28/12/2018 28/12/2018 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα στην ηθική ατμόσφαιρα μιας ανεκλάλητης αγαλλίασης και βαθιάς κατάνυξης, έλαβε χώρα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών και με πρωτοβουλία του προέδρου του Φιλοπτώχου Ταμείου της ομώνυμης ενορίας του Αγίου Νικολάου, πατρός Δημητρίου Παπανδρέου – που πάντα μας συγκινεί με το ευγενές φιλανθρωπικό και πολιτισμικό του έργο...
28 Δεκεμβρίου, 2018 - 14:55

Ανεκλάλητη Χριστουγεννιάτικη αγαλλίαση και κατάνυξη, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών

Διαδώστε:
Ανεκλάλητη Χριστουγεννιάτικη αγαλλίαση και κατάνυξη, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα στην ηθική ατμόσφαιρα μιας ανεκλάλητης αγαλλίασης και βαθιάς κατάνυξης, έλαβε χώρα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών και με πρωτοβουλία του προέδρου του Φιλοπτώχου Ταμείου της ομώνυμης ενορίας του Αγίου Νικολάου, πατρός Δημητρίου Παπανδρέου – που πάντα μας συγκινεί με το ευγενές φιλανθρωπικό και πολιτισμικό του έργο – μια εξαιρετικού πολιτισμικού ήθους εκδήλωση, για το μήνυμα των Χριστουγέννων στην ζωή μας. Αυτό το ζείδωρο μήνυμα, που μας καλεί στα λόγια του Αγίου Συμεών, του Νέου Θεολόγου, «να γίνουμε Χριστοτόκοι», να γεννήσουμε δηλαδή το Χριστό μέσα μας και εμπνευσμένοι από το ιδεοφόρο και πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του, να πορευθούμε μαζί με τον πλησίον, σε δρόμους ηθικής ευημερίας. Κεντρικός ομιλητής στην ωραία αυτή εκδήλωση που τόσο μας ανέτεινε και μας αναγέννησε ψυχικά, ήταν ο εμπνευσμένος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, ένας φωτισμένος ιεράρχης, που ανάλωσε σημαντικό κομμάτι της θεολογικής του παρουσίας, στην Ιεραποστολή της Αφρικής. Πραγματικός Απόστολος του Χριστού μας, που ήταν παρών, όταν τον κάλεσε η επώδυνη φωνή της ιστορίας ! Για αυτό είναι η ηθική χαρά μας ξεχωριστή, όταν τύχη αγαθή βρεθούμε κοντά στον Επίσκοπο κ.κ. Κωνστάντιο, που πάντα μας εμπνέει και μας ζεσταίνει την καρδιά, με την θέρμη της ζεστής χριστιανικής ψυχής του. Ο επίσκοπος, ανέλυσε στον μεστή ομιλία του, τον κεντρικό πυρήνα του μηνύματος των Χριστουγέννων για τους ανθρώπους, που συμπυκνώνεται στην Αγάπη, την αλληλεγγύη, την φιλότητα, την χείρα βοηθείας προς τον αδύναμο πλησίον. Αφού πρωτίστως μέσα στους διάστικτους από αγάπη κόλπους της εκκλησίας μας, έχουμε προετοιμαστεί πνευματικά, για να αποβάλλουμε τις παθογόνες τοξίνες του εγωισμού, της αλαζονείας και της φιλαυτίας από μέσα μας. Τότε όπως εμφατικά τόνισε ο ευγενής Επίσκοπος κ.κ. Κωνστάντιος, θα δεχτούμε τον Χριστό μέσα μας και θα μπορέσουμε να γίνουμε άξιοι πρεσβευτές του ιδεοφόρου πανανρθώπινου μηνύματός του. Μερ οδηγό, την Αγάπη, την Προσφορά, την Θυσία.

 

Αλλά την άφατη ηθική μας κατάνυξη, από την πολυδύναμη πνευματικά ομιλία του Επισκόπου κ.κ. Κωνστάντιου, διαδέχθηκε η αγαλλίαση από τους γλυκύτατους βυζαντινούς χριστουγεννιάτικους ύμνους, που μας έψαλλε η καλλίφωνη Χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Με έξοχες βυζαντινές ηχητικές μαρμαρυγές, που μας ταξίδεψαν ευφρόσυνα, στην ηθική μεγαλουργία της βασιλεύουσας. Μεταξύ άλλων εψάλησσαν οι ύμνοι : «Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου», «Τι σοί προσενέγκωμεν Χριστέ», «Δοξαστικόν : Αυγούστου Μοναρχήσαντος, «Λαθών ετέχθης – Ανέτειλες Χριστέ», «Χριστός γεννάται – Μεγάλυνον ψυχή μου» κ.α. Και εν συνεχεία την ηθικά μας ευφορία και κατάνυξη, διαδέχθηκε η εορταστική χαρά, από την έξοχη Χορωδία του Φιλοπτώχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, που μας έστειλε τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα αισιοδοξία και ελπίδας, με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία μας είπε και με την συνοδεία της υψηλής περιωπής τετραμελούς ορχήστρα της, από όμποε, τσέλο, πιάνο και γαλλικό κόρνο. Η χορωδία μας τραγούδησε μεταξύ άλλων τα κομμάτια : «Λευκά Χριστούγεννα», «Άγια Νύχτα», «Χαίρε Μαρία», «Κάλαντα» από διάφορες περιοχές της Αθήνας κ.α. Την ωραία συναυλία, αντάξια του ήθους των ημερών, διηύθυναν οι κ.κ. Γεώργιος Κουμπανάκης, Γιάννης Καλογήρου και ο Λευτέρης Μαυρομάτης.

Την πολυδύναμη εκδήλωση έκλεισε με τον εγκάρδιο και θερμό χαιρετισμό του, ο ευλαβής ιερέας κ-ος Δημήτριος Παπανδρέου – ο αγαπημένος μας Παπαδημήτρης που πάντα είναι μπροστά στις εκδηλώσεις αγάπης και ηθικής ευποιίας – ο οποίος είχε και την επιμέλεια της επιτυχημένης και πολυφρόντιστης εκδήλωσης και ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Κωνστάντιος, που μας κάλεσε συγκινημένος να ψάλουμε όλοι μαζί τα κάλαντα. Δυνατή η παρουσία του κόσμου σε αυτή την εμπνευσμένη χριστουγεννιάτικη σύναξη, εκφράζοντας την αγάπη του και την εκτίμησή του, στον άξιο πατέρα Δημήτρη Παπανδρέου, αλλά και στους συνεργάτες του στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας, που πραγματώνει με ιώβειο υπομονή και επιμονή, ένα πολυεπίπεδο ανθρωπιστικό έργο, για τους οικονομικά αδυνάτους και τους εμπερίστατους αδελφούς μας, οι οποίοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, στην απερίσταλτη οικονομική μας κρίση. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ο μεγαλοδύναμος Θεός, να σκέπει και να ευλογεί το άξιο και θεοσκέπαστο έργο τους. Χρόνια Πολλά, αγαπημένοι μου φίλοι και ας αδράξουμε την ευκαιρία, με την γέννηση του γλυκυτάτου Ιησού, να προσφέρουμε έστω ένα ποτήρι νερό, στον πάσχοντα διπλανό μας. Δεν έχει σημασία αν είναι ταπεινό, γιατί πάνω του θα έχει την σφραγίδα της αγάπης του Χριστού μας. Που σε αυτές τις ταπεινές καθημερινές ενέργειες θα τον βλέπουμε και θα τον αισθανόμαστε διαρκώς πλάι μας. Χρόνια Πολλά. «Χριστός γεννάται σήμερα εν Βηθλελεμ την πόλη, η ουρανοί αγάλλονται χαίρεται η φύσις όλη…» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων