ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ιερώνυμος Λαρίσης: «Πρώτη φορά παρακαλούσα ανθρώπους να φύγουν από τους Ναούς» – Τι είπε για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις το Πάσχα

Για μια πληθώρα θεμάτων μίλησε στο Astra TV ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας πως για πρώτη φορά παρακαλούσε ανθρώπους να φύγουν από τους ναούς, ενώ ο ρόλος του είναι να τους φέρνει σε αυτούς.

Παράλληλα ερωτηθείς για το τι θα γίνει το Πάσχα τόνισε, πως δεν μπορεί να φανταστεί ο ίδιος πως τη Μεγάλη Πέμπτη δεν θα έρθει ο κόσμος να κοινωνήσει και υπεραμύνθηκε ξανά τη θέση της εκκλησίας για το ότι δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από τη Θεία Κοινωνία.

Παρά ταύτα, ο ίδιος θα περιμένει οδηγίες για το τι θα συμβεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ελπίζοντας όπως είπε «να σωθεί κάτι από το Πάσχα».

«Αυτό που είπαμε εμείς ήταν ότι ο ιός δε μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία, όχι στους ιερούς χώρους», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος. Έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου μάλιστα για τον ασπασμό των εικόνων από άτομα που νοσούν όχι μόνο από κορωνοϊό αλλά και άλλες μεταδοτικές παθήσεις. Προέτρεψε δε τους πάντες να ακούν τις υποδείξεις των ειδικών.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε πω η εκκλησία κατανοεί το τι πρέπει να γίνει, ενώ είπε πως σήμερα επισκέφθηκε τους ναούς της Λάρισας για την επιβολή των μέτρων. «Έχουμε βρεθεί σε μια δύσκολη θέση», παραδέχθηκε ο Μητροπολίτης για να δηλώσει πως ήταν πιο εύκολο για την ίδια την εκκλησία να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση για αυτή καθώς δεν μπορούσε να διώξει τον κόσμο. Ακόμη τόνισε πως αποτελεί ανάγκη, να κλείσουν οι εκκλησίες.

Ερωτηθείς για την κριτική ότι η Εκκλησία άργησε να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά , απάντησε πως η Εκκλησία δεν έχει τη δύναμη να πιέζει και να υποχρεώνει, αλλά θα πρέπει να κατορθώνει κάτι τέτοιο μέσω της πειθούς.

Οι «αντιρρησίες»

Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και άλλους πιστούς οι οποίοι «δεν μπορούν να δεχθούν να σταματήσουν οι λειτουργίες».

Μάλιστα για τους ηλικιωμένους είπε χαρακτηριστικά πως έχουν διαμορφώσει μια δική τους νοοτροπίας και πολλές φορές δεν ενημερώνονται, ενώ ακόμη και όταν ενημερώνονται δεν εμπιστεύονται αυτά που ακούν.

Πνευματικές και οικονομικές διαστάσεις

Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι γύρω από την Εκκλησία υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες (όπως για παράδειγμα οι ανθοπώλες) οι οποίοι θα πληγούν σοβαρά από το κλείσιμο των εκκλησιών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες