10/12/2018 11/12/2018 Άλλη μια μονάδα με στόχο, την προσφορά στον άνθρωπο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο που βρίσκεται στο Καστέλι Κισσάμου. Τα εγκαίνια της Μονάδας πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η Μονάδα αυξημένης Φροντίδας αναμένεται να αναπαύσει τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε άλλο φορέα. Το έργο του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου,...
10 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2018 - 9:41

Ρεπορτάζ στο Αννουσάκειο, της ελπίδας

Διαδώστε:
Ρεπορτάζ στο Αννουσάκειο, της ελπίδας

Άλλη μια μονάδα με στόχο, την προσφορά στον άνθρωπο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο που βρίσκεται στο Καστέλι Κισσάμου.

Τα εγκαίνια της Μονάδας πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η Μονάδα αυξημένης Φροντίδας αναμένεται να αναπαύσει τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε άλλο φορέα.

Το έργο του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, έχει ως τώρα προσφέρει φροντίδα, κι ελπίδα σε πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο των εγκαινίων από το ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η ιστορία του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου

Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου, της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1970, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης ανέφερε:

« Η προσφορά αυτή ξεκίνησε με θαύμα του Θεού και συνεχίζει στην πρόνοια Του. Το θέρος του 1967 με επεσκέφθη στο γραφείο μου ο Γεώργιος Αννουσάκης από τα Μεσόγεια Κισάμου, που διέμενε στο Σπριγκξ-Φίλατ Αμερικής και μου εξέφρασε την επιθυμία του, να επιχρυσώσει το ασημένιο εικόνισμα του Αγίου Σπυρίδωνα Καστελλίου, προς τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερη ευσέβεια. Τον συνεχάρη για τα ευλαβή του αισθήματα, αλλά τροποποίησα την επιθυμία του και του είπα: ‘‘Κύριε Αννουσάκη, ο Άγιος Σπυρίδωνας φορεί καλά φορέματα (ασημένια) και δε νομίζω πως θα ήθελε καλύτερα, γιατί οι Άγιοι είναι ταπεινοί. Αν θέλετε όμως, να κάνετε ένα καλό στην Εκκλησία, δώστε τα χρήματα, που διαθέτετε, να βάλω κι εγώ όσα μπορώ, να δημιουργήσουμε μια στέγη για τους Γέροντες, που κάθε μέρα πληθύνουν στα χωριά μας, γιατί τα παιδιά των φεύγουν στις πολιτείες και μένουν συχνά απροστάτευτοι’’.

‘‘Θα κάμω ό,τι μου λέεις, Δέσποτά μου’’, απαντά ο ευλαβής Χριστιανός. Και πρόσθεσε: Έχω στη διάθεσή μου πενήντα χιλιάδες (50.000) δολάρια και τα διαθέτω ευχαρίστως γι’ αυτό το σκοπό…

Ευχαριστήσαμε τον φιλάνθρωπο δωρητή, αγοράσαμε με χρήματα της Μητροπόλεως ένα ευρύχωρο οικόπεδο, δέκα περίπου στρεμμάτων, από τους αδερφούς Ψωματάκη (ήταν αμπελώνας), στην περιοχή του Πύργου και το 1968 αρχίσαμε την οικοδομή του Γηροκομείου…».

Στο διάβα ενός μακρύ μονοπατιού στον χώρο της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, και της αλληλεγγύης το Αννουσάκειο Ίδρυμα μετρά περισσότερα από πενήντα έτη κοινωνικής προσφοράς στον πάσχοντα αδελφό. Στην πάροδο των χρόνων, σταθμός ήταν το έτος 1985 όταν ο τότε Πρόεδρος του Ιδρύματος, αείμνηστος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίος, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της εποχής, άρχισε να μετουσιώνει αυτόν τον μικρό χώρο φιλοξενίας 20 ηλικιωμένων γυναικών, ασυλιακής μορφής σε σύγχρονο Κέντρο περίθαλψης χρονίων πασχόντων. Το 1994 το παρεχόμενο σύστημα περίθαλψης υποστήριζε την νοσηλεία έως 100 ατόμων γεγονός που έδωσε το έναυσμα στο Ίδρυμα να πρωτοστατήσει στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών περίθαλψης προς την τοπική κοινωνία. Η αρχή του εκσυγχρονισμού είχε ήδη επιτευχθεί, όταν στις παρεχόμενες υπηρεσίες της σίτισης, στέγασης και ένδυσης συμπεριλήφθηκαν η ιατρική παρακολούθηση, η εξειδικευμένη εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, η θεραπευτική απασχόληση, η κινησιοθεραπεία, η αποκατάσταση μέσω της φυσιοθεραπείας, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η ανάπτυξη δεσμών με την κοινότητα, η συνεργασία με φορείς για την διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων εργασιοθεραπείας, πολιτισμικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ως και άλλων πολλών δράσεων.

Παράλληλα στον τομέα της ανοιχτής περίθαλψης το Ίδρυμα άρχισε να πρωταγωνιστεί σε κάθε γωνιά των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, μέσα από την σύσταση και λειτουργία δύο δομών Κατ’ Οίκον Φροντίδας, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία του Προγράμματος ‘Βοήθεια στο σπίτι Κισάμου’ και το 1999 η λειτουργία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο σπίτι Καντάνου’, τα οποία και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τεχνογνωσία εξελίσσεται και η θεραπευτική αποκατάσταση απαιτεί περαιτέρω εξειδικευμένη αντιμετώπιση, διευρύνθηκε ο σκοπός του Ιδρύματος με την οργάνωση τεσσάρων Κέντρων Φυσιοθεραπείας: το 1996 στην Κίσαμο, το 2002 στις Βουκολιές, το 2003 στην Παλαιόχωρα και το 2007 στην Κάνδανο. Δόθηκε έτσι βαρύτητα στην εξασφάλιση της πρόσβασης της τοπικής κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας, ώστε να μην υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός στις ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η συμμετοχή των ασθενών εξακολουθεί να είναι συμβολική, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία και η συνέχιση των δομών, οι οποίες στην παρούσα φάση επαναπροσδιορίζονται ως προς τον ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν στο μέλλον.

Στην κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος πρωτοποριακή είναι η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών από το 2000 έως και σήμερα με Ευρωπαϊκούς ομόλογους φορείς, κυρίως από Νορβηγία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, μέσω της συμμετοχής του Ιδρύματος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci και στην συνέχεια Erasmus. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα μετατρέπεται σε χώρο πρακτικής άσκησης νοσηλευτών από το εξωτερικό και ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία της επιμόρφωσης των εργαζομένων του ώστε να ανταποκριθούν στον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Το 2005 Πρόεδρος του Ιδρύματος γίνεται ο νέος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης, ως άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς που παρέλαβε από τον αείμνηστο προκάτοχο του, Γέροντα Ειρηναίο ο οποίος σχεδιάζει μία νέα προοπτική: Την διεύρυνση των εγκαταστάσεων με την δημιουργία του 1ου ορόφου του Ιδρύματος, με δέκα (10) διαμερίσματα, που εγκαινιάστηκαν το 2008. Ο χώρος αυτός, ως Μονάδα Νοσηλείας σήμερα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας «Ο Άγιος Σπυρίδων» αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και με αυτή την μορφή λειτουργεί, με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, από τον Αύγουστο του 2013. Σκοπός είναι η παροχή οργανωμένου θεραπευτικού προγράμματος Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, ως ενδιάμεσο διάστημα για την άρτια μετάβαση στο οικείο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Παράλληλα την ίδια χρονιά ανακαινίζεται πλήρως και διαμορφώνεται πτέρυγα, ειδικά για την νοσηλεία και την φροντίδα ανοοϊκών περιστατικών, με προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, διαχωρίζοντας τους περιθαλπόμενους ανάλογα τις θεραπευτικές τους ανάγκες.

Υπό την καθοδήγηση και ουσιαστική στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου το μέγεθος της κοινωνικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης στην κοινότητα διευρύνθηκε το 2012 ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, μέσα από την οργάνωση υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, το Συσσίτιο, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο καθώς και μια άρτια εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα δωρεά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους.

Στην πολυετή πορεία του Ιδρύματος, καταλύτης υπήρξε η στάση της κοινωνίας που στηρίζει το πολυδιάστατο έργο του, μέσα από την εθελοντική προσφορά, όπως επίσης και η προσφορά των εκάστοτε διοικούντων του. Συγκεκριμένα πρώτος διευθυντής του διετέλεσε ο Αιδ. Δημήτριος Σημαντηράκης, (1972 – 1976), ο πατέρας Δημήτριος, ανέλαβε καθήκοντα διαχειριστή του Ιδρύματος τα πρώτα χρόνια σύστασης και λειτουργίας του.

Το 1976 (14 Ιουλίου) το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αιδεσιμοτάτου, Δημήτριου Σημαντηράκη και αναθέτει καθήκοντα διαχειριστή στον Αιδεσιμότατο Στυλιανό Κασαπάκη. Όπως αναφέρει σε σχετική αλληλογραφία του ο αείμνηστος Αιδεσιμότατος Στυλιανός Κασαπάκης: «…. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την 14ην Ιουλίου του 1976, όταν μου ανακοίνωσαν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αννουσάκειου Γηροκομείου, δια της οποίας μου ανέθεταν την διεύθυνση του Ιδρύματος,…. Αι τρόφιμοι ήτο 18 με 20 γερόντισσες, δεν είχε και χωρητικότητα για περισσότερες. »

Το 1983 αναλαμβάνει Διευθυντής του Ιδρύματος ο Αιδεσιμότατος, Αντώνιος Αρετάκης, (1983 – σήμερα), με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον αείμνηστο Σεβασμιώτατο Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Γαλανάκη. Ο Πατέρας Αντώνιος κινούμενος από τον ζήλο της κοινωνικής προσφοράς και της διακονίας του πάσχοντα αδελφού συνέβαλε στην ριζική μετεξέλιξη του Αννουσάκειου Ιδρύματος σε σύγχρονο Κέντρο Περίθαλψης με πληθώρα δράσεων Ανοιχτής και Κλειστής Περίθαλψης, εκσυγχρονίζοντας και διευρύνοντας το ρόλο και τους στόχους του. Με εμψυχωτή και καθοδηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο Ανδρονικάκη, άξιο συνεχιστή του αείμνηστου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίου Γαλανάκη, ο Πατέρας Αντώνιος Αρετάκης συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό του Αννουσάκειου Ιδρύματος ανταποκρινόμενος στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τις ανάγκες κάθε εποχής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σύγχρονη Προνοιακή Πολιτική.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων