29/11/2019 29/11/2019 «Βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ’ ομοιότητα» {Γεν. 1,11) Πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Κτήμα Συγγρού η δράση «Κήπου της Αγίας Γραφής», από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών , με τη μορφή εκπαιδευτικής φύτευσης «Εμπνευστές» ήταν το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου-Φυτοτεχνικων Επιχειρήσεων της ΕΠΑ.Σ Συγγρού (Αμαρουσίου) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιβαλλοντική...
29 Νοεμβρίου, 2019 - 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2019 - 13:22

Ο Κήπος της Αγίας Γραφής: Από τη Χάλκη στο Κτήμα Συγγρού

Διαδώστε:
Ο Κήπος της Αγίας Γραφής: Από τη Χάλκη στο Κτήμα Συγγρού

«Βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ’ ομοιότητα» {Γεν. 1,11)

Πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Κτήμα Συγγρού η δράση «Κήπου της Αγίας Γραφής», από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών , με τη μορφή εκπαιδευτικής φύτευσης

«Εμπνευστές» ήταν το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου-Φυτοτεχνικων Επιχειρήσεων της ΕΠΑ.Σ Συγγρού (Αμαρουσίου) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πρότυπου Σχολείου των Αναβρύτων.

Οι επικεφαλής Ιωσήφ Παπαναστασίου (Γεωπόνος , Δ/ντής ΕΠΑ.Σ Συγγρού ) και Κωνσταντίνος Γούλας (Θεολόγος , Λύκειο Αναβρύτων, επικουρούμενος από τον Φιλόλογο κ. Δημήτριο Μαρκαντωνάτο) συνέθεσαν τις ομάδες δράσης αποτελούμενενες από καθηγητές του ΕΠΑ.Σ Συγγρού και μαθητές αμφότερων των Σχολείων και όλοι μαζί «υιοθέτησαν» τον κήπο.

Επίσης, η ομάδα του Λυκείου Αναβρύτων επιμελήθηκε την κατασκευή των ενημερωτικών ξύλινων επιγραφών που τοποθετήθηκαν σε κάθε φυτικό είδος. Εξίσου σημαντική στις κηποτεχνικές εργασίες ήταν η συμμετοχή της ομάδας Εθελοντών του Κτήματος Συγγρού ενώ για τις μεταφορές χρησιμοποιήθηκε το φορτηγάκι των Φίλων του Δάσους Συγγρού.

Ο  ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τα φυτά για τον Κήπο της Αγίας Γραφής προσφέρθηκαν ως δωρεά από τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής ενώ αυτά για τον χώρο του «ανοικτού μουσείου παλιών γεωργικών εργαλείων» από τα Φυτώρια Καλαντζή. Τις εργασίες καθόλη τη διάρκεια του έργου συντόνισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών , Γεωπόνος κ. Νίκος Θυμάκης.

Ο «Κήπος της Αγίας Γραφής, ως σημείο αναφοράς της «λατρευτικής οικολογίας» που εφαρμόζεται συνολικά στους Θεματικούς Κήπους του Κτήματος Συγγρού , είναι το «εστιακό σημείο» του συνολικού χώρου πρασίνου και βρίσκεται γύρω από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Βασίζεται σε σχέδια και μοντέλα τα οποία πρώτη φορά εφαρμόζονται παγκοσμίως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής Τοπίου στον Κήπο της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , τα οποία έχουν μελετηθεί και φυτευτεί τα τελευταία χρόνια και αποτελούν αντικείμενο έρευνας και προσευχής. Εδώ, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα του Κτήματος Συγγρού, μοναδικού Ορθόδοξου Γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως (έργο Ernst Ziller) , βρίσκονται πλέον περισσότερα από 50 από τα 82 συνολικά φυτικά είδη που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Τα φυτά αυτά, συνθέτουν έναν αειφόρο, αυτό-διαχειριζόμενο λατρευτικό κήπο, με έντονους συμβολισμούς και αισθητικό ενδιαφέρον. Βασίζονται σε τοπική χλωρίδα και στην ευρύτερη της γεωγραφικής ζώνης της που εξελίσσεται η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, με φυτά που έχουν εξέχουσες εφαρμογές (φαρμακευτικές, καλλωπιστικές, εδώδιμες) και έντονους συμβολισμούς. Παράλληλα, αποτελεί ο χώρος «ανοικτή σχολή κηποτεχνίας» για ενδιαφερομένους και μη, περιπατητική, που σε συνδυασμό με την ιστορική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον Πύργο Συγγρού δίνει στον επισκέπτη, τον επιστήμονα, τον μαθητή, τον κάθε ενδιαφερόμενο εν τέλει, όλα τα στοιχεία παιδευτικής διάστασης του περιβάλλοντος.

Ευκαιρία να απολαύσει κανείς την προσπάθεια των παιδιών, είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις (Εσπερινός και Θεία Λειτουργία) για τον Άγιο Ανδρέα στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσι στο Κτήμα Συγγρού καθώς και η Χριστουγεννιάτικη εορτή για παιδιά , αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία (Σάββατο 30 Νοεμβρίου).

Πηγή: Gardenguide.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων