Βασίλης Ζωγράφος

Στόχος της κυβέρνησης και η Παιδεία

Tου Βασίλη Ζωγράφου

Η κυβέρνηση παρουσίασε τις αντιλαϊκές προθέσεις της με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020.

Μέρος της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης είναι και η μείωση των δαπανών που επιχειρεί στο νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση. Αφήνω την αήθη επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τις δικές της αντιδραστικές πολιτικές και στην παιδεία.

Η απόφαση του υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε. Είναι φανερή η προσπάθεια της ΝΔ να δώσει χώρο, ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση, με όλες τις συνέπειες για τα φτωχά και  λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ιδεολογικές εμμονές, παραποιεί τα πραγματικά στοιχεία, είναι εκφραστής νεοφιλελεύθερων και αυταρχικών προκαταλήψεων. Είναι στην λογική της χρησιμοποίησης των ΜΑΤ και των υπόλοιπων δυνάμεων καταστολής ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια. Η οπισθοχώρηση είναι ολοφάνερη.

Έχουμε μια σειρά μέτρων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που συρρικνώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και την υποβαθμίζουν.

Η κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών, η  αυθαίρετη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, η υποχώρηση στις συντεχνιακές πιέσεις, η κατάργηση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πολλά άλλα αυτό δείχνουν.

Οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι αυθαίρετες και η πολιτική τεκμηρίωση άκυρη.

Το υπουργείο ισχυρίζεται πως τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν μόνο ως προεκλογικές δεσμεύσεις. Είναι ένα εντελώς άστοχο επιχείρημα. Η πολύμηνη διαβούλευση των πρυτανικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας και όχι μόνο, το διαψεύδουν. Η αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ επιτεύχθηκε μέσω ολοκληρωμένων νόμων για κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά. Η αναφορά στην έλλειψη μελέτης σκοπιμότητας για τα νέα τμήματα, είναι μια αστεία δικαιολογία για την ακύρωσή τους.

Επιπρόσθετα, η προσπάθεια φίμωσης της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, με την κατάργηση του ασύλου, θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Η μεταστροφή θα αρχίσει από την ΑΣΟΕΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες