ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τα προβλήματα σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σχετική έρευνα.

Εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Διαπιστώνει «απόλυτη εγκατάλειψη», ακόμα και σε περιοχές που κατά την περίοδο των γιορτών θα αποτελέσουν δημοφιλείς προορισμούς.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ εντόπισε «ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων με έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα», «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, πληρωμάτων ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού», «εργαστήρια που δεν λειτουργούν», «δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο και ταβάνια που στάζουν».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων ονομάστηκαν οικογενειακοί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του δήμου και εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους»!

Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2.000 αγροτικοί σε 7.500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3.300 υπάλληλοι στις 10.000 οργανικές θέσεις.

Πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές δεν υπάρχουν πληρώματα ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα, αφού τα τοπικά Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό κάταγμα, αφού δεν διαθέτουν ειδικευμένους γιατρούς.

Η Ομοσπονδία παραθέτει και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση σε 50 Κέντρα Υγείας της χώρας:

«ΓΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά χωρίς ορθοπεδικό και χωρίς πλήρης κάλυψη με ασθενοφόρο. Πάρα πολλές φορές καλούν βοήθεια από Κ.Υ. Κλειτορίας, Κ.Υ. Ακράτας ή Γ.Ν. Αιγίου και, εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα φθάσει. Σε καλές όμως ημέρες, λόγω της δύσβατης οδού, φθάνει το ασθενοφόρο σε μία με μιάμιση ώρα, εάν και εφόσον δεν είναι σε άλλο περιστατικό.

Κ.Υ. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Με ένα ασθενοφόρο, που, όταν είναι σε αποστολή και σε βοήθεια στα Καλάβρυτα, αφήνει μία δύσβατη περιοχή με 30 και πλέον χωριά ακάλυπτη. Πολλές φορές μένει ακάλυπτο από γιατρούς, γιατί οι γιατροί καλούνται για κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων.

Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Δεν έχει ασθενοφόρα και καλύπτεται από τον Πύργο, που απέχει 63 χλμ. Δεν εφημερεύει καθόλου τρία Σαββατοκύριακα.

Κ.Υ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ: Χωρίς μικροβιολογικό με μία παιδίατρο, η δεύτερη βρίσκεται με μετακίνηση στο Νοσοκομείο Βόλου.

Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ: Χωρίς μικροβιολογικό, χωρίς παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά.

Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ: Χωρίς μικροβιολογικό, χωρίς παιδίατρο. Έχει οδοντίατρο δύο φορές την εβδομάδα με μετακίνηση. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Δεν έχει παιδίατρο.

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις. Ελλείψεις προσωπικού. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά, πολλές βάρδιες ακάλυπτες. Κανένας συντηρητής.

Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Χωρίς μικροβιολογικό, χωρίς παιδίατρο. Υπηρετεί μόνο ένας γενικός ιατρός και τέσσερις αγροτικοί. Δεν υπάρχει Ακτινολογικό, λόγω μετακίνησης του υπαλλήλου. Μετακινείται από Αλόννησο η συμβασιούχος.

Κ.Υ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Κενές θέσεις γενικού ιατρού, παιδιάτρου και οδοντιάτρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας αγροτικός ιατρός και ένας οπλίτης.

ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί οδοντίατρος, απόσταση από Λάρισα 45 χιλ, πληθυσμός κάλυψης 40.000, υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.

ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: Δεν υπηρετεί παιδίατρος, ακτινολόγος, μαίες. Πληθυσμός κάλυψης 25.000. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 45 χλμ ή από έναν ενδιάμεσο σταθμό, σε απόσταση 22,5 χλμ, με πολύ κακό οδικό άξονα.

ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Δεν υπηρετεί οδοντίατρος, μικροβιολόγος. Πληθυσμός κάλυψης 25.000, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 17χλμ.

ΚΥ ΑΓΙΑΣ: Δεν υπηρετεί οδοντίατρος. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από τη Λάρισα, απόσταση 36 χλμ,πληθυσμός κάλυψης 13.500.

ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν ακτινολόγος, μικροβιολόγος, οδοντίατρος. Δεν διαθέτει ασθενοφόρο, ούτε πληρώματα.

Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας (33 χρόνια λειτουργίας) και χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. Κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, καθώς και ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας.

Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπολειτουργεί χωρίς ιατρικό νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό.

Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλη έλλειψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Πολλά περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό και πολλές κλοπές.

Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Χωρίς επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης οδηγών, προβλήματα στις διακομιδές.

Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Οξύ το κτηριακό πρόβλημα. Χωρίς ακτινολόγο. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι σε αχρηστία, λόγω μη συντήρησης και παλαιότητας. Χωρίς παρασκευαστή και χωρίς κάλυψη των αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα, λόγω έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας-υποστήριξης. Χωρίς φύλαξη. Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων.

Κ.Υ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ ΑΡΤΑΣ: Παρότι υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ, δεν καλύπτει όλες τις μέρες. Έλλειψη ειδικευμένων ιατρών.

Κ.Υ. ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΑΡΤΑΣ: Έλλειψη οδηγών και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι χειριστής ακτινολόγος.

Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Για δύο τουλάχιστον μέρες δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Χωρίς αντιδραστήρια, παλιά πολλά μηχανήματα. Χωρίς παρασκευαστές (μετακίνηση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα). Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν και χρέη παρασκευαστή. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικές ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, χειρούργος, καρδιολόγος.

Κ.Υ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ: Εργάζονται συνολικά 16 άτομα. Δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει ιατρός ακτινολόγος και στο Μικροβιολογικό ιατρός μικροβιολόγος.

Κ.Υ. ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Έλλειψη νοσηλευτών, ιατρών, διοικητικού, φυλάκων, πληρωμάτων. Προβλήματα με την καθαριότητα.

Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ: Μόνο επτά νοσηλεύτριες σε κυκλικό ωράριο, για 8.000-10.000 ασθενείς μηνιαίως την τουριστική περίοδο. Παλιό το ακτινολογικό μηχάνημα, με χημικά απόβλητα. Ανεπαρκής καθαριότητα.

Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ: Μόνο ένας διοικητικός υπάλληλος, μόνο δύο γενικοί ιατροί απέμειναν, εξαιτίας παραιτήσεων. Δεν υπάρχει ακτινολόγος, γυναικολόγος. Τα γύρω περιφερικά ιατρεία λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα.

ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Μόνο οκτώ νοσηλεύτριες για κυκλικό ωράριο, το πλήρωμα ασθενοφόρου-έξι άτομα δεν καλύπτουν τις βάρδιες. Κανένας διοικητικός υπάλληλος, τρεις ιατροί καθημερινά, κανένας φύλακας, παλιός εξοπλισμός, έλλειψη αντιδραστηρίων, καθαριότητα τετράωρη και μόνο καθημερινές.

Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Μόνο τρεις γενικοί ιατροί. Δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα (πρώτο πόδι Χαλκιδικής, χιλιάδες τουρίστες), δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό κλείνει όταν η μία παρασκευάστρια έχει άδεια το καλοκαίρι.

Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Καθαριότητα ελλιπής. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς.

Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Χωρίς μικροβιολογικό, χωρίς παιδίατρο. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλιπής φύλαξη. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο πρωί, Σαββατοκύριακο και αργίες είναι κλειστό.

Κ.Υ. ΨΑΧΝΩΝ: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό είναι κλειστό τρία χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης του προσωπικού. Οι γενικοί ιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν δεν έχουν αναπληρωθεί.

Κ. Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγος και γενικός χειρούργος είναι κενές, αν και είναι απαραίτητες, γιατί το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι δύο ώρες μακριά, με κακό οδικό δίκτυο.

Κ. Υ. ΙΤΕΑΣ: Λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια.

Κ. Υ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ: Ειδικότητες ιατρών όπως παιδίατρος, μικροβιολόγος και ακτινολόγος είναι κενές.​

Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου οινόπνευμα, που είναι απαραίτητο για την παροχή νοσηλείας. Δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού.