10/04/2019 10/04/2019 Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας Αδελφοί χριστιανοί, είμαστε παιδιά του Θεού και λέμε τον Θεό «Πατέρα». Αυτό είναι πολύ τιμητικό. Ξέρετε πότε αποκτήσαμε το προνόμιο και το δικαίωμα αυτό; Τότε που βαπτιστήκαμε. Γι᾽ αυτό και το Βάπτισμα λέγεται «υιοθεσία». Μας κάνει παιδιά του Θεού. Η κολυμβήθρα είναι σαν μια κοιλιά. Απ᾽ αυτήν την άγια κοιλιά...
10 Απριλίου, 2019 - 12:03
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2019 - 12:04

“Με το Άγιο Χρίσμα, που γίνεται αμέσως μετά το Βάπτισμα, παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος”

Διαδώστε:
“Με το Άγιο Χρίσμα, που γίνεται αμέσως μετά το Βάπτισμα, παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος”

Αδελφοί χριστιανοί, είμαστε παιδιά του Θεού και λέμε τον Θεό «Πατέρα». Αυτό είναι πολύ τιμητικό. Ξέρετε πότε αποκτήσαμε το προνόμιο και το δικαίωμα αυτό; Τότε που βαπτιστήκαμε. Γι᾽ αυτό και το Βάπτισμα λέγεται «υιοθεσία». Μας κάνει παιδιά του Θεού. Η κολυμβήθρα είναι σαν μια κοιλιά. Απ᾽ αυτήν την άγια κοιλιά γεννηθήκαμε όλοι οι χριστιανοί και λέμε τον Θεό «Πατέρα». Η κοιλιά στην καθαρεύουσα γλώσσα λέγεται «δελφύς». Και εμείς λοιπόν οι χριστιανοί, που βγήκαμε από την ίδια κοιλιά, την αγία Κολυμβήθρα, λεγόμαστε «αδελφοί». – Με το Βάπτισμα, αγαπητοί μου, μπαίνουμε στην Οικογένεια του Θεού, που λέγεται «Εκκλησία». Και όταν βαπτίζεται ένα παιδάκι μεγαλώνει η Εκκλησία, γιατί προστίθεται σ᾽ αυτήν και ένα ακόμη πρόσωπο!

Με το Άγιο Χρίσμα, που γίνεται αμέσως μετά το Βάπτισμα, παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και φωτιζόμαστε. Γι᾽ αυτό και η γιαγιά λέει στο εγγονάκι της που βαπτίστηκε: «Φωτίστηκες, παιδάκι μου»! Και γι᾽ αυτό και στο Βάπτισμα ανάβουμε κεριά, για να εικονίσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, γιατί το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με είδος πυρίνων γλωσσών. Κυρίως ένα είναι το Μυστήριο της Εκκλησίας μας, η Θεία Ευχαριστία, η Θεία Λειτουργία, που λέμε. Αλλά επειδή για να λειτουργηθεί κανείς και να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια πρέπει να είναι βαπτισμένος και χρισμένος, γι᾽ αυτό το Βάπτισμα και το Χρίσμα, τα λέμε «βασικά» και «πρωταρχικά» Μυστήρια. Με τα Μυστήρια αυτά σφραγιζόμαστε και ανήκουμε πιά στο Θεό. Γι᾽αυτό και το Άγιο Χρίσμα το είπαν «σφραγίδα». Και λεγόμαστε χριστιανοί, γιατί είμαστε «χρισμένοι».

Επειδή λοιπόν, αδελφοί, το Βάπτισμα είναι ιερό Μυστήριο και δεν είναι βέβαια μία κοσμική τελετή, γι᾽ αυτό πρέπει να μετέχουμε σ᾽ αυτό με προσοχή και ευλάβεια. Ακόμη, προσοχή στο νερό του Βαπτίσματος. Διαβάστηκαν πολλές ευχές από τον ιερέα, για να αγιαστεί το νερό αυτό και να λάβει την Χάρη του Θεού ο βαπτιζόμενος. Είναι οι ευχές που διαβάζονται για τον Μέγα Αγιασμό. Προσοχή λοιπόν να μην πατάμε το αγιασμένο αυτό νερό, γιατί είναι σαν το Μέγα Αγιασμό. Επίσης η ανάδοχος πρέπει να είναι σεμνά ενδεδυμένη, γιατί μαζί με τον ιερέα τελεί ιερό Μυστήριο.

Χριστιανοί μου, μην ξεχνάμε το άγιο Βάπτισμά μας. Την ημέρα που βαπτιστήκαμε είπαμε ότι γεννηθήκαμε πνευματικά και γίναμε παιδιά του Θεού. Αυτά είναι τα πραγματικά γενέθλιά μας, που πρέπει να τα γιορτάζουμε. Αν δεν μας έπαιρνε η Μάνα Εκκλησία να μας βάλει στην δική Της Κοιλιά, την άγια Κολυμβήθρα, δεν θα σωζόμασταν. Ακόμη θέλω να πω να τιμάμε τον άγιο που πήραμε το όνομά του κατά το Βάπτισμά μας. Να έχουμε την εικόνα του στα σπίτια μας και να τον επικαλούμαστε στην προσευχή μας. Τέλος, ας ξέρουμε, αδελφοί, ότι, αφού είμαστε βαπτισμένοι πρέπει να ζούμε μια ζωή σύμφωνη με τους όρκους που δώσαμε. Είπαμε: «Αποτάσσομαι τω Σατανά» και «Συντάσσομαι τω Χριστώ»! Δεν πρέπει λοιπόν να τα έχουμε καλά με την αμαρτία και να ζούμε ενάντια προς το άγιο θέλημα του Χριστού μας. Πήραμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Προσοχή να μην την χάσουμε. Το κακό όμως που παθαίνουμε όλοι μας είναι ότι χάνουμε την Χάρη που πήραμε με το Βάπτισμά μας. Αλλά χαρείτε χριστιανοί! Η αγάπη και η φιλανθρωπία του Θεού μας έδωσε και δεύτερο Βάπτισμα για να ξεπλύνουμε τα αμαρτήματά μας. Είναι η ιερή Εξομολόγηση! Όλοι αμαρτάνουμε και όλοι λοιπόν πρέπει να πηγαίνουμε να εξομολογούμαστε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων