ΛΑΡΙΣΑ

Βλαχογιάννι, Ευαγγελισμός, Συκέα, Μαγούλα αναβίωσαν τα Λουκατσάρια

Λοκατσάρια…Λουκατσάρια…Λογκατσάρια…Ρογκατσάρια

Όπως και να τα αποκαλέσεις, αποτελούν έναν υπέροχο παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, την Πρωτοχρονιά το πρωί με μουσική, πρόζες και χορό, τραγούδι και κεράσματα!

Το αρχαιοελληνικό διονυσιακό έθιμο που αναβιώνει επί εκατοντάδες χρόνια στην επαρχία Ελασσόνας και στα Γρεβενά θυμίζει στους παλαιότερους και διδάσκει τους νεότερους την παράδοση και τα έθιμα της κάθε περιοχής.

Τα δύο κύρια πρόσωπα του δρώμενου είναι ο Αράπης (ή Αλή ή Ρογκατσάρης) και η Μπούλα (η νύφη). Ο Αράπης βάφεται με φούμο, ενώ ντύνεται με βαριά ρούχα όπου έχουν κρεμαστεί πάνω κουδούνες, για να φαίνεται επιβλητικός και τρομαχτικός. Η Μπούλα είναι συνήθως κάποιος νέος που ντύνεται και βάφεται γυναικεία. Τριγύρω τους υπάρχουν κάποιοι ντυμένες λεβέντες (καπεταναίοι ή και άλλες παραδοσιακές φορεσιές). Σε κάποια χωριά υπάρχουν ακόμη και ζώα στα δρώμενα, αφού κάποιοι ντύνονται καμήλα – μάλλον συνδέοντας το έθιμο με χριστιανικές καταβολές, εξαιτίας των τριών Μάγων με τα δώρα. Η κουστωδία κάνει το γύρο του χωριού όπου καταλήγει στην πλατεία, ξεκινώντας το γλέντι.

Έτσι και φέτος Βλαχογιάννι, Ευαγγελισμός, Συκέα και Μαγούλα μαζί με τους τοπικούς συλλόγους αναβίωσαν το τοπικό έθιμο στη Ποταμιά και καλωσόρισαν το νέο έτος με τραγούδι και χορό!

Τίμησε με την παρουσία του στο Βλαχογιάννι ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: elassona-city.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες