ΛΑΡΙΣΑ

Σεμίνα Διγενή από Λάρισα: Εμάς τους Έλληνες μας έκανε ξεχωριστούς, ακόμη και εν μέσω κρίσης, ο πολιτισμός (φωτο)

Στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα Τρίτη η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ κ. Σεμίνα Διγενή σε εκδήλωση – συζήτηση της κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ με Θέμα: «Πολιτισμός για όλους. Πολιτισμός παντού».

Εκτός από την κ. Διγενή μίλησαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας κ. Πέτρος Κρίκης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Σίμος Αχιλλέας.

Η Σεμίνα Διγενή τόνισε στην ομιλία της:

«Αυτό που έκανε εμάς τους Έλληνες ξεχωριστούς, ακόμη και σε καιρό δοκιμασιών και  κρίσεων, ήταν  ο πολιτισμός.

Δικαίωμα σε τέχνη και πολιτισμό, έχουν όλοι οι πολίτες.

Βέβαια, η  ουσιαστική ενασχόληση με τον πολιτισμό, προϋποθέτει να έχεις δουλειά, σπίτι με ρεύμα και νερό, να έχεις φαγητό και ικανοποιητικές παροχές παιδείας, υγεία,ς πρόνοια. Όλα όσα τώρα, στερείται μεγάλο τμήμα του λαού.

Η τέχνη είναι ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς

διαμόρφωσης κοινωνικής και  πολιτικής συνείδησης.

Κάτι τέτοιες  προεκλογικές μέρες, με έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, σκέφτομαι αυτό που είπε  κάποτε ο Αισχύλος: “Δεν είναι οι όρκοι που μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τους όρκους”. Είναι χρήσιμο να το θυμηθούμε την Κυριακή , στις κάλπες. Να επιλέξουμε τους έντιμους, τους καθαρούς,  οι μαχητές, που  δεν μας παραπλάνησαν ποτέ.

Η άκρατη παροχολογία  των ημερών,  προκαλεί συνειρμό με τον  Αριστοφάνη, να “παροχολογεί” στους “Όρνιθες”: “Θα χωρομετρήσω τον αέρα και θα σας τον μοιράσω για χωράφια”.

Κι έρχεται κάπου στο 1500 μΧ, ο Νικολό Μακιαβέλι (πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης για τους θαυμαστές του,  κυνικό κτήνος, ταυτισμένο με τη διαφθορά, για τους υπόλοιπους), να στηρίξει τους …χορηγούς του, λέγοντας: ” Σ έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι να παραβεί μια υπόσχεση.”  Ή “Υπόσχεση που δόθηκε, ήταν αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε, αναγκαιότητα του παρόντος”.

Δεν άρεσε τυχαια ο “Ηγεμόνας” του, σε Χίτλερ -Μουσολίνι.

Ο  Μπρεχτ όμως υπογράμμιζε:  «Στην τέχνη, το να είσαι απολίτικος, σημαίνει ότι διάλέξες το στρατόπεδο αυτών, που κρατούν τα ηνία της εξουσίας».

Η νέα αποστολή του πολιτισμού, είναι να συντελεί στη διαμόρφωση κουλτούρας, που  μπορεί να αντιμετωπίζει το ρόλο των νέων ιδιοκτητών του πλούτου. Να αντιλαμβάνεται τα

επικίνδυνα παιχνίδια και τις παγίδες που στήνονται.

Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του, δεν είναι να «φέρει τζίρο και χρήμα» σε αυτούς που έχουν ήδη, ούτε να κάνει ευχάριστη και ελκυστική τη στασιμότητα ενός κόσμου που σαπίζει. (….)

Σήμερα, καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες κα,  στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, υποστηρίζουν δυναμικά το ΚΚΕ. Περισσότερα από 400 προσωπικότητες είναι μαζί μας (…).

Για να είναι η φωνή όλων μας πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί ακόμη καλύτερα το ΚΚΕ να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις εξελίξεις.

Μην ξεχνάμε.

Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο και του πνεύματος στην ύλη».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες