16/12/2018 17/12/2018 Στις συνεχιζόμενες εδώ και 13 ημέρες  κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των Τιράνων αλλά και της υπόλοιπης χώρας παρενέβη με δήλωση της και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας. Η Εκκλησία δείχνει τόσο την κατανόηση στα αιτήματα των φοιτητών που αφορούν στις καλύτερες συνθήκες φοίτησης και σταδιοδρομίας, αλλά παροτρύνει και τις αρχές για ουσιαστικότερο ενδιαφέρον...
16 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:11
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2018 - 15:24

Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας: Δίκαια τα αιτήματα των φοιτητών

Διαδώστε:
Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας: Δίκαια τα αιτήματα των φοιτητών
Στις συνεχιζόμενες εδώ και 13 ημέρες  κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των Τιράνων αλλά και της υπόλοιπης χώρας παρενέβη με δήλωση της και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας. Η Εκκλησία δείχνει τόσο την κατανόηση στα αιτήματα των φοιτητών που αφορούν στις καλύτερες συνθήκες φοίτησης και σταδιοδρομίας, αλλά παροτρύνει και τις αρχές για ουσιαστικότερο ενδιαφέρον πάνω σ’ αυτά.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί και λάβει διαστάσεις καθώς σπουδαστές αλλά και καθηγητές αντιδρούν στις υπερβολικές για τα οικονομικά δεδομένα της μεσαίας οικογένειας δίδακτρα, τη διαφθορά στο σύστημα εξετάσεων, στην έλλειψη υποδομών στα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες και συγγράμματα, τις άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες κ.α.
Η Δήλωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας αναφέρει:
 «Εκφράζουμε το σεβασμό μας στο κίνημα των φοιτητών, ως σημαντική ένδειξη υπευθυνότητας για το παρόν και το μέλλον τους, καθώς και της χώρας μας. Οι ανησυχίες και τα αιτήματα τους για να έχουν παιδεία οικονομικά εφικτή για όλους, αξιοπρεπή και υπό κανονικές συνθήκες, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Άνευ μιας καλά καταρτισμένης νεολαίας και χωρίς  αξιοκρατία στην  αξιολόγηση τους δεν μπορεί να υπάρξει κανονική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ώστε η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές να πράξουν παν δυνατό σχετικά με τα αιτήματα τους».
Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι με αίτημα τους σε 8 σημεία έχουν θέσει εν είδη τελεσιγράφου και τη συμπλήρωση τους όρο εκ των ουκ άνευ για αποκλιμάκωση ενώ η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο διαπραγμάτευσης χωρίς ανακοίνωση μέτρων που να απαντά στα αιτήματα τους.
Γενικά η κατάσταση στη χώρα είναι ανάστατη λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, της οικονομικής εξαθλίωσης, ανεργίας και ειδικά υψηλού δείκτη διαφθοράς. Το πολιτικό κλίμα παραμένει πολωμένο από μήνες δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απέχει του Κοινοβουλίου και του διαλόγου με την κυβέρνηση τουλάχιστον απ’ τις αρχές περασμένου Αυγούστου.  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων