Λευτέρης Παπαστεργίου

Έχουμε σίγουρα εκλογές;

Έντεκα μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αν δεν υπήρχαν τα δελτία τύπου των υποψηφίων βουλευτών, τίποτα δεν θα θύμιζε πως έχουμε εκλογές. Κανείς δεν συμμετέχει, κανείς δεν συζητά, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με την επόμενη μέρα της χώρας.

Οι πολίτες, εν πολλοίς, έχουν αποκρυσταλλώσει την άποψη πως «το παιχνίδι δεν γυρίζει». Τις τελευταίες δεκαετίες που θυμάμαι τις εκλογικές διαδικασίες ήταν ελάχιστες οι φορές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπου το αποτέλεσμα τους είχε προεξοφληθεί σε τέτοιο βαθμό, τόσες μέρες πριν την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Ωστόσο σε καμία από τις προηγούμενες –σχετικά παρόμοιες- προεκλογικές περιόδους δεν υπήρχαν τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να προσέδιδαν σε αυτές τόσο υψηλό βαθμό σπουδαιότητας, ανεξαρτήτως αν κάθε εκλογική διαδικασία είναι εξ ορισμού ένα μείζον γεγονός.

Η χώρα καλείται να πορευτεί σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο, χωρίς να έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες που την οδήγησαν στην χρεοκοπία, την ίδια στιγμή που το γεωστρατηγικό περιβάλλον στα σύνορά της μοιάζει έτοιμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να εκραγεί.

Ο πολίτης έχοντας περάσει όλα τα στάδια της απογοήτευσης και του θυμού μοιάζει ανήμπορος να παλέψει για το δικό του μέλλον. Μοιάζει παραιτημένος και αδιάφορος. Καμία ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα, καμία προσπάθεια ενεργοποίησης του κοινωνικού σώματος στην κατεύθυνση της οριστικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Οι συνθήκες αυτές επιτρέπουν ακόμα την εμφάνιση ψευδεπίγραφων διλημμάτων και την παρουσία πολιτικών τσαρλατάνων, οι οποίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται ως «σωτήρες». Την ίδια ακριβώς στιγμή κάποιοι «σοφοί πολιτικοί δημογέροντες», ενώ θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τη σκηνή, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους για την χρεοκοπία της χώρας, ονειρεύονται επιστροφή και δάφνες.

Η 8η Ιουλίου θα είναι μια μέρα δύσκολη. Μια μέρα που θα συγκρουστούν όλες οι αντιλήψεις για το μέλλον με την υφιστάμενη, βαλτωμένη, ελληνική νοοτροπία. Αντί αυτό να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου, οι «πολιτικοί» συμπεριφέρονται σα να βρίσκονται στα τέλη του 20ου αιώνα και οι «πολίτες» σα να έχουν φύγει για διακοπές.

Είναι προφανές πως θα ζήσουμε –και πάλι- δύσκολες καταστάσεις, απόρροια των δικών μας –πρωτίστως- επιλογών…

 

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις