ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έριξε αυλαία η πιάτσα του «Μικρού» Πρ. Ηλία στη Λάρισα! Η προσπάθεια να την… αναστήσουν (φωτο)

Μέχρι πρόσφατα έσφυζε από ζωή, μια πλατεία – πιάτσα και μάλιστα από τις πιο πολυσύχναστες στη Λάρισα.

Μπαράκια που άφησαν ιστορία, café που για χρόνια αποτέλεσαν το στέκι για χιλιάδες Λαρισαίους που έβρισκαν εκεί …απάγκιο για να περάσουν μερικές στιγμές μακριά από την βαβούρα της πόλης τα μεσημέρια, απολαμβάνοντας το καφεδάκι τους, την μπύρα ή το κρασί τους, ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού.

Όσο για τα βράδια… η πλατεία του Προφήτη Ηλία στην συνοικία της Νεράιδας -γιατί για αυτή ο λόγος- έπαιρνε «φωτιά» καθώς τα café μετατρέπονταν σε μπαράκια με τα ντεσιμπέλ να χτυπάνε …κόκκινο και τους θαμώνες γλεντούν και να χορεύουν μέχρι πρωίας, κυρίως με λαϊκά άσματα.

ΜΑΓΑΖΙΑ – ΟΡΟΣΗΜΟ

Για περίπου δέκα και πλέον χρόνια ο …μικρός Προφήτης Ηλίας (όπως τον ονομάζουν οι Λαρισαίοι) βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της διασκέδασης. Όχι πολλά μαγαζιά, 4-5, αλλά έκαναν την διαφορά. Ποιος ξεχνάει την «Σύνοδο» όπου για πολλά χρόνια με συγκεκριμένη πελατεία αποτέλεσε στέκι για πάρα πολλούς Λαρισαίους. Αγαπημένο «σποτ» και οι πάλαι ποτέ «Σκιές» στην άλλη γωνία, σχεδόν αντικριστά με την «Σύνοδο», η οποία αργότερα έγινε «Οξυγόνο» και χάρισε επίσης μεγάλες στιγμές στην διασκέδαση της Λάρισας, τόσο τα βράδια όσο και τα μεσημέρια.

«Δυνατό» στέκι και το ακριβώς απέναντι μαγαζί, το περίφημο “Meet me”. Καφεδάκι όλη μέρα, το βράδυ ποτό συνοδεία με φαγητό και γλέντι μέχρι το πρωί κάτω από τους λαϊκούς ήχους της εποχής.

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά αποτέλεσαν «ορόσημο» για τη Λάρισα και ήταν δυνατά συνδυασμένα με την πλατεία του Προφήτη Ηλία όταν ήταν στις δόξες της. Όχι όμως ότι δεν υπήρξαν και άλλα που επίσης αγάπησαν οι Λαρισαίοι.

Πλέον όμως ο …μικρός Προφήτης Ηλίας δεν θυμίζει στο ελάχιστο τις ένδοξες στιγμές που έζησε η πλατεία από πλευράς διασκέδασης.

Τα τελευταία χρόνια άρχιζε να «βουλιάζει» η περιοχή και τα καταστήματα εστίασης άρχισαν να κλείνουν ένα ένα, αφού οι δυνάμεις τους, τους εγκατέλειπαν από την στιγμής που πρώτοι εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη πιάτσα οι Λαρισαίοι.

Δεν είναι μόνο θέμα μόδας που πέρασε, διότι παίζει σημαίνοντα ρόλο και αυτό, ειδικά για τον Λαρισαίο που αρέσκεται να πηγαίνει όπου ο …πολύς λαός. Είναι το γεγονός ότι η αποκέντρωση που υπήρχε πριν 10-15 χρόνια στη Λάρισα σε ότι αφορά την διασκέδαση, έπαψε να υφίσταται. Γι’ αυτό και «βούλιαξε» αρχικά η Νεάπολη και έπειτα ο Προφήτης Ηλίας.

Ο Λαρισαίος άρχισε για πολλούς και διάφορους λόγους να …μαζεύεται ξανά στο κέντρο, Ταχυδρομείου, Δικαστικό, Φρούριο. Πλέον θέλει την ευκολία του, είτε για οικονομικούς λόγους, καθώς το κέντρο είναι πιο προσβάσιμο για όλους, είτε για πρακτικούς λόγους.

Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα, ότι εδώ και μερικούς μήνες και οι τελευταίοι των …Μοϊκανών, εγκατέλειψαν τον Προφήτη Ηλία. Πλέον η πλατεία είναι ερημωμένη σε ότι αφορά τα μαγαζιά καθώς δεν έχει μείνει ούτε ένα για να θυμίζει το ένδοξο πρόσφατο παρελθόν.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πάρα πολύ σύντομα η πλατεία θα αναστηθεί ξανά, διότι δύο μεγάλες αλυσίδες καφέ της Λάρισας, ετοιμάζονται να ανοίξουν cafe στην παλιά πιάτσα.

Έτσι μπορεί η νύχτα να μην ξαναζωντανέψει, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά η μέρα θα αρχίσει και πάλι να σφύζει από ζωή στην περιοχή!

Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες