ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μια διαφορετική εβδομάδα έρχεται στη Λάρισα,  «Χωρίς Αυτοκίνητο» – Όλη η πόλη μια γιορτή!

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής κινητικότητας στη Λάρισα, με πολλές δράσεις όλη την ερχόμενη εβδομάδα από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 22 του μήνα, μια εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα για κάποιες ώρες δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στην πόλη.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Για τα όσα θα γίνουν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης στο δημαρχείο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Στις  εκδηλώσει αυτές ο δήμος μας συμμετέχει κάθε χρόνο, όμως φέτος είναι ιδιαίτερη η συγκεκριμένη γιορτή γιατί τα χαρακτηριστικά πλέον που διαμορφώνει η Λάρισα επιβάλλουν να μιλήσουμε πολύ περισσότερο για τα στοιχεία αυτής της βιώσιμης κινητικότητας η οποία βέβαια έχει ως συστατικό της στοιχείο την αειφορία και ενσωματώνει καινοτομίες, τεχνολογική επανάσταση, κλιματική αλλαγή σε ότι αφορά τον δημόσιο χώρο και την κίνηση των πολιτών. Η φετινή εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία.

Όταν ο δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα που αφορά αυτά τα δύο στοιχεία είναι σημαντικό να συμμετέχει ο ίδιος ο πολίτης διότι για το καλό του πολίτη γίνονται όλα αυτά.

Θα υπάρξουν πολλές εκδηλώσεις που γίνονται σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους κ.κ. Σούλτη και Σάπκα. Η πόλη βρίσκεται στον πυρήνα της εξέλιξης ενός προγράμματος απόδοσης με τεχνικά έργα δημόσιου χώρου στον πολίτη για να περπατά και να ποδηλατεί με ασφάλεια.  Είναι το γνωστό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας μικρό δείγμα του οποίοΥ είδαμε στην προηγούμενη θητεία στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Φιλελλήνων Βενιζέλου κλπ. Ο δήμος Λάρισας έχει ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ένα βάθος 15ετίας. Υλοποιούμε έργα που συνεχίζονται και έτσι θα μπορούμε να χαρούμε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό στην πόλη και να βγάλουμε από την ζωή μας την αλόγιστη χρήση του αυτοκίνητου μέσα στο κέντρο της  πόλης. Αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα του αυτοκινήτου αλλά αυτό που γίνεται πια στη Λάρισα έχει το στοιχείο του περιορισμού του χώρου σε όφελος του αυτοκινήτου και σε βάρος του ίδιου του πολίτη.

Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε σημαντικά αντιλήψεις και διαδικασίες με έργα και με μια πολιτική που θα πάρει πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε αυτή την θητεία με στόχο τΗν αλλαγή όλων των συμπεριφορών των συμπολιτών Μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμμετέχουν πολλοί φορείς σε αυτές τις εκδηλώσεις, όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τα ΚΔΑΠ, Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πηνειός, ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, το Αστικό ΚΤΕΛ, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πολλοί άλλοι σύλλογοι που θα συμμετέχουν στην πεζοπορία της Κυριακής.

Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε πολίτη ότι πρέπει να αλλάξουμε τη Λάρισα, όλοι μαζί με νου και γνώση του τι πάμε να φτιάξουμε.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, όταν κλείσουμε το κέντρο της πόλης από τα αυτοκίνητα και θα δοθεί χάρτης για να μην ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί . Θα γίνουν εκδηλώσεις με πεζοπορία, πολιτιστικές εκδηλώσεις και το Αστικό ΚΤΕΛ για παιδιά κάτω από 18 ετών από 10πμ-2μμ  θα έχει δωρεάν μεταφορά, ενώ θα υπάρξει μισό εισιτήριο για τους ενήλικες.

Όλα αυτά έχουν σκοπό το κέντρο της πόλης να μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή με μουσικές και άλλες δράσεις.

Δεν αφήσαμε έξω και τα άτομα με αναπηρίες. Σε όλα τα μουσεία της πόλης  υπάρχουν πια θέσεις στάθμευσης με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν και εκεί που δεν υπήρχαν. Βρισκόμαστε στην φάση προκήρυξης για μια σημαντική μελέτη για το θέμα αυτό.

Τα «μπράβο» για όλα αυτά που γίνονται είναι πολλά και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε πέρα από τις ορισμένες γκρίνιες για παρκαρίσματα».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σούλτης επισήμανε: «Να συμπληρώσω ότι θα γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις για το ποδήλατο την Τετάρτη και την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας. Και επίσης μια μεγάλη ποδηλατοδρομία που θα έχει την διαδρομή που θα έχουν οι ποδηλατόδρομοι της Λάρισας όταν είναι έτοιμοι. Όσοι λάβουν μέρος θα πάρουν κουπόνι για να συμμετάσχουν σε κλήρωση 20 ποδηλάτων. Επίσης, μια σημαντική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή θα γίνει την Τετάρτη».

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ  ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

Τέλος ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Πάνος Σάπκας σημείωσε: Από την μεριά μας σχεδιάσαμε κυρίως για την Κυριακή, τρεις συναυλίες στους δρόμους και αθλητικές δραστηριότητες. Να σταθώ όμως στις διαβάσεις. Πρόκειται για ασφαλή μετακίνηση και δώσαμε εκεί έμφαση. Διαλέξαμε 5 διαβάσεις πεζών στη Λάρισα όπου παιδιά που κάνουν γκράφιτι θα ζωγραφίσουν έντονα τις διαθέσεις αυτές για να δείξουμε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία. Σε άλλα 5 σημεία όπου υπάρχουν ράμπες, αυτές θα βαφούν με ειδικά χρώματα για να αποτρέψουμε τους ασυνείδητους οδηγούς να παρκάρουν εκεί».

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες