί παρέκκλιση της σχετικής Υ.Α., προσβάλλει το γενικό αίσθημα δικαίου και δημιουργεί μια άνιση μεταχείριση εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (περιορίζοντας ακόμη και των δικαιωμάτων ανθρώπων που επιμελούνται ΑΜΕΑ), προς όφελος της Στρατιωτικής ηγεσίας…!
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) κατόπιν του (δ) σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ζητά την άμεση διόρθωση της παραπάνω αδικίας κατ΄ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας του (α) σχετικού με την εκ νέου έκδοση των ανακοινωθέντων, ονομαστικών καταστάσεων στεγάσεως στα ΚΑΑΥ, έτσι ώστε η Στρατιωτική ηγεσία να αποδείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο, ειδικά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η καταχρηστική ρύθμιση του θέματος είναι ελεγχόμενη τόσο ηθικά (περιορισμός του δικαιώματος των ΑΜΕΑ), όσο και νομικά, αφού αντίκειται στον σκοπό και την πρόβλεψη του νόμου (ΥΑ).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις