ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρέπει να δουλέψετε έξω στο κρύο; Δείτε πώς θα προστατέψετε την υγεία σας

Η πολύωρη εργασία σε εξωτερικό χώρο μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη κι αν έχει 15 βαθμούς!

Πρέπει να δουλέψετε έξω στο κρύο; Δείτε πώς θα προστατέψετε την υγεία σας

Η έκθεση στο χειμωνιάτικο κρύο μπορεί να προκαλέσει το ιατρικώς λεγόμενο «στρες ψύχους» ή καταπόνηση λόγω ψύχους η οποία μπορεί να πλήξει τον οργανισμό ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες δεν χαρακτηρίζονται «ακραίες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιπτώσεις της πολύωρης εργασίας σε εξωτερικό χώρο, μπορούν να φανούν ακόμη κι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί Κελσίου!

Για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της καταπόνησης λόγω ψύχους, είναι απαραίτητη η λήψη ορισμένων μέτρων προστασίας.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία περιλαμβάνει προσεκτική επιλογή ρούχων και παπουτσιών, ώστε το σώμα να μένει όσο το δυνατό πιο ζεστό.

Συνίστανται πάντα πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, διότι έτσι εξασφαλίζεται «μόνωση». Γάντια και σκούφος είναι απαραίτητα, το ίδιο και τα αδιάβροχα αντιολισθητικά παπούτσια.

Ο εργαζόμενος πρέπει να προνοήσει για διαλείμματα, κατά τα οποία θα μένει σε ζεστό εσωτερικό χώρο, αν όχι κτίριο, τουλάχιστον όχημα. Επίσης, οι ώρες εργασίας έξω πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Είναι σημαντικό για τον εργαζόμενο να παρακολουθεί την κατάστασή του και να κινητοποιηθεί αμέσως μόλις αντιληφθεί κάποιο σύμπτωμα.

Για παράδειγμα, τα πόδια μπορούν να παγώσουν σε κάθε θερμοκρασία κάτω από τους 15 βαθμούς. Το κρύο μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς.
Επιπλέον, το δέρμα μπορεί να τραυματιστεί στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (πρόσωπο, αυτιά, χέρια) και να εμφανιστούν έλκη, φουσκάλες και οιδήματα.

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι της έκθεσης στο κρύο είναι η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα, που συμβαίνουν σπάνια αλλά μπορεί να αποβούν μοιραία, αφού αναγνωρίζονται όταν πια έχουν προκαλέσει σημαντικές βλάβες.

Η υποθερμία συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα από αυτή που παράγει. Τα πρώιμα συμπτώματά της είναι ρίγη, αίσθημα κόπωσης, απώλεια συντονισμού, σύγχυση. Αν ο ασθενής, δεν μεταφερθεί άμεσα σε ζεστό χώρο, θα μελανιάσει, ο σφυγμός και η αναπνοή του θα επιβραδυνθούν και τελικά θα χάσει τις αισθήσεις του.

Τα κρυοπαγήματα δεν αφορούν μόνο τα χέρια και τα πόδια, όπως συχνά νομίζουμε, αλλά όλα τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στο κρύο.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ιστός παγώνει και καταστρέφεται. Αν η βλάβη είναι μεγάλη, το νεκρωμένο σημείο πρέπει να αφαιρεθεί.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον εργαζόμενο σε εξωτερικό χώρο, είναι μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα», αίσθημα τσιμπήματος ή πόνος στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Πηγή: CDC

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική στο κρύο: Πόσο ασφαλής είναι; (video)

Οδηγός «επιβίωσης» στο κρύο και το χιόνι (video)