08/03/2019 09/03/2019 Κείμενο : orthodoxia news agency  Πληροφορίες συντακτικής ομάδας Ορθοδοξία  Στις 19 και 20 και 21 Μαρτίου συγκαλείται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και μεταξύ των θεμάτων που θα την απασχολήσουν περιλαμβάνεται η εκλογή Μητροπολιτών στις κενές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης. Επικρατέστερος για τη θέση της Μητροπόλεως Γλυφάδας είναι ο Γενικός Διευθυντής...
08 Μαρτίου, 2019 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2019 - 9:44

Ενόψει της Ιεραρχίας: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που προορίζονται για τις κενές Μητροπόλεις – Τι σκέπτονται στην Εκκλησία

Διαδώστε:
Ενόψει της Ιεραρχίας: Ποια είναι  τα νέα πρόσωπα που προορίζονται για τις κενές Μητροπόλεις – Τι σκέπτονται στην Εκκλησία
Κείμενο : orthodoxia news agency 
Πληροφορίες συντακτικής ομάδας Ορθοδοξία 

Στις 19 και 20 και 21 Μαρτίου συγκαλείται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και μεταξύ των θεμάτων που θα την απασχολήσουν περιλαμβάνεται η εκλογή Μητροπολιτών στις κενές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης.

Επικρατέστερος για τη θέση της Μητροπόλεως Γλυφάδας είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης, νομικός και θεολόγος. H μακρά ενασχόλησή του με τα οικονομικά της Εκκλησίας, το πρακτικό του μυαλό και η εργασιομανία του τον κατέστησαν βαθύ γνώστη της εκκλησιαστικής περιουσίας. Λόγω του μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος των «φιλέτων της Βουλιαγμένης» και άλλων συναφών θεμάτων θεωρείται ο πλέον κατάλληλος. Ακόμη επειδή θα διατηρήσει και τη θέση που σήμερα κατέχει θα πρέπει η Μητρόπολή του να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.

Ο Επίσκοπος Σαλώνων είναι καλός τεχνοκράτης, απαιτητικός στις σχέσεις του με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται , πρέπει όμως τώρα να αποδείξει ότι είναι και καλός Ποιμενάρχης.

Για τη θέση του Μητροπολίτη Περιστερίου προορίζεται ο νυν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης Κοτσομύτης, θεολόγος και φιλόλογος. Άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου, είχε ζητήσει να λάβει Μητρόπολη στην Αττική και η επιθυμία του φαίνεται ότι θα εισακουστεί.

Ως Μητροπολίτης πρέπει να επιλέξει άξιους συνεργάτες, οι οποίοι θα είναι γνώστες της μεγάλης σε πληθυσμό αυτής Μητροπόλεως.

Η Ιεραρχία αναμένεται επίσης να εκλέξει πέντε βοηθούς Επισκόπους για τις θέσεις των οποίων ακούγονται τα ονόματα του Αρχιμανδρίτου Φιλόθεου Θεοδωροπούλου, ο οποίος τώρα υπηρετεί στο Γραφείον Αρχείου της Ιεράς Συνόδου. Ιδιαίτερα φωτισμένος κληρικός, πνευματικό τέκνο του Οσίου Παϊσίου δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι αποτελεί καύχημα της Εκκλησίας κατά κοινή ομολογία. Υπήρξε παλαιός φίλος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά η απόφασή του να υπηρετήσει στην Ιερά Σύνοδο επί μακαριστού Χριστοδούλου λέγεται ότι τον απομάκρυνε από το στενό περιβάλλον του Ιερωνύμου. Όμως η αξιοποίησή του κλείνει μια εκκρεμότητα τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνονται οι πολυπληθείς φίλοι του, κληρικοί και λαϊκοί.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που λέγεται ότι θα αναλάβουν βοηθοί Επίσκοποι ( θεσμός μάλλον αμφιλεγόμενος από κανονική σκοπιά), είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κορίνθου Αρχιμανδρίτης Αγάπιος Δρίτσας , ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Νικαίας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παναγόπουλος και ένα μέλος της Μητρόπολης Μαντινείας

Απομένει βεβαίως ο προβληματισμός των μελών της Ιεραρχίας για το τι πρέπει να πράξουν ως προς τα φλέγοντα θέματα που θα συζητηθούν, κυρίως το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας ως προς το μισθολόγιο των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το γεγονός ότι αυτά τα δύο θέματα πηγαίνουν μαζί είναι τουλάχιστον περίεργο διότι θα μπορούσαν να συζητηθούν ξεχωριστά. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι πίσω από αυτή την κοινή τοποθέτηση των δύο θεμάτων κρύπτεται η βούληση της Πολιτείας να ανταλλάξει στο μέλλον τη μισθοδοσία των κληρικών με την απόδοση στην Εκκλησία σοβαρών πόρων από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας κ.Γαβρόγλου, η Ιεραρχία έχει ενώπιόν της τις εξής εναλλακτικές λύσεις. Είτε να απορρίψει τις κυβερνητικές προτάσεις είτε να συστήσει μία νέα επιτροπή για να τις μελετήσει περαιτέρω είτε να χρησιμοποιήσει τα μέλη της ήδη υφιστάμενης επιτροπής τα οποία διάκεινται φιλικώς προς την κυβέρνηση. Η γνώμη αντικειμενικών κληρικών είναι ότι εν όψει προεκλογικής περιόδου δεν θα έπρεπε η Ιεραρχία να υιοθετήσει μία σκληρή στάση αλλά να παραπέμψει το θέμα προς μελέτη, ενδεχομένως με νέα πρόσωπα. Τούτο διότι το ζήτημα του μισθολογίου των κληρικών κακώς συνδέεται και συζητείται μαζί με το γενικότερο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ως προς το θέμα του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, εκκλησιαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι ορθώς η Εκκλησία δεν επείγεται να αποφασίσει επί ενός ζητήματος στο οποίο και οι 14 Εκκλησίες δικαιούνται να λάβουν θέση πλην της Κωνσταντινουπόλεως και της Μόσχας.

Αυτό που επείγει, τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι είναι η αναζήτηση συναινετικών λύσεων.

Τέλος, απομένει το ζήτημα των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Ορθότατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πολλοί ιεράρχες επισήμαναν τον « τετραγωνισμό του κύκλου» που επιχειρήθηκε με την εισαγωγή της έννοιας της «ουδετεροθρησκείας» αντί της προστασίας της ανεξιθρησκείας. Η Ουδετεροθρησκεία, τονίζουν, αποτελεί ιδεολογία και επισημαίνουν με νόημα ότι υπήρξαν ατυχείς εισηγήσεις νομικών ειδικών περί τα εκκλησιαστικά οι οποίοι παρερμήνευσαν την ευρωπαΪκή νομολογία. Εν πάση περιπτώσει, προ της συγκλήσεως της Ιεραρχίας στις 19 Μαρτίου η Βουλή θα έχει ήδη αποφασίσει από τις 15 του μηνός ποια θα είναι τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία θα υπόκεινται σε αναθεώρηση. Το άρθρο 3 μάλλον θα περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών αλλά η ελπίδα των Συνοδικών είναι ότι μπορεί μεν η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τώρα 151 ψήφους αλλά στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα μπορέσει κανένα κόμμα με αντιεκκλησιαστική ατζέντα να βρει τις 180 ψήφους που χρειάζονταιι. Στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου πάντως σχολιάζουν μάλλον ειρωνικά την ασάφεια των διατυπώσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς το ζήτημα των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος και την παραπομπή τους στην Ιεραρχία προς συζήτηση.

Για τη θέση του Αρχιγραμματέως προορίζεται ο Α΄Γραμματέας Φιλόθεος Θεοχάρης. Είναι λίαν αγαπητός και το μόνο που του καταλογίζουν είναι το νεαρόν της ηλικίας του. Αν και ειχε αρχίσει σιγά- σιγά να ακούγεται και το όνομα του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών Βολιώτη ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής τελικά κλείδωσε ο Φιλόθεος Θεοχάρης . Ο χαμηλών τόνων κληρικός είναι επίσης λίαν αγαπητός και χαίρει της απολύτου εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου. Ο τελευταίος θα επιθυμούσε να τον έχει κοντά του είτε ως Αρχιγραμματέα είτε σε μία κοντινή μητρόπολη εντός Αττικής μολονότι απώτερος στόχος του είναι η Μητρόπολις Θεσσαλονίκης την οποία για μία τουλάχιστο πενταετία θα εξακολουθήσει να ποιμαίνει Θεού θέλοντος ο κραταιός ιεράρχης ¨Ανθιμος. Το γεγονός βεβαίως ότι ο Επίσκοπος Θεσπιών δεν έχει υπηρετήσει στην Ιερά Σύνοδο αποτελεί μειονέκτημα το οποίο ουσιαστικά θα αξιολογηθεί μελλοντικά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων