ΥΓΕΙΑ

Παιχνίδι στη φύση: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία των παιδιών

Η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος για να περάσει κανείς χρόνο σε χώρους πρασίνου.

Παιχνίδι στη φύση: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία των παιδιών

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φύση μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σας ή ακόμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προσθέτει νέα στοιχεία.

Εξετάζοντας τις δορυφορικές εικόνες των χώρων πρασίνου που βρίσκονταν περιμετρικά των σπιτιών των παιδιών περίπου ενός εκατομμυρίου οικογενειών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά στη φύση είχαν 55% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών κατά την ενηλικίωση.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι γενετικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για τη διανοητική υγεία είναι πιο ισχυρά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, καθιστώντας τα παιδικά μας χρόνια την καλύτερη περίοδο για να περάσουμε χρόνο κοντά στη φύση.

Για όσους ζουν σε πόλεις, η επαφή με τη φύση δεν είναι πάντα εύκολη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα, καθώς το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές μέχρι το 2050.

Αν και η μελέτη εστίασε στα οφέλη του πρασίνου στην παιδική ηλικία, ποτέ δεν είναι αργά για να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της φύσης.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να βάλετε περισσότερο «πράσινο» στην καθημερινότητά σας: Μία εκδρομή στην εξοχή, μία βόλτα σε ένα πάρκο ή ακόμη και τα φυτά εσωτερικού χώρου, είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να έρθετε πιο κοντά στη φύση.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Οι ήχοι της φύσης κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Περισσότερα χρόνια ζουν οι γυναίκες που περιβάλλονται από πράσινο

Ένας περίπατος στη φύση μας κάνει πιο αισιόδοξους!