29/01/2020 29/01/2020 Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, μνήμη του αγίου μάρτυρος Φιλοθέου και των λοιπών έξι Αγίων που μαρτύρησαν στα Σαμόσατα της Συρίας, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας, ιερουργούντος του εορτάζοντος Πανοσ. Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη, Ηγουμένου της...
29 Ιανουαρίου, 2020 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2020 - 17:15

ΣΗΤΕΙΑ: Μητροπολίτες ευχήθηκαν στον Καθηγούμενο Φιλόθεο

Διαδώστε:
ΣΗΤΕΙΑ: Μητροπολίτες ευχήθηκαν στον Καθηγούμενο Φιλόθεο

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, μνήμη του αγίου μάρτυρος Φιλοθέου και των λοιπών έξι Αγίων που μαρτύρησαν στα Σαμόσατα της Συρίας, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας, ιερουργούντος του εορτάζοντος Πανοσ. Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη, Ηγουμένου της Μονής.

Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι εκ των αδελφών της Μονής Σεβ. Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Μετά την Απόλυση εκ μέρους και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ προσφώνησε με θερμούς λόγους και ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα πολιό Γέροντα και επί σειρά Ηγούμενο της ιστορικής Μονής Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και μετέφερε αναμνήσεις από τα παιδικά και νεανικά του βιώματα στην Ιερά Μονή Τοπλού, τονίζοντας ότι το προπύργιο αυτό της Ορθοδοξίας είναι ταυτισμένο πάνω από μισό αιώνα με το όνομα του άγοντος τα ονομαστήρια σήμερα πατρός Φιλοθέου, του οποίου η βιωτή υπήρξε όντως φιλόθεος και φιλάγιος και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο μέχρι τα βαθειά του γεράματα να διακονεί την Παναγία την Ακρωτηριανή και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

 

 

 

Ο εορτάζων Ηγούμενος αντιφώνησε και ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, τους και αδελφούς της Μονής, που παρίστανται και στηρίζουν αδιαλείπτως το πολύπλευρο έργο της Μονής, και όλους τους εκπροσώπους των αρχών, αλλά και τους πιστούς που συμμετείχαν στην εορτή. Όπως υπογράμμισε, όλα τα χρόνια της διακονίας του στην Εκκλησία είχε ως υπόδειγμα τους παλαιούς Πατέρες του μοναστηριού, που μύριζαν όπως είπε λιβάνι, και ανέφερε χαρακτηριστικό γεγονός από τή ζωή του μακαριστού Ιερομονάχου της Μονής και Εφημερίου του Λεπροκομείου της Σπιναλόγκας Αρχιμ. Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη, του οποίου εξήρε την αγάπη και την ταπείνωση και ζήτησε τις προσευχές όλων για να φανεί αντάξιός του.

Ακολούθησε καφές και κέρασμα στο Αρχονταρίκι, καθώς και η παράθεση εορτίου γεύματος στην Τράπεζα της Μονής.

 

 

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης και Πορφύριος Αγγελάκης και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ εκκλησιάστηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Νικ. Μεραμβελλιωτάκης, ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος στην Κύπρο Δημάρχου Σητείας κ. Γεωργίου Ζερβάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικ. Μακρυνάκης και κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Κων Παθιάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πολλοί ευλαβείς προσκυνητές της Μονής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων